In vizor

Patronii Tower, trimisi in judecata de procurorii DNA

Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea in judecata a patronilor Tower pentru inselaciune calificata in forma continuata. In afara de Mihai Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL si SC Tower Development SRL, si Mihaela Barbos, directorul de operatii-tranzactii, procurorii anticoruptie au decis trimiterea in judecata si a firmelor SC Clark International SRL (fosta Tower) si SC Sterling International Development (denumirea anterioara SC Tower Development). 99 de persoane inselate, care au platit apartamentele care nu s-au mai construit in perioada 2007-2011, s-au constituit parte civila. Prejudiciul total in acest dosar este de peste 5 milioane de euro si 4,8 milioane de lei.

“In perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au desfasurat o activitate complexa prin care au indus in eroare si au pagubit un numar mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civila), prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL. Inculpatii au anuntat public intentia de a edifica un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar. In acest sens, inculpatii au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzând situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor) si au determinat astfel numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vânzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi edificate. In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat.

In realitate, inculpatii nu detineau capacitatea si resursele financiare de a duce la bun sfarsit proiectul, fapt pe care il cunosteau, insa l-au ascuns victimelor. In scurt timp, lucrarile de constructie au fost tergiversate si, in cele din urma, stopate, fapt care a dat nastere, treptat, unei situatii tensionate. Cu toate acestea, inculpatii si-au multiplicat eforturile si activitatile de inducere in eroare a promitentilor cumparatori, devenind din ce in ce mai agresivi si mai insistenti, solicitându-le acestora sa plateasca in continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrarilor. Totodata, pentru a tergiversa rezolvarea situatiei si a obtine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpatii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, in patrimoniul SC Tower Development SRL, reusind in aceasta modalitate sa convinga numeroase parti civile sa accepte semnarea unor acte aditionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare si plata unor sume suplimentare de bani. In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite.”, arata procurorii DNA intr-un comunicat de presa.

Chiar si dupa stoparea lucrarilor inculpatii au continuat sa ceara bani de la pagubiti, pretinzand ca au gasit un alt investitor care sa continue lucrarea. Atat pe bunurile lui Mihai Chezan, cat si pe cele ale SC Clark International SRL s-a instituit sechestru.

“Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoana juridica)”, mai arata procurorii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *