Patrizio Mapelli, CEO-ul și președintele NTT DATA pe regiunile Europa, Orientul Mijlociu și Africa, este o pasare rara in ceea ce priveste interviurile si aparitiile publice. Dar influenta semnaturii sale in interiorul grupului este foarte mare. Am intalnit un om jovial si modest, indragostit de Cluj-Napoca si de Romania, caruia i-am pus intrebari despre strategia și devoltarea NTT DATA în România, care a devenit o companie uriașă, având 1300 de angajați. Iar Mapelli ne da in acest interviu o exclusivitate: Daniel Metz, clujeanul care conduce subsidiara din Romania, si-a asumat pentru 2020 un target incredibil: 3300 de angajati si 100 de milioane de euro cifra de afaceri.
Liviu Alexa: Cum vedeți dezvoltarea NTT DATA în această zonă a României?
Patrizio Mapelli: A fost mult mai bine decât ne așteptam. A fost chiar incredibil. NTT DATA România a crescut cu mai mult de 40% și cu mai mult de 300 de oameni. Acestea sunt cele mai importante lucruri pentru mine. Constanța noastră în ceea ce privește creșterea ține de disponibilitatea resurselor de calitate. Ne străduim să avem resurse bune, în ciuda faptului că există o competiție acerbă. Consider că îi vom depăși pe competitorii noștri în ceea ce privește obținerea de resurse bune și asta se datorează lui Daniel Metz.
L.A.: Sunteti un tip influent în acest grup, iar în ceea ce privește România, doresc să vă întreb: care sunt planurile acestei companii în România pentru următorii cinci ani?
Patrizio Mapelli: Avem în plan să obținem la NTT DATA Romania 100 de milioane de euro până în 2020 și să avem 3300 de oameni până la acea dată. Acesta este rezultatul mare pe care plănuim să îl avem. Și considerăm că vom reuși, că Daniel Metz va reuși.
Mapelli: „Integrarea EBS in NTT DATA a fost un succes incredibil”
L.A.: Am văzut în Cluj multe achizitii de companii, după cum bine știți, Clujul este o forță in IT. Am văzut însă și eșecuri de integrare. Unele companii românești nu au fost cu adevărat integrate dupa reluare sau au eșuat în a fi integrate ori rebranduite. Daniel Metz, ca și CEO aici în România, a avut un plan rapid și puternic de a integra EBS în NTT DATA. Credeți că a fost un success? Cum vedeți asta?
Patrizio Mapelli: Uitându-te la cifre, a fost un success incredibil. Uitându-ne la modul în care colegii noștri români au fost integrați în… să zicem organizația europeană, eu aș spune că a fost mai mult decât un succes. Ați spus că ați văzut eșecuri în România. Eu aș spune că nu doar în România. Cred că motivul unei integrări reușite este echilibrul între leadershipul puternic pe care Daniel Metz l-a avut și îl are asupra organizației din România și atitudinea cinstită pe care NTT DATA ca și organizație o are către toate companiile achiziționate. Echilibrăm antreprenorul, capacitățile antreprenorului pe care compania achiziționata îl are și, să spunem, unele cerințe pe care corporația trebuie să le aibă. Consider că puterea noastră a ținut de echilibrarea realităților într-un mod echitabil.
L.A.: Este amuzant deoarece domnule Mapelli, erați acum câțiva ani în același loc, în aceeași poziție când ați vândut compania lui NTT DATA, iar acum sunteti CEO-ul companiei EMEA și trebuie să studiați și să supravegheați integrarea. Aș dori să vă rog sa enumerați trei lucruri foarte importante care ajută la integrarea companiei.
Patrizio Mapelli: Încredere în conducere, corectitudinea față de oameni și concizia în acțiunile care trebuie luate pentru a integra compania.
„Premiul de la Continental înseamnă foarte mult pentru NTT DATA„
L.A.: NTT DATA este un grup uriaș plin de companii, plin de angajati, plin de perspective. Care este locul NTT DATA Romania în acest grup? Cum o simțiți?
Patrizio Mapelli: Ei bine, lăsați-mă să spun ce gândeam în 2012 când am început să discut cu Daniel Metz despre pobilitatea de a avea o companie în România. La acea vreme, am crezut că România va fi bună pentru a asigura resurse, pentru a ajuta alte țări. Mi-am schimbat în totalitate opinia.
România este o tara extraordinară pentru că aici există oameni buni, capabili, care pot să muncească atât în România, cât și în străinătate. Și NTT Data România va fi într-o oarecare măsură entitatea ce va conduce dezvoltarea către Europa de Est. Nu este doar faptul că țara poate să furnizeze resurse bune la un preț rezonabil, dar este și o țară care poate furniza resurse la o calitate foarte bună și o țară care trebuie să își dezvolte mai mult piața locală.
L.A.: Aseară s-a întâmplat un lucru interesant. Continental, care este o companie uriașă a oferit companiei NTT DATA un premiu special, titlul de cel mai bun furnizor pentru anul 2016 pentru vehicule comerciale pe piața automatizărilor. Ce înseamnă pentru voi, pentru grup? De ce este atât de importantă relația cu Continentalul?
Patrizio Mapelli: Relațiile cu Continentalul sunt importante deoarece Continental este o companie foarte bună, o companie uriașă, o companie importantă pe piața automatizărilor și asta este important pentru noi deoarece este un semn că mereu calitatea și fidelitatea vor fi premiate și creează relații lungi și de durată cu clientul. Am anunțat deja la Tokyo că am câștigat și am primit complimente din partea lor, complimente pe care i le voi transmite lui Daniel Metz. Este foarte important. Continental este o organizație globală. Dacă avem asemenea recunoaștere din partea unei organizații globale trebuie să fim mândri cu toții.
L.A. Aveți această poziție importantă. Aveți jobul de a urmări, la nivel global, viitorul, să vedeți imaginea în ansamblu. Aceasta este slujba dumneavoastră, responsabilitatea dumneavoastră. Așadar, care este imaginea în ansamblu pentru următorii zece ani în lumea IT-ului? Ce se va schimba? Care sunt riscurile care trebuie evitate? Desigur, nu sunteți Nostradamus să preziceți, dar ce vedeți?
Patrizio Mapelli: Cred că Europa va fi una dintre regiunile cheie. Va fi una dintre piețele cheie pentru serviciile IT. Vor veni puternic și furnizori din India, dar calitatea pe care o putem oferi din Europa va rămâne o cheie și în viitor. Evident ceea ce văd este o mișcare rapidă în ceea ce numim noi sistemul embedded. Software, digital, peste tot, fiecare obiect, fiecare aparat casnic pe care îl avem va fi plin de software. Vor comunica unele cu celelalte și vor crea o mulțime de noi oportunități să ne îmbunătățească viața de zi cu zi. De asemenea vom avea lucruri noi în ceea ce privește securitatea și viața privată.
L.A. Cum vedeți Europa de Est aici ca… vorbesc despre competiția acerbă care se concentrează pe resursele umane. Toată lumea este disperată să angajeze. Această luptă va duce la o crestere de cheltuieli, dar care este soluția pentru asta? Daniel Metz mereu spune în interviuri: dragi angajați, urmăriți companiile care sunt mereu predictibile. Urmăriți companiile care sunt puternice, în care poți să îți vezi viitorul si peste 15 ani.
Patrizio Mapelli: Viziunea mea este că, da, într-adevăr, competiția, lupta pentru resurse va continua. Acesta este realitatea, nimic nu e diferit. Cum putem să îi facem față? În ultimii cinci ani, a fost la fel, nimic nou, iar soluția a fost să mergem mai departe în Est, către India și Vietnam. Apropo, avem aproape 22.000 de oameni în India, dar mai devreme sau mai târziu resursele vor fi puține. Care este soluția? Evident, trebuie să ne gândim mai mult la automatizări. Și acesta este lucrul pe care Daniel Metz deja l-a început. Să automatizeze activitățile.
Cum am spus mai devreme, aparatele casnice din case vor avea software. Nu vom avea suficiente resurse să dezvoltăm tot software-ul de care va fi nevoie. Trebuie să ne gândim la automatizări. Să automatizăm dezvoltarea software-ului. Cum am automatizat multe alte lucruri, vom automatiza și dezvoltarea software-ului. Asta nu înseamnă că oamenii nu vor mai avea ce face.
L.A.: Mulțumesc foarte mult!
Patrizio Mapelli: Crăciun fericit și Un An Nou fericit tuturor europenilor și românilor.