Reportaj

Pata Rat IT Cluster, din suflet pentru copiii romi

Andrei e in clasa a II-a si vrea sa fie invatator. Maria e cu doi ani mai mare si visul ei e sa devina doctorita. Olguta e numai de-o schioapa, dar vrea sa ii invete pe copii sa scrie si sa citeasca. Cei trei sunt printre cei 83 de copii, care locuiesc in Pata Rat, dupa ce impreuna cu familiile lor au fost mutati de pe strada Coastei de Primarie. De doua saptamani nu mai trebuie sa isi faca temele inghesuiti in camerele minuscule numite acasa, spatii de 16 metri patrati, care sunt si dormitoare si bucatarii pentru mai multe familii. Din 1 octombrie copiii din Colina Verde isi fac temele in fiecare dupa-masa in sala de calculatoare, o cladire ridicata si dotata din donatii, cu voluntari din comunitate.

La finalul lunii august pe pagina Pata Cluj-Napoca Rat, menita sa fie o punte intre comunitatea roma din Pata Rat si cea din Cluj-Napoca, se posta un anunt cu intentia de a crea un colt de calculatoare pentru copii romi. Intr-o luna de zile “clusterul IT” era in picioare. Numai din bunavointa oamenilor inimosi.

“A fost incredibil de frumos cat de repede si intens s-au mobilizat oamenii – cetatenii. Cred ca pe langa nivelul de bunavointa, empatie, solidaritate care  explica aceasta angajare mai exista un motiv: frustrarea de a nu vedea destul progres prin eforturile administratiei sau a ONG-urilor specializate. Nu vreau sa minimizez munca acestora in niciun fel. Dar cumva pagina asta le-a dat oamenilor mici, simpli supapa prin care au  putut sa-si manifeste energiile necapturate altfel de catre structurile amintite”, spune Istvan Szakats, presedintele fundatiei AltArt, initiatorul paginii.

Clusterul IT, cum a fost botezat constructia pe pagina de Facebook, este acum vizitat zilnic de zeci de copii, care se bucura in sfarsit de conditii normale de invatare.

Cladirea, izolata cu placi de polistiren, iese in evidenta cu albul imaculat si cu balustrada albastra, proaspat vopsita de la scari. Se vede inca de jos, din cartierul Dallas inecat in noroi. S-a construit pe langa locuintele modulare ridicate de Primarie acum trei ani, in care i-au mutat pe romii de pe strada Coastei. Pe unii dintre ei. Sunt si acum familii, care nu au prins o locuinta si isi improvizeaza un spatiu pe care sa il numeasca acasa. In fata centrului de calculatoare s-a amenajat un parculet pentru copii, delimitat de cauciucuri folosite.

In fata usii, de unde se vede rampa de gunoi in toata splendoarea ei, stau insirate cateva perechi de papuci de copii. Stau desculti in centrul nou-nout, nu vor sa aduca noroiul de afara. Aici, inauntru e o alta lume. Aici nu mai sunt langa rampa de gunoi, inghesuiti in camarute. Aici totul e normal – au unde sa isi puna cartile si caietele, au linistea necesara sa se concentreze si in curand si calculatoarele vor functiona.

“Am avut zeci de oameni care au donat componente de calculatoare, materiale de constructie, si bani – chiar si din strainatate. Cu companiile a fost mult mai greu. Am primit rapid si eficient calculatoare de la Brinel si instalatie electrica de la Energobit, dar pe partea de internet am avut o mare deceptie. I-am cautat pe cei de la UPC si RDS ca sa traga net pana la Pata Rat, si practic, dincolo de un prin val de empatie, m-am simtit tratat ca un client care vrea un fel de discount mai mare. Si azi inca mai caut acea firma care sa instaleze netul acolo”, a mai spus Szakats.

Insa bucuria copiilor nu se strica vazand indiferenta firmelor. Vin cuminti, cu cartile la subrat, isi lasa pantofii la usa si intra in sala de calculatoare. Aici ii asteapta zi de zi Florin, Sandel si Dorel, membri ai comunitatii, si mai nou ai asociatiei care le reprezinta interesele. Ideea centrului le apartine copiilor, ei isi doreau un loc unde sa poata invata in conditii normale.

“Fiecare copil spunea ce i-ar placea, unii spuneau un parc, altii teren de fotbal, altii ca ar fi buna o sala de meditatii si calculatoare. Noi din toate doleantele lor am spus daca tot e initiativa copiilor, trebuie sa incercam sa le facem. Ei practic se salbaticesc, merg la scoala, vin inapoi acasa. Au nevoie sa se joace, sa se recreeze, dar ce le poti oferi aici?”, spune Florin Stancu, directorul Asociatiei Comunitare a Romilor din Coastei.

Florin, mi s-a rupt asta”, spune baietelul din prima banca. El inca nu merge la scoala, dar nu este exclus – se pregateste pentru gradinita.

Doua randuri mai in spate sta Andrei. Tema de la romana ii da batai de cap.

“Vreau sa ma fac invatator”, spune el intr-un suflet. In fata lui sta Olguta, are ochii mari, negri si privirea luminoasa.
“Eu sunt fratele lui”, spune, dar e corectata repede de Andrei: Nu, tu esti sora mea. Si Olguta vrea sa fie invatatoare si ne marturiseste ca ii place sa scrie. E abia in clasa I.

Maria sta chiar in fundul salii si recunoaste ca nu e cea mai buna la invatatura. Cu toate acestea e ambitioasa si vrea sa fie doctorita.

“Invatam mai rau, ma mai incurcam si scriam si gresit. Acasa sunt eu, mama, tata, un frate mai mic si unul mijlociu”, explica ea.

“Locuim foarte multi intr-o incapere de 16 metri patrati, de multe ori sunt si cate 5-6 sau 10 copii intr-o familie. Nu aveau de multe ori posibilitatea de a-si face tema acasa si mergeau cu tema nepregatita la scoala. De multe ori pe baza temelor se dau si note si scadeau saracii la invatatura. Intr-o incapere unde e galagie nu se puteau concentra. Aici e liniste, ii mai ajutam si noi”, subliniaza Florin Stancu.

Pagina de Facebook, Pata Cluj-Napoca Rat, este poarta comunitatii din Colina Verde catre civilizatie, catre lumea din care au plecat in urma cu trei ani.

“Pagina de facebook ne ajuta in primul rand pentru ca vrem sa aratam ca nu suntem asa cum suntem catalogati ca romi, ca cersim. Dorim si noi sa ne implicam, venim dintr-un mediu unde eram integrati, suntem aruncati la marginea gropii de gunoi. Noi dorim sa fim intr-un oarecare fel conectati cu ceea ce se intampla in oras si nu cu ceea ce se intampla aici”, spune Florin Stancu si isi drege vocea cand e intrebat daca vrea sa transmita un mesaj.
“Noi vrem sa multumim tuturor celor care ne-au ajutat. Nici nu avem cuvinte sa le multumim, ca pentru noi a fost enorm, sa stiti. Pe viitor, daca vom prinde aripi ca asociatie si noi vom ajuta la randul nostru, pentru ca stim ce inseamna”, spune barbatul.

Lucrurile nu se opresc insa aici pentru Pata Cluj-Napoca Rat. Comunitatea pregateste un alt proiect, care sa aduca mai aproape cele doua comunitati.

“Urmeaza un social business. Am si inceput sa scriem aplicatia. O sa fie pe ingrijire si reamenajare de spatii verzi, si o sa incepem cu un spatiu verde emblematic al Clujului, reamenajat in parteneriat cu Cluj IT Cluster. Pana in primavara intentionam sa formam echipe, sa realizam planurile, sa adunam resursele necesare, si ii dam drumul. Inca o data: scopul mare este de a conecta comunitati. Asta se realizeaza prin contacte umane directe. Prin experiente comune. Prin gandire, munca, rezultate comune”, a subliniat Szakats.

Pana atunci insa, pentru a fi complet functional “Clusterul IT” din Pata Rat, este nevoie de instalarea de sisteme de operare si programe si, bineinteles, de conexiune la internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *