Reportaj

Pata (Rat) de pe obrazul PDL-PNL. Groapa de gunoi a orasului a devenit un adevarat Auschwitz pentru clujeni

Groapa de gunoi de la Pata Rat a fost si inca mai este o sursa de venit pentru o comunitate importanta a Clujului, o comunitate formata din peste 2.000 de suflete, ignorata de autoritati ani in sir. Putinele proiecte care au vizat integrarea in societate a romilor de la Pata Rat au fost doar praf in ochii Comisiei Europene. Singurul care a reusit cu adevarat sa tina in frau, sa ii coordoneze, sa le dea o paine de mancat celor care locuiesc in Pata Rat a fost Eugen Veres, cel care a administrat pana la trecerea in nefiinta groapa de gunoi a orasului. Eugen Veres a reusit sa tina sub papuc, timp de 25 de ani, intreaga clasa politica clujeana prin diverse sponsorizari la partide sau sub “amenintarea” cu proteste de strada ale locuitorilor din Pata Rat. Azi, groapa de gunoi fumega intoxicand Clujul cu gaze cancerigene. Nu exista niciun vinovat, in timp ce clujenii, inhaleaza gazele purtate e vant pana in centrul orasului, platesc din propriul buzunar incompententa politicienilor de pe Somes care odata la patru ani le cersesc votul.

Comunitatea de romi de la Pata Rat este cea mai afectata in ultimele trei saptamani de faptul ca vechia groapa a orasului a luat foc. O mana criminala sau neatentie a facut ca deseurile din Cluj-Napoca sa devina o adevarata bomba chimica. Fumul alburiu se roteste in cercuri deasupra celor peste 2.000 de suflete asemenea corbilor peste gunoaiele clujenilor. Norul cancerigen a ajuns in aceasta dimineata pana in centrul orasului determinand multi cetateni sa se intrebe cu batista la nas ce s-a intamplat. 

De dimineata in autobuzul cu numarul 8 se aflau putini calatori care circulau pe directia centru-Someseni. Marea lor majoritate persoane de etnie roma discuta despre focul ce s-a iscat in urma cu mai bine de trei saptamani pe rampa de gunoi.

“Azi ii bine ca bate vantul dispre centura ( centura Valcele-Apahida n.r.) si duce fumu’ pe deal. Da’ zilele trecute o fost jale. Nu se vedea pana in la fabrica. Cum de zboara avioanele in ceata asta?”, discutau doi calatori.

In apropierea Aeroportului cei doi coboara si se indreapta pe o alee plina de balti si de buruieni spre strada Cantonului. La trecerea de cale ferata unul dintre cetateni isi atentioneaza prietenul.

“Ai grija la tren ca o data te face zobsi tot tu o sa pici de vina. Au salarii mari astia de la CFR dar nu fac nimica toata ziua. Is ca parlamentarii, stau toata ziua nu ii intereseaza decat pensiile speciale. Uite ce fum e pe deal. Ti-am zis eu ca iar o luat foc gunoaiele. Le-au stins pompierii acum ceva vreme dar iar s-o aprins. Acuma am auzit ca le acopera cu pamant”, a afirmat unul dintre cei doi cetateni de etnie roma. 

Colonia de romi de pe strada Cantonului s-a extins in ultimii ani. Cabanele de lemn au ajuns pana in apropierea depozituui Postei, unde sub hala de beton care aproape ca sta sa cada s-au ridicat adevarate palate de lemn. Copiii de cativa ani se joaca prin noroiul dintre maghernite. Masinile trec in viteza ridicand praful in timp ce niciun adult nu ii supravegheaza pe cei mici. Pe la mijlocul sirului de cocioabe, o femeie cu un puradel in brate se converseaza cu un tanar tigan aflat de cealalta parte a strazii. 

“Lasa ma ca nu ai tu ce imi trebuie mie. Merg la gara ca acolo gasesc. Gasesc cate vreau, sunt pe alese la gara si pe bani. Nu le ai tu cu astea. Pe asta mic il las imediat la mama. Ce vrei ma? Ti-am zis ca nu au tu bani de p… mea. Hai ca nu am vreme de tine. Cand ai bani ma cauti”, s-a adresat femeia barbatului in plina strada.

Drumul care duce spre rampa de gunoi fumeganda e plin de o parte si de alta de gramezi de deseuri. Mormane de moloz, gunoi in putrefactie aruncat pe dupa tufe te avertizeaza ca ai ajuns in Cartierul Dallas. In curtile caselor de BCA stau parcate masini de lux cu numere de Polonia, Spania,Italia sau Austria semn ca o parte dintre cei care locuiesc in Colonia Dallas isi castiga painea de pe meleagurile strainatatii. Cei mai amarati insa se spetesc la centrul de colectare selectiva de peste drum. Copii si batrani, cu cate un sac de rafie in spate, urca agale drumul spre rampa temporara a Salprest-ului. Merg sa isi castige painea. 

Deasurpa muntelui de gunoi ai rampei Salprest, corbii se rotesc fara a fi deranjati de cei care scurma printre resturile clujenilor dupa materiale reciclabile. Un excavator sapa la baza muntelui de deseuri incarcand un TIR, semn ca gunoaiele urmeaza sa fie transportate spre alte depozite de deseuri, din alte judete limitrofe Clujului. E un lucru normal se pare pentru anul de gratie 2016, ca cel mai important judet din Transilvania sa nu detina un depozit ecologic. 

La intrarea pe rampa veche de la Pata Rat se poate observa cum fumul cancerigen se ridica spre cer. Un singur buldozer misca pe gunoaie acoperind cu pamant gunoaiele aprinse. Pe rampa RADP-ului unde doar resturile menajere ale locuitorilor municipiului Cluj-Napoca sunt depozitate e agitatie mare. Cativa zeci de romi sorteaza manual deseurile in timp ce masinile de gunoi intra si ies tot la cateva minute. 

Unul dintre locuitorii caselor de scandura construite chiar pe vechia groapa de gunoi ne striga ca nu avem voie sa filmam. Intrebat de ce il deranjeaza atat de mult faptul ca este filmata rampa fumegand  a avut o replica de zile mari.

“Am crezut ca sunteti de la pociatii aia care tot vin, fac fotografii si ne filmeaza si apoi aparem cine stie pe unde prin ziare in strainatate. No daca filmati rampa atunci e bine numai pe noi sa nu ne luati bine?” , a fost replica cetateanului. 

O cireada de vaci paste iarba cruda plina de pungi de plastic sub ochii  ciurdarului sprijinit in bota ce priveste fumul toxic ce se ridica de pe gunoaie. Un firicel de apa se scurge pe langa drumul de acces spre rampa RADP-ului. Acesta se pierde 

“Treaba merge ca pe roate, de n-ar fi fumul asta mi-ar fi si mie mai bine”, a afirmat ciurdarul. 

Judetul Cluj nu are nici in ziua de azi un depozit ecologic de gunoi conform cerintelor europene. Luptele dintre liderii politici si corputia face ca reprezentantii Consiliului Judetean se chinuie de mai bine de patru ani sa deschida o rampa pentru ca resturile menajere ale populatiei de la sate sa nu mai fie transportate in alte judete. Investitie facuta pe fonduri eurpene se pare ca cea mai optimista data estimata in care judetul Cluj va avea o rampa ecologica este anul 2019. 

Lucrarile de inchidere si neutralizare a rampei de la Pata Rat vor ai scoate din buzunarul clujenilor inca 3,5 milioane. Aceasta suma urmeaza sa fie aprobata in plenul sedintei de vineri ca urmare decretarii de catre perfect a situatiei de urgenta. Fumul cencerigen ce se ridica de trei saptamani in Pata Rat a ajuns azi sa fie simtit in centrul municipiului Cluj-Napoca. Singura solutie viabila recomandata de catre reprezentantii ISU pentru stingerea focarelor de incendiu este acoperirea cu un strat de pamant a intregii suprafete a rampei de gunoi. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *