Politica

Parlamentarii clujeni care nu aud ca strada vrea schimbare

Miscarile de strada din ultima satamana nu au alt scop decat acela de a incerca curatarea clasei politice romanesti. Printre parlamentarii care ar trebui sa isi prezinte demisia de onoare se afla si cativa clujeni. Acestia fie sunt cercetati in dosare penale, fie au fost declarati incompatibii de catre Agentia Nationala de Integritate, dar tin cu dintii de fotoliul de la Bucuresti. Ziar de Cluj va prezinta cateva dintre cazurile cele mai flagrante, cazuri in care alesii poporului au uitat ce inseamna demnitatea si stau priponiti pe functii privind de la inaltimea scaunului multimea care le cere demisia.

Zece deputati si patru senatori se regasesc printre reprezentantii clujenilor in Parlamentul Romaniei. O parte dintre acestia au probleme mari cu justitia sau cu Agentia de Integritate. Din pacate, alesii poporului nu aud vocea strazii, iar demisia ceruta de cetatenii care doresc o clasa politica curata nu ajunge la urechile demnitarilor clujeni.

Steluta Cataniciu, alesa pe lista PNL, a dezertat in barca celor de la ALDE. Inca din luna martie 2012 Steluta Cataniciu a fost declarata in incompatibilitate de catre inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, pentru ca, in calitatea sa de consilier local, a reprezentat in instanta o societate comerciala pentru care a votat in plenul Consiliului Local, prelungirea contractului de asociere.

Cataniciu si-a inceput cariera in PDL, dupa care in 2007 s-a inscris in PNL, fiind aleasa pe lista partidului liberal in functia de consilier local. Ulterior, valorile liberale ale Stelutei Cataniciu au indrumat-o spre partidul lui Calin Popescu Tariceanu ( Partidul Liberal Reformator), in prezent fiind membra in ALDE. Prin hotararea instantei de la Curtea de Apel Cluj Steluta Cataniciu a fost declarata incompatibila, fiind in situatia de a-si pierde mandatul de parlamentar, insa deputatul de Cluj a atacat decizia instantei la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a suspendat cauza. Scaunul caldut de la Bucuresti nu ii permite Stelutei Cataniciu sa isi prezinte demisia de onoare. 

O alta femeie liberala, parlamentar de Cluj,  cu “mici probleme” in justitie este Elena Uioreanu. Fosta sotie a lui Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj arestat pentru fapte de coruptie, a fost acuzata de catre procurorii DNA ca si-a platit taxa de candidatura din spagile pe care sotul acesteia le-a incasat. Potrivit declaratiilor de martor a lui Razvan Pop din dosarul Uioreanu, o parte din banii pe care ii incasa, in numele presedintelui CJ Cluj, i-a oferit sotiei acestuia pentru plata taxei de candidatura.

“Am platit de asemenea din acei bani taxa de candidatura a E.U. la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia in mana suma de 11.200 lei pentru a plati taxa respectiva”, se regaseste in declaratia data de  Razvan Pop in fata procurorilor clujeni.

Desi existau suspiciuni ca banii proveniti din mita incasata de sot au fost folositi la plata taxei de cadidatura, Elena Uioreanu prefera sa nu asculte vocea strazii care cere un Parlament curat si continua sa isi pastreze functia in care a fost aleasa in 2012.

Deputatul UDMR, Mate Andras Levente, a fost declarat incompatibil de catre Instanta Suprema la inceputul anului trecut. Acesta a fost acuzat de catre Agentia Nationala de Integritate ca si-a angajat sotia in cadrul Biroului Parlamentar.  Erzsebet Mate a primit in perioada 16.03.2010 – 01.01.2011 o remuneratie de 5.508 lei in baza contractului de munca avizat de catre partenerul de viata Mate Andras. Reprezentantul comunitatii maghiare clujene, in loc sa renunte la fotoliul de parlamentar, continua, fara pic de respect fata de cei care doresc o schimbare, sa piarda vremea prin Bucuresti in cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei din care face parte. 

Ioan Moldovan, deputat ales pe listele PPDD-ului in 2012, trecut ulterior la PC, este si el in incompatibilitate pentru ca a detinut concomitent functia de administrator al unei societati comerciale si cea de deputat. Desi a sustinut in apararea sa cu documente faptul ca firma Elian Restaurant SRL la care este administrator nu are activitate, Ioan Moldovan a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Cluj, insa decizia nu este definitiva. Cu toate acestea, Moldovan prefera sa se judece la Inalta Curte in loc sa renunte la ciolan si sa lase locul in Parlament unui alt candidat mai curat si fara stari de incompatibilitate.

Un alt liberal ales de clujeni sa ii reprezinte in Parlament este Adrian Oros care a fost declarat incompatibil de catre ANI. Potrivit raportului de evaluare al ANI, Oros a ocupat concomitent functia de administrator si cea de parlamentar insa a reusit la sfarsitul anului trecut sa obtina in instanta anularea raportului de evaluare. Ulterior Adrian Oros a demisionat doar din functia de prorector al USAMV nu si din cea de parlamentar.

In randul senatorilor clujeni situatia este mai complicata. Din cei patru senatori pe care ii are Clujul doi sunt cu dosare penale. Unul dintre acestia este senatorul Marius Nicoara, cercetat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si producerea unui accident soldat cu ranirea usoara a unei persoane in data de 28 noiembrie a anului trecut. Dosarul senatorului se afla pe masa anchetatorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care poate ancheta inalti demnitari pentru alte fapte in afara de cele de coruptie. Cu toate ca in prima faza s-a stabilit ca senatorul Marius Nicoara a condus cu o imbibatie alcoolica mai mare de 0.8gr/l in sange, acesta nu a considerat ca e necesar sa demisioneze din functie. 

Alexandru Cordos este cel de-al doilea senator clujean care tine cu dintii de scaun, ramanand surd la vocea strazii. Senatorul PSD este urmarit penal pentru trafic de influenta in forma continuata, fiind acuzat ca ar fi primit de la un om de afaceri foloase necuvenite. Totodata, in aprilie, a inceput urmarirea de catre procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenta, in dosarul in care sotia sa, Mihaiela Cordos, a fost trimisa in judecata pentru ca ar fi luat mita de la mai multe persoane. In timp ce asteapta ca justitia sa dea o solutie  care spera sa ii fie favorabila, senatorul Cordos, in loc sa demisioneze din Senatul Romaniei s-a autosuspendat doar din partid. 

In conditiile in care jumatate dintre reprezentantii clujenilor la Bucuresti au probleme mai mari sau mai mici cu justitia, este de neinteles faptul ca acestia continua sa incaseze salarii fara nici cea mai mica remuscare in timp ce oamenii ies in strada pentru a cere schimbarea clasei politice. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *