In vizor

Părinții elevilor de la școlile vocaționale cer ca aceștia să se întoarcă în sălile de clasă: „Performanța nu se face acasă în living”

Părinții elevilor de la școlile vocaționale din Cluj-Napoca solicită o derogare pentru ca și elevii din clasele intermediare să meargă la școală, deoarece nu pot să facă performanță din sufragerie. Pregătirea acestora a fost afectată de închiderea școlilor pentru că orele de studiu ale instrumentelor sau orele de balet nu pot fi organizate online. 

Părinții elevilor de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică susțin că sălile de balet de la școală sunt suficient de generoase pentru ca elevii să poată face orele în siguranță, mai ales că numărul copiilor este unul mic. 

În ce măsura puteți face o derogare pentru școlile vocaționale? Pentru Liceul de Coregrafie din Cluj, unde copiii fac sport de performanța e absolut necesar să avem acces la sălile de balet! Vă rugam să nu ignorați acest aspect, performanța nu se face acasă în living! Liceul de Coregrafie din Cluj are cele mai mari săli de balet din țara! Vă rugăm să susțineți performanța. 

Avem nevoie ca orele de balet să se țină față în față! Este o școală vocaționala și copii au nevoie de practica având în vedere ca în clasa sunt 20 de copii ( 7 într o grupa și 13 în cealaltă) Sălile de balet sunt suficient de spațioase pentru a se păstra o distanta de siguranță.

În aceeași situație se află și elevii care studiază muzica și care în ultimul an au fost nevoiți să studieze instrumentele singuri, de acasă. 

„Școlile cu specific exclusiv Muzica, precum Școala Augustin Bena și secția de studiu instrumente a Liceului de Muzică Sigismund Toduță, nici măcar nu ar fi trebuit închise! Elevii studiază muzica in regim 1-1! Puteau fi respectate măsurile de prevenție și aceste cursuri trebuiau să rămână active. Elevii nu se întâlneau și nu se vor întâlni unii cu alții, ci doar cu profesorul. Este absurd și foarte dureros să îi supui pe elevi să studieze un instrument la distanță. Practic au trebuit să se descurce singuri! Și este practic imposibil pentru cei mici să descopere instrumentul singuri, sau pentru cei mari să fixeze digitație sau alte mișcări motrice singuri pentru virtuozitate”, susține părintele unui elev care studiază muzica.

Marinela Marc, inspectorul școlar general, crede că toți elevii din Cluj-Napoca se vor putea întoarce la școală peste o săptămână, atunci când incidența ar putea să scadă sub 1. În acest moment incidența în Cluj-Napoca este de 1,44. 

„Pentru elevii din clasele intermediare așteptăm ca incidența cazurilor să scadă sub 1%. Eu cred că în ritmul în care scade această rată vom mai aștepta o săptămână. Asta este prognoza mea. În fiecare zi de vineri actualizăm scenariile de funcționare pentru săptămâna viitoare, pentru fiecare localitate”, a declarat Marinela Marc.

Marinela Marc este conștientă că pentru elevii de la școlile vocaționale ultimul an a fost foarte greu, dar Ministerul Sănătății nu a fost dispus să dea derogări. Abia recent s-a dat o astfel de derogare pentru elevii de la clasele speciale. 

„Aceste licee necesită din partea acestor copii cu aptitudini speciale antrenament. Sigur că nu este același lucru să faci aceste mișcări acasă, sau să fii la școală să ai suficient spațiu și să fie acolo profesorul să îți corecteze fiecare mișcare. Îmi imaginez că a fost foarte, foarte greu. Din păcate trebuie respectat acest ordin. Derogările au venit foarte greu, în special de la Ministerul Sănătății. Într-un final li s-a permis elevilor din învățământul special să revină recent, cu toții la școală pentru că nici acolo terapiile educaționale nu se pot realiza online. Evident a trebuit să respectăm acest ordin, evident gândit din prisma asigurării sănătății și siguranței sanitare a elevilor. Pentru elevii din clasele intermediare va exista șansa recuperării a ceea ce s-a pierdut pe parcursul anilor viitori. Mai greu este pentru elevii din clasele terminale pentru care decizia de a veni cu toții la școală a apărut destul de târziu”, a mai declarat Marinela Marc. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *