De cartier

Parcul Observator din cartierul Zorilor se amenajează în viitor, însă pe mai mulți bani: Consilierii locali aprobă alocarea unei sume suplimentare de peste 1 MILION de lei

Scris de 125

În urmă cu doi ani de zile, în decembrie 2019, Consiliul local aproba valoarea sumei alocate pentru amenajarea așa-numitului Parc Observator din cartierul Zorilor, pe un teren expropriat de administrația locală de la patronul firmei Florisal, Sile Pușcaș. În ultima ședință de Consiliu local din decembrie 2021, autoritățile intenționează să majoreze valoarea proiectului, chiar dacă vreme de 2 ani parcul promis a rămas doar unul virtual. 

„Se aprobă actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare parc Zona Observator, cartier Zorilor, din municipiul Cluj-Napoca” aprobați prin Hotărârea 997/2019”, se arată în proiectul de hotărâre pe care consilierii locali îl vor aproba în ultima ședință din decembrie 2021. 

Valoarea totală a investiției este de 19.787.000,82 lei cu TVA

Finanțarea investiției va fi făcută din fonduri de la bugetul local. 

Durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni calendaristice. 

Zona terenului studiat are o suprafață de 12.095 mp.

În decembrie 2019, Consiliul local aproba valoarea investiției de amenjare a acestui parc în cartierul Zorilor. 

În urma calculelor justificative ale proiectantului, privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici, valoarea lucrărilor proiectate se actualizează astfel:

Valoarea inițială a devizului general este de 17.270.701,72 lei, fără TVA, din care C+M 4.765.329,65 lei fără TVA

Valoarea actualizată a devizului general devine 18.102.395,35 lei fără TVA, din care C+M 5.523.672,87 lei fără TVA. 

Valoarea actualizării operate, inclusiv TVA, este de – 1.007.823,67 lei/peste 200.000 EUR

Proiectant: sc Arhi Box srl.

La începutul lui decembrie 2021, reprezentanții administrației locale anunțau deblocarea proiectului parcului Observator din cartierul Zorilor. Potrivit edilului Emil Boc, Primăria ar fi câștigat în instanță procesele care vizau terenul viitorului parc. 

CITEȘTE ȘI: Autoritățile anunță deblocarea proiectului Parcul Observator. Emil Boc: Am câștigat toate procesele pentru realizarea parcului din Zorilor. Mulțumesc justiției din România!

Terenul nu este public, ci este deținut de firma Florisal SA, al omului de afaceri Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus.

În cadrul procedurilor de expropriere, valoarea despăgubirilor oferite de autoritățile locale au fost modice (cca 2 milioane de euro) comparativ cu valoarea reală/de piață de cca 30 milioane de euro.  
Pe acest teren, omul de afaceri Sile Pușcaș a dorit să construiască blocuri cu zece etaje. Terenul a fost expropriat de municipalitate. 

Potrivit intenției autorităților, viitorul parc se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha. 

Proiectul prevede amenajarea parcului Observator cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști. Amenajarea viitorului parc presupune plantarea de noi arbori și arbuști. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 10 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 17 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 18 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 19 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 20 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE