Din oras

Parcul Etnografic din Hoia se extinde. Vor fi create alei pietonale și o pasarelă de legătură cu strada Vânătorului

Două proiecte mari, în valoare totală de 13 milioane euro, sunt acum în derulare în vederea extinderii Parcului Etnografic Hoia. Se va interzice accesul auto în parc, vor fi create trasee pentru bicicliști, zone de odihnă. Va fi modernizată strada Nicolae Pătrașcu și va fi construită o pasarelă care va face legătura cu strada Vânătorului.

„Avem două proiecte extraordinare care sunt dedicate publicului clujean, educației și culturii. Un proiect este al Consiliului Județean Cluj și al Muzeului Etnografic de extindere a Parcului Etnografic Romulus Vuia și un proiect este al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară de amenajare a unui spațiu educațional în care să prezinte moștenirea zootehnică a Transilvaniei și animalele care au crescut aici. Sunt două proiecte care reunite vor însemna peste 77 de hectare de spațiu verde destinate publicului, iar în acest spațiu sper să putem dezvolta încă două proiecte importante pentru noi – un centru de conservare, restaurare a patrimoniului, care va fi amplasată în prelungirea Parcului Etnografic și proiectul Muzeului Etnografic Intergalactic, care este extrem de interesant, mai ales din perspectiva potențialului său internațional. Acest proiect pleacă de la povestea cu OZN-urile, dar el își propune să îl conducă pe vizitator în diverse spații culturale. Este un proiect extraordinar, a stârnit foarte mult interes pe plan internațional și mai puțin pe plan național”, a declarat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic Cluj-Napoca.

Proiectul CJ și al Muzeului Etnografic are valoarea de 10 milioane euro, iar al USAMV are valoarea de 3 milioane euro. Proiectele se află în diferite faze de concepție și proiectare. Sperăm ca în câțiva ani totul să fie realizat și oferit publicului.

Proiectul CJ și al muzeului a ajuns la etapa PUZ, care ar urma să fie aprobat luna aceasta de către Primărie.

„După proiectare, am trecut la PUZ, sperăm ca undeva la sfârșitul acestei luni să fie aprobat de Primărie. Se propune conservarea a tot ce este zonă verde. Aici avem o zonă verde imensă și vrem să vedem cum le putem pune în valoare prin trasee pentru ciclism, puncte de observație păsări, zone de odihnă. Unul din elementele care se doresc prin acest proiect este faptul că aleea din muzeu care acum are și acces auto va deveni pietonală. Se va încerca reabilitarea a tot ce înseamnă strada Nicolae Pătrașcu și legătura cu Tetarom I. Se va amenaja și o intersecție cu Tăietura Turcului, s-a prevăzut o pasarelă care va face legătura cu strada Vânătorului. Locuri de parcare sunt amenajate jos la Tetarom aproximativ 100 de locuri plus 70 se vor realiza pe Nicolae Pătrașcu”, a declarat Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.

USAMV Cluj-Napoca va întregi proiectul CJ Cluj și al Muzeului Etnografic. Se are în vedere amenajarea a 65 hectare de teren.

„Intenționăm să venim cu animale în zonă, să aducem viul mai aproape de urban. Proiectul inițial dorește modernizarea infrastructurii educaționale, am încercat să propunem reabilitarea unor construcții existente, extinderea unora cu profil zootehnic și crearea a încă 22 de construcții ușoare. Avem o suprafață de 62 de hectare. Acest proiect vine să valorifice una din zonele pe care ni le-am propus să le dezvoltăm. Vrem să aducem exemplare reprezentative din specii mari până la albine și viermi de mătase”, a afirmat Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca.

Reprezentanții celor trei instituții implicate speră ca anul viitor să înceapă lucrările de execuție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *