De cartier

Parcul Colina, lăsat de izbeliște, are alei post-apocaliptice. Iluminatul public este inexistent – FOTO

Parcul Colina din cartierul Mănăștur se află în calea centurii metropolitane și a drumului de legătură spre viitorul Spital Regional. Încă din 2020 autoritățile au planificat ca o parte din acest parc să dispară pentru a face loc centurii metropolitane. Poate și din acest motiv nu s-a mai făcut nici o investiție pentru modernizarea Parcului Colina. Pe de altă parte, mai există un impediment: parcul nu este al Primăriei, ci al mai multor proprietari privați.

Din Parcul Colina lipsesc dotările specifice oricărui parc: stâlpi de iluminat și asfalt pe alei. Pe aleea principală, asfaltul s-a degradat foarte mult și este plin de gropi și denivelări.

Băncile sunt puține, nu sunt deloc vopsite și pe alocuri suportul care le oferă stabilitate pe sol este distrus.

Nici coșurile de gunoi nu sunt într-o stare prea bună. Unele nu mai au capac, altele sunt sparte, iar altele au fost smulse de pe suport și zac pe sol.

Cireașa de pe coliva este o alee secundară, care avea odinioară asfalt. Acum, asfaltul vechi a fost năpădit de vegetație ca într-un film post-apocaliptic. Despre iluminat public nici nu poate fi vorba pe acea alee. O plimbare în acel sector de parc poate fi o adevărată aventură mai ales la lăsatul serii.

În 2002, Parcul Colina a fost subiectul unei petiții realizată de un ONG care solicita autorităților să modifice proiectul centurii metropolitane astfel încât să nu mai traverseze parcul.

„Actualul proiect propus de Primăria Cluj-Napoca pentru Centura Metropolitană presupune ca o parte din aceasta și din drumul de legătură către viitorul Spital Regional de Urgență Cluj să traverseze Parcul Colina din cartierul Mănăștur, distrugându-l. Solicităm Primăriei să modifice acest proiect, astfel încât să folosească infrastructura deja existentă (strada Bucium) pentru Centura Metropolitană, iar conexiunea cu drumul către viitorul spital să se facă în afara Parcului.

Calitatea vieții clujenilor, fie că vorbim despre puritatea aerului respirat, fie că vorbim despre posibilitatea de a ne petrece timpul liber într-un parc, trebuie să fie prioritatea celor care conduc urbea. Salvând de la distrugere Parcul Colina, SINGURUL astfel de spațiu verde din Mănăștur, vom putea să se bucurăm în continuare de acest loc de promenadă și relaxare, „plămân” al orașului, habitat pentru numeroase specii de plante, păsări (privighetori, mierle, fazani) și mamifere (veverițe, vulpi, căprioare). De asemenea, prin modificările pe care le sugerăm, se va asigura un acces mai rapid dinspre și către Florești și Spitalul Regional”, spuneau atunci realizatorii petiției.