In vizor

“Papusarii” banilor europeni din Primaria Cluj isi sporesc veniturile cu pana la 75% din salarii

Cativa angajati  din Primaria Cluj-Napoca invart milioane de euro, bani europeni, pentru proiectele de investitii cu finantare UE. Unii – cum este Ovidiu Cimpean si Virgil Porutiu – sunt manageri pentru mai multe proiecte europene cu finantare substantiala. Primaria Cluj-Napoca refuza sa faca publice veniturile obtinute din aceste prestari de servicii, pe motiv ca acestea nu  constituie informatii de interes public.

Ziar de Cluj va prezinta managerii de proiecte europene din Primarie, precum si castigurile in procente ale fiecaruia dintre membrii echipelor de implementare. Unii dintre ei si-au sporit, astfel, veniturile cu pana la 75% din salariul de baza.

Virgil Porutiu, directorul tehnic al Primariei Cluj-Napoca, este manager de proiect pentru “Modernizarea liniei de tramvai pe ruta Piata Garii – Bulevardul Muncii”, avand in subordine alti cinci angajati ai Primariei Cluj-Napoca. Contractul are o valoare de 15,3 milioane de euro. In imaginea de mai jos puteti vedea cu ce procente au crescut incasarile functionarilor in urma proiectelor la care au lucrat.

Tot Virgil Porutiu coordoneaza si proiectul european “Modernizarea si extinderea sistemului public de transport in comun in zona metropolitana Cluj – etapa I”. In acest proiect, directorul tehnic are in subordine sase angajati. Proiectul are o valoare de aproximativ 30 de milioane de lei si presupune, in principal, modernizarea a 87 de statii de transport in Cluj-Napoca, instalarea a 61 de automate pentru eliberarea legitimatiilor de calatorie si implementarea a 7 centre de vanzare a legitimatiilor de calatorie.

Virgil Porutiu detine o functie importanta in primarie, cea de director tehnic, aceeasi functie pe care a avut-o si fostul primar condamnat pentru fapte de coruptie, Sorin Apostu.

Un alt “papusar” al banilor europeni este tanarul Ovidiu Cimpean. El este manager de proiect pentru “Centrul Regional de Ecelenta pentru Industrii Creative”,  cunoscut drept „Buftea de Cluj”. Valoarea acestui proiect, demarat in 3 martie 2012, este de de 62 de milioane de lei. Din echipa de implementare mai fac parte Lucia Lupea, cea care este responsabila de achizitii pentru toate proiectele europene, Ionela Onofrei, fosta secretara a primarului Sorin Apostu si actual secretara a primarului Emil Boc si Ligia Subtirica, arhitectul sef al municipiului.

Ovidiu Cimpean a managerizat si proiectul de restaurare a parcului Simion Barnutiu si a cladirii Cazino. Contractul, executat de Relians, a avut o valoare de peste 17 milioane de lei.

Aceeasi Lucia Lupea a fost responsabila pentru procesul de achizitie iar Ligia Subtirica a fost responsabil tehnic de arhitectura. Ovidiu Cimpean este director al Directiei de Comunicare, relatii publice si turism.

Colegul sau, Calin Forna, a managerizat proiectul european “La pas prin orasul comoara”, incheiat de curand si care a avut o valoare de aproape 900.000 de lei. Forna detine functia de director adjunct al Directiei de Comunicare, relatii publice si turism.

Mirela Marincean, sefa Serviciului siguranta circulatiei urbane este manager de proiect pentru proiectul “Modernizarea liniei de tramvai pe ruta Manastur-Piata Garii”. Contractul are o valoare de 13,6 milioane de euro. Responsabil de achizitii a fost tot Lucia Lupea. Asistent proiect este Maria Ghite, iar responsabil financiar este Daciana Bota.

Adrian Raulea este manager de proiect pentru “Retea de statii self-service d einchiriere de bicilete”. Contractul are o valoare de 12 milioane de lei, dar si o intarziere de mai bine de un an. Ziar de Cluj a aratat care este stadiul acestui proiect care trebuia sa se incheie la inceputul lunii august.  Tanarul Raulea conduce Serviciul Strategie si Dezvoltare locala in cadrul institutiei. Calin Forna este si el implicat in acest proiect, fiind responsabil de informare si publicitate.

Iulia Ardeus, director al Directiei de Patrimoniu si Evidenta Proprietatii este manager de proiect pentru “Centrul Multifumctional de Servicii Sociale pentru Persoane Varstnice, str. St. O. Iosif”. Proiectul are o valoare de 5,4 milioane de lei. Din echipa de implementare mai fac parte alti sase angajati ai Primariei Cluj-Napoca.

Marcel Ielcean – sef al Serviciului Strategii de Informatizare si Liana Hent – sef al Serviciului de Investitii au, de asemenea, cate un proiect european de managerizat. In cazul lui Hent, este vorba de “Case sociale integrate pentru comunitate str. Iuliu Coroianu nr. 5”, contract semnat pentru 4 milioane de lei si care are termen de executie in 2 noiembrie 2014.

Marcel Ielcean este manager de proieoct pentru “Sistem informatic integrat pentru servicii online in municipiul Cluj-Napoca”, proiect incheiat in iunie 2012. Contractul a avut o valoare de aproape 5,5 miliane de lei.

Cum este calculat venitul din proiecte europene

Potrivit unui raspuns oficial al Primariei Cluj-Napoca, „remuneratia acordata intr-o luna persoanelor nominalizate in mai multe proiecte nu poate depasi procentul de 62,5 sau 75% pe luna. Procentul acordat in fiecare luna se stabileste in functie de numarul de ore lucrate intr-o luna pe proiect/proiecte”.

Astfel, pentru 8 ore lucrate se plateste 2,5% din salariul de baza. Cei care muncesc intre 9 si 35 de ore primesc 12,5% din salariul de baza. Pentru 36 si 62 de ore lucrate pe luna se acorda 22,5% din salariul de baza. 42,5% se acorda pentru munca prestata intre 90 si 116 ore dintr-o luna. Mai bine de jumatate din salariul de baza se plateste pentru pana la 143 de ore lucrate, iar 62,5% se acorda pentru cei care lucreaza peste 144 de ore pe luna.

Persoanele nominalizate mai sus nu au specificat in declaratiile de avere veniturile obtinute strict din proiectele europene.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *