Din oras

Pacienții îngheață la UPU de la Ortopedie, în așteptarea Spitalului Regional

Pacienții care au ghinionul să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe de la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean Cluj trebuie să știe că vor sta în frig, deoarece sala de așteptare este neîncălzită.

„Azi am fost dusă de urgență la ortopedie pe Dorobanților. Cât am așteptat după rezultat am înghețat jos la primire urgente. Nu au în sala de așteptare deloc încălzire”, ne-a scris o clujeanca.

Starea de degradare în care se găsește Clinica de Ortopedie, la fel ca multe alte clădiri în care funcționează spitalele din oraș, nu reprezintă o noutate. Toate aceste probleme trebuiau rezolvate prin construcția mult lăudatului Spital Regional, dar acesta e abia la primele săpături.

Renovare cu cântec la Clinica de Ortopedie

O amplă renovare a Clinicii de Ortopedie a fost anunțată în 2020, doar că, doi ani mai târziu lucrările au fost sistate după ce Corpul de Control a găsit o serie de nereguli.

Secțiile Clinice Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj ar fi trebuit reabilitate și modernizate încă din 2019, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Spitalul Clinic Județean de Urgență a avut nu mai puțin de trei licitații anulate (iulie 2019, septembrie 2019 și octombrie 2019) în ceea ce privește lucrările de modernizare la Ortopedie, reușind abia în ianuarie 2020 atribuirea contractului de lucrări. Valoarea acestuia era estimat la suma de 22,4 milioane lei fără TVA cu o durată a contractului de 19 luni. În iulie 2020, contractul de lucrări a fost atribut firmei Depisto Star SRL cu o valoare de 21,9 milioane lei fără TVA.

Ulterior, în 2021, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a găsit probleme încă din faza preliminară semnării contractului. Astfel, spitalul a repetat de patru ori procedura de atribuire a contractului în sistemul de achiziţii publice (SEAP). Pentru fiecare procedură a fost semnat, prin atribuire directă, câte un contract de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice în valoare de 18.000 de lei (în 2019), 15.000 de lei (în 2019), 15.000 de lei (în 2019) respectiv 15.000 de lei (în 2020) fără TVA. Trei dintre cele patru contracte de consultanţă au fost inutile, deoarece la momentul în care acestea intrau în vigoare, procedurile de licitaţie erau deja în desfăşurare.

Claudia Gherman a explicat care a fost una dintre principalele probleme constatate de Corpul de Control: „Semnarea contractului s-a făcut fără informarea Ministerului Sănătăţii şi fără ca întreaga sumă să fie identificată, practic s-a semnat un contract de 26 de milioane de lei, deşi erau disponibili doar 931.000 de lei, alocaţi de Consiliul Local Cluj-Napoca”. Acest lucru nu este legal, doarece instituţiile publice trebuie să anunţe ordonatorul principal de credite, pentru investiţii mai mari de 7 milioane de lei, potrivit adevărul.ro.

Despre lucrările efectuate managerul susţinea în 2022 că „nu folosesc, în clipa de faţă, cu nimic pacienţilor, pentru că nu s-au îmbunătăţit condiţiile cu nimic”. Gherman a susţinut că Clinica de Ortopedie îşi continuă activitatea fără întrerupere, dar şantierul trebuie să intre în conservare.

Salvarea ar putea veni de la Spitalul Regional

Lucrările pentru mult așteptatul Spital Regional de Urgență au fost inaugurate electoral în luna mai, din nou, după ce s-a făcut asta și în 2020, fără ca să debuteze cu adevărat construcția spitalului. Momentan au fost licitate doar lucrările de organizare de șantier și relocarea rețelelor de utilități.

Ubitech Construcții are în derulare prima etapă a acestui proiect, care include lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces, construirea unei incinte etanșe de pereți mulați, ziduri de sprijin din piloți forați, precum și lucrări pregătitoare pentru extinderea organizării de șantier în etapa a doua a proiectului, care urmează să fie scoasă la licitație, pentru construcția propriu-zisă a spitalului.