Diete

Orezul brun e mai bun decat cel… alb

Simbol al vietii si fertilitatii, orezul reprezinta principala resursa de hrana pentru mai mult de jumatate din populatia globului. 90 % din productia mondiala provine din Asia. Este prezent in bucatariile tuturor popoarelor pentru ca se prepara usor, este spornic, satios, ieftin si se potriveste cu zeci de ingrediente.

Ritualul stravechi de a arunca orez simbolizeaza prosperitate, abundenta si fertilitate – dorindu-se noilor casatoriti sa fie binecuvantati cu multi copii. Fermierii japonezi mananca in zilele friguroase de iarna mochi, o prajitura cu aluat tare, din orez brun, pentru a le creste rezistenta.

Istorie culturala

Ca sursa de hrana, orezul este unul dintre cele mai vechi plante cultivate pe planeta noastra. Se spune ca odiseea lui a inceput in zonele mlastinoase din China, in urma cu vreo 5000 de ani. De aici, in decursul mai multor secole, el a ajuns in India, Persia, Irak, Egipt si Spania si apoi in toate tarile Europei. Conchistadorii spanioli si portughezi au luat cu ei planta in America Centrala si de Sud. Doua treimi din productia mondiala de orez se cultiva in China, India, Indonezia si Bangladesh.

In lume, sunt cunoscute 25 de specii de orez, cu 40000 de varietati, dar cel mai consumat este asa-numitul orzya sativa. Exista orez cu bobul scurt, lung si mediu. Cel cu bobul scurt este aproape rotund ca forma, se lipeste la fiert, asa ca este potrivit pentru budinci si prajituri. Orezul cu bobul lung este mai mult lung decat lat, boabele se lipesc usor intre ele la fiert, dar consistenta nu devine cleioasa. E ideal ca garnitura sau ca fel de mancare, combinat cu diferite sosuri.

Orezul alb nu este alb de la bun inceput; el devine astfel in urma procesarii bobului integral. Bobul integral de orez brun este cunoscut sub denumiri ca Basmati, Taxmati, orez cu bob dulce si scurt, cu bob scurt mediu sau lung. Exista, de asemenea, varietati de orez negru, rosu si violet.

Motive pentru a consuma orezul brun

De multe ori orezul este prima hrana solida oferita unui copil, fiind cea mai putin alergenica dintre cereale. Bobul de orez brun integral contine toate cele trei straturi ale miezului – taratele, germenele si endosperma – toate oferind o valoare nutritiva superioara celei a orezului alb.

Orezul brun este bogat in lignani, fitoestrogeni si compusi fenolici, care joaca un rol important in activitatea antioxidanta. Orezul brun integral contine nutrienti importanti, cum ar fi tiamina, niacina, fosforul, potasiul, fierul, riboflavonele, si are de cinci ori mai multe fibre decat orezul alb. Germenii contin vitamina E naturala, iar in tarate se gasesc substante fitochimice care au rol de scadere a colesterolului.

Consumul de orez brun are avantaje si pentru sanatate. Dietele cu ulei de orez fac ca nivelul colesterolului LDL sa scada. Cu cat consumam constant orez brun cu atat rata deceselor din cauze cardiovasculare scade.

Orezul brun contine lignani din plante, in special enterolactone, care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale si protejeaza impotriva cancerului mamar si a altor cancere hormonale, cat si a bolilor de inima. Cei care mananca mai multe cereale integrale, incluzand orezul brun, au un nivel al enterolactonelor din sange mult mai ridicat.

Facand cercetari pe animale, oamenii de stiinta au descoperit ca deficitul de memorie si invatare cauzat de proteina beta-amiloida a fost redus prin consumul de orez brun, aceasta proteina fiind considerata una dintre cauzele principale ale dementei Alzheimer.

Slabiti cu orez nefiert

Dieta cu orez nefiert nu presupune eforturi speciale, nu trebuie sa alergati dupa alimente care compun dieta zilnica de slabire. Totul este sa aveti rabdare 60 de zile, cat tine regimul de slabit cu orez nefiert si veti vedea ca scapati lent de pana la 14 kg, in functie de propriul metabolism.

Iata cateva conditii de respectat: 1) incepeti cura a treia zi dupa Luna plina; evitati painea, dulciurile, sarea in exces si alcoolul; 30 mergeti zilnic pe jos 20-30 de minute.

Cum se tine? Dimineata, pe stomacul gol, inghititi in prima zi un bob de orez (cu un pic de apa), a doua zi doua boabe, in a treia zi trei si tot asa pana ajungeti in a 30-a zi la 30 de boabe. In urmatoarele zile, numarul lor scade progresiv, cu unul mai putin in fiecare zi. Acest ritual se face zilnic, la aceeasi ora. Cura se tine de cel mult doua ori pe an si nu este recomandata persoanelor care sufera de diferite boli cronice.

Secrete in folosirea orezului

Orezul cu bob lung produce boabe usoare, uscate, care se separa usor.
Orezul cu bob scurt are boabe aproape rotunde, care au un continut mai ridicat de amidon decat speciile cu bob lung sau mediu si se lipesc la fiert.
Orezul cu bob mediu are dimensiuni si caracteristici de textura asemanatoare cu boul scurt si lung.

Daca va decideti sa utilizati orez brun, verificati sa nu fie expirat, intrucat, din cauza uleiurilor continute, capata un miros ranced.
Orezul brun poate fi pastrat pe raft intre trei si sase luni, dar aceasta perioada poate fi extinsa prin depozitarea cantitatilor nepreparate la frigider.
Orezul brun fiert poate fi tinut la frigider cel mult o saptamana, intr-un recipient inchis ermetic, sau in congelator, aproximativ sase luni.

Pentru a i se spori valoarea nutritiva, orezul alb trebuie utilizat in combinatii cu alte alimente.
Este nevoie de aproximativ 45-50 de minute pentru a fierbe orezul brun. Exista versiuni prefierte pentru care este nevoie de mult mai putin timp, dar sunt la fel de hranitoare.
Fierbatoarele de orez sunt minunate pentru a gati orezul oricand.
Orezul brun se foloseste si ca umplutura pentru parjoale, burgeri sau alte preparate din carne tocata.

Se poate face o combinatie de orez alb cu orez brun, in cantitati egale. Este o varianta buna de a convinge pe copii sa manance orez brun.
O portie de orez brun se poate servi cu legume fierte, tofu, carne usoara, carne de pui sau peste.
Pentru pilaful ideal puneti o parte de orez lung la trei cani de apa sau zeama de supa. Daca nu aveti zeama de supa, adaugati un cub de concentrat de legume.

Nu amestecati orezul pus la fiert pentru ca se prinde de fundul vasului.
Ca sa ramana alb-stralucitor si sticlos, in timpul fierberii adaugati o felie de lamaie.
Pentru orez cu lapte, budinci, sufleuri, crochete si chiftelute, folositi orezul cu bobul scurt, nepretentios si care formeaza o masa compacta.

.ro
Foto: http://www.ifood.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *