Analiza

Optimiste, partidele politice speră la o prezență de 40% la Parlamentarele de duminică. Bătălia va fi pentru ”votul de aur”. Și o manipulare PNL în beneficiul UDMR

PSD estimează o prezență în jurul a 38%, PNL între 35% și 37%, iar USR-iștii spun și ei că prezența la vot nu va trece de 40%. Din sondajele de opinie date publicității în campania electorală reise însă o prezență care, cu greu, se va apropia de 35%. Pragul minim ar fi de 30% cu un maxim de 35%.

Toate aceste pronosticuri (citate de hotnews.ro) sunt raportate atât la teama de infectare cu COVID-19, cât mai ales de lehamitea electoratului față de candidații propuși, modul în care s-a gestionat din minciuni și decizii luate în dorul lelii pandemia și prea desele ieșiri de activist politic ale ”președintelui tuturor românilor” Klaus Iohannis. ”Aceeași mizerie”, ar fi cuvântul de ordine în comentariile din online ale potențialilor votanți.

Prin urmare, această bătălie politică se va da între nucleele dure ale partidelor: membri și simpatizanți, rezultatul depinzând de mobilizarea disciplinată a acestira și, bineînțeles, de câți observatori vor fi prezenți în secțiile de votare. Din ce în ce mai mulți electori consideră că nu mai contează cine votează, ci cine numără voturile.

Vorbind despre nucleele dure ale partidelor, social-democrații și liberalii fac eforturi pentru a-și mobiliza oamenii din teritoriu, iar teama că pandemia îi va ține acasă este tema de lucru. Din declarațiile liderilor PSD răzbate speranța că acest lucru nu-i va afecta și că mizează pe o prezență mai mare în rural unde ar avea o bază electorală mai mare și unde oamenii sunt mai relaxați când vine vorba de coronavirus. Dar lecția localelor, ar trebui să le dea de gândit, ei pierzând masiv primari în zona rurală și a orașelor mici – ori în mâna acestor primari stă mobilizarea electoratului dur. Reaminim faptul că între scorul primarilor la Locale și cel obținut de către Consiliile locale întotdeauna există o diferență de 10 până la 15 procente. Aceasta este ”rezerva” de voturi la îndemâna primarilor – cazurile sociale, ochii închiși pentru anumite exploatații, diverse autorizații date pe ochi frumoși, gratuități de tot felul, noua ”mită” electorală.

În sondajele PNL și USR-PLUS:

  • Liberalii sunt câștigători ai acestor alegeri parlamentare, fiind cotați cu procente variind între 30% și 32%.
  • Diferențe semnificative vin în cazul PSD care se situează pe al doilea loc și care e creditat cu 27% în sondajul intern al PNL, și cu 23% în cel al USR.
  • Partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș, în sondajele comandate de liberali este la 23%, în cele proprii la 21%.

În sondajele social-democraților:

  • PSD este pe primul loc cu o cotă de 30%-31%.
  • Urmeazî de PNL cu 29%-30%.
  • Pe locul trei este USRPLUS cu 15%-16%.
  • UDMR este cotat cu 5%.

În sondajele primelor trei partide:

  • Pro România a lui Victor Ponta se bate pe pragul electoral de 5%, având cea mai optimistă cotă în unele cercetări sociologice de 7% până la 9%.
  • PMP are toate șansele de a rămâne sub pragul electoral, potrivit datelor sondajelor dinaintea alegerilor.
  • În sondajul intern al PNL apare, cu 6%, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui George Simion și Claudiu Târziu, cu un discurs naționalist-extremist.

Dar asta pare o MANIPULARE DE TOATĂ JENA. Cum poți da cu 6-7 procente la parlamentare un partid fără structuri județene și care a făcut la Locale 1%?.

UN SCENARIU:Probabil în capul lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, AUR este noua sperietoare de tip ”PRM” împotriva căruia trebuie să se mobilizeze maghiarii la vot. Căci PNL are nevoie de UDMR în Parlament. Că pe acolo stau lucrurile vine și Kelemen Hunor să declare (curvește): „Dacă UDMR va trebui să rămână în opoziţie, va rămâne cu PSD şi cu AUR, care va intra în Parlament”.

ALT SCENARIU: Trebuia să reapară pe piaţă şi să se simtă reprezentaţi şi fostii UNPR-işti, şi fostii PP-DD-işti, şi foştii gigibecalişti, toţi dacii liberi, conspiraţionaliştii, antivaxerii – aşa că s-au mobilizat nişte creştini oprimaţi de măsurile din pandemie, nişte ortodocşi care văd cum statul se laicizează până a nu mai băga Biserica în seamă, nişte luptători anti-LGTBQ+ frumos butonaţi de către nişte securişti de pe linia dură care au pompat din greu bani în această construcţie. Plus, în vremuri de derută administrativ politică, cu un preşedinte autist, o gestionare mizerabilă a crizei pandemice şi distrugerea a multe afaceri din această cauză, era clar că aceşti oameni trebuiau să apară. Pe o prezenţă slabă la vot, oamenii aceştia câştigă.

  • În sondajele PSD, AUR este cotat cu 2%-3%, iar în cel al USR este inclus la ”și alții” în intențiile de vot.

Din punctul meu de vedere, deocamdată, participarea la vot va fi între 30 și 35% – cele două limite, Diaspora fiind cea care va împinge prezența înspre sus cu vreo 2 procente. Iar dacă nu uită de modul în care a fost tratată în 10 august 2018 de către PSD și în primăvara lui 2020 de către PNL, voturile vor merge din greu către USR-PLUS.

  • PNL și PSD vor fi umăr la umăr cu un scor situat în jur de 30%. Fără redistribuiri – de aceea bătălia se va duce pentru ”votul de aur”, adică cine va câștiga alegerile ”la mustață”. Că altfel se face și repartizarea voturilor care se pierd cu restul partidelor când ești pe primul loc.
  • La o prezență la vot către limita de 30%, PNL e cotat la 29% și PSD la 28%.
  • USR, deși pare că se apropie de 20%, e pe undeva la 13 – 15%.
  • PMP cam horcăie pe la 3%-4%
  • PRO România are ceva șanse să atingă 5%. Poate chiar 6% – ceea ce dă măsura ”reevaluării” ipochimenului mincinos, mitoman și plagitor de către români (dar asta este altă poveste).
  • UDMR intră cu 6%
  • PER, PPU-SL, AUR și PRM se zbat între 1 și 2%.

Cum ziceam, cu ceva efort în ziua votului, se poate ajunge la o prezență la vot de 35%. Cu Diaspora care să mai aducă 2 procente.

Oricum, e clar că activele de partid sunt cele care vor duce greul votului. Așa că nu trebuie să-și scape din ochi primarii – mai ales cei din mediul rural care sunt veșnic dispuși să negocieze ceva, dacă le iese și lor bine. Plus ar mai fi un rezervor de 15 până la 25 de mii de voturi (funcție de județ) în fiecare județ de voturi care ”se pierd” între Locale și Parlamentare – voturile independenților la primării și consiliile locale. Dacă nu se știa de ele, înseamnă cu nu s-au avut în vedere mobilizarea lor. Ceea ce reprezintă, clar, o pierdere.

Și, gata!

PS: În teoria conspirației gen ”ce este rezultat pe masa președintelui Iohnnis este literă de lege”, este dat pe online următorul pronostic (pe surse, firește):

1. PNL: 31 %
2. PSD: 26 %
3. USR: 17 %
4. Pro Romania: 6,5 %
5. UDMR: 6,5 %
6. PMP: 6 %
———————————-
5. PER: 3 %
6. AUR 3%
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *