Necategorizat

Obiceiurile alimentare la copii

Bunele obiceiuri alimentare, esentiale pentru dezvoltarea copilului, se invata foarte devreme. Pentru a trezi papilele gustative ale micutului dvs., variati gusturile si culorile in farfuria lui si faceti-l sa descopere placerea de a manca prin cateva trucuri adecvate.

 

Alimente esentiale. Un mic dejun consistent pentru a incepe bine ziua, un dejun si o cina diversificata, fara a uita o gustare adevarata: iata secretul unei alimentatii echilibrate. Dieta nu trebuie aplicata strict, ci este necesar sa fie respectate proportiile intre diferitele categorii de alimente:

 

Produse lactate. De o mare varietate, produsele lactate sunt cea mai buna sursa de calciu. Acest mineral joaca un rol crucial in constituirea oaselor si dintilor. Lapte, branzeturi, creme, deserturi etc. furnizeaza proteine de buna calitate. Continutul lor in grasimi variaza mult: branzeturi cu 30 % grasimi, altele 0%. E bine de stiut, de asemenea, ca multe produse lactate sunt indulcite cu zahar.

 

Pentru a acoperi nevoile cotidiene ale copilului dvs. e bine sa includeti ½ l de lapte sau o cantitate echivalenta de produse lactate pe care puteti sa le alegeti dupa preferintele micutului, stiind ca 12,5 ml de lapte corespund unui paharel de iaurt, cantitatii de 100 g de crema de branza, degresata, de 30 g branza sau 4 pachete de branza de vaci.

 

Daca copilul dvs. se stramba la vederea laptelui, cateva trucuri va vor permite sa remediati situatia. Parfumati laptele cu o picatura de sirop sau cu putina pudra de ciocolata… “Ascundeti-l” in supe, pireuri sau deserturi (budinci, orez cu lapte…). Sau dati-i-l sub forma altor produse lactate; profitati, de exemplu, de curiozitatea sa pentru a-l initia in noi gusturi, facandu-l sa guste din branzeturile “adultilor”.

 

Fructe si legume. Pentru a fi in forma si protejat de anumite boli, copilul dvs. are nevoie de minerale (mai ales calciu si fier) si de vitamine; pentru a furniza energie muschilor si creierului si pentru a calma foamea, amidonul si fibrele sunt necesare. Nutritionistii recomanda deci sa se consume cinci legume sau fructe pe zi si sa se manance radacinoase sau paine (integrala  sau neagra) la fiecare masa.

 

Legumele si fructele aduc organismului fibre, vitamine (A, din grupul B, C, K) si minerale (potasiu, magneziu). Crude sau gatite (sub forma de ciorbe sau garnituri), legumele, care au un continut redus de calciu, trebuie sa-si gaseasca locul la masa de pranz cat si la cina, eventual asociate cu radacinoase. Ideal pentru a incheia o masa, un fruct poate fi servit si la inceputul acesteia, sau ca gustare. Pentru aportul de vitamina C, preferati fructe precum kiwi sau portocala. Legumele uscate, soia si alimentele pe baza de cereale (paste fainoase, orez), feculele, surse de fibre, de vitamine si de minerale (lintea bogata in fier), sunt, de asemenea, bogate in proteine (cu exceptia cartofilor) si in special, in amidon, un glucid lent care elibereaza, intr-un ritm regulat, energia de care organismul are nevoie in permanenta, chiar si noaptea. Veritabili “carburanti”, ele feresc pe copil de crize de oboseala si reduce dorinta de a “ciuguli” ceva intre mese. Fiti atenti sa nu-i oferiti prea multe fecule devenite prea grase prin prajiri.

 

Oua, carne, peste. Totul pentru “material sa cenusie” si pentru muschi! Proteinele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului si, deoarece acesta nu poate sa le fabrice si sa le stocheze el insusi, are nevoie de ele zilnic. Sa stiti totusi ca 60-70 g de carne sau peste, sau un ou de mari dimensiuni pe zi sunt suficiente pentru un copil de 6 ani. Evitati deci sa-i dati prea multe, caci risca atunci sa nu manance destul din alte categorii de alimente. Este, de asemenea, mai bine sa variati: carne, peste, oua.

 

Aceste alimente bogate in proteine animale sunt, de asemenea bogate in minerale (fier, zinc, iod, fosfor etc.) si in vitamina B12.

 

Educarea gustului si evitarea exceselor. In cursul primilor ani se dobandesc deprinderile bune: mancatul la ore regulate, evitarea “ciugulelilor”, apetitul pentru aproape orice. Dar, bineinteles, aceasta nu vine de la sine. In ciuda aversiunilor cel mai des trecatoare, gustul se educa si, cu putina fantezie, veti reusi sa mentineti pofta de mancare a copilului dvs. Cu cat mancarurile sunt mai diversificate atunci cand copilul este inca mic, cu atat mai mult va aprecia diversele bucatarii atunci cand va fi mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *