Vocea ta

O nouă groapă clandestină de gunoi în județul Cluj. Sesizate în urmă cu o lună, autoritățile au reacționat abia acum: „S-au identificat 3 zone afectate de depozitări ilegale de deșeuri”

O nouă groapă clandestină de gunoi se ridică semeț la granița localităților Apahida și Cojocna. Culmea, deși primăria din Apahida a fost sesizată în această privință în urmă cu aproximativ o lună de zile, groapa clandestină de gunoi a continuat să crească, contrar asigurărilor administrației de aici, conform cărora volumul de deșeuri s-ar fi diminuat. Totuși, problema pare să fi intrat în atenția Gărzii Naționale de Mediu Cluj, care a avut o reacție promptă în acest caz, dar numai după ce în prealabil a fost sesizat Ministerul Mediului. 

DJ 161A face loc unei priveliști prea puțin edificatoare: deșeuri și zeci de saci de moloz, cu resturi din materiale de construcții sunt aruncate pe câmp, chiar în apropiere de localitatea Moriști, imagine ce echivalează cu o nouă groapă de gunoi în județul Cluj. 

Terenul se află în subordinea Primăriei Apahida, după cum recunoaște un localnic din zonă, care a sesizat această problemă de mediu administrației de aici în urmă cu 30 de zile. Din păcate, în acest răstimp nu s-a schimbat nimic, ba din contra: volumul de deșeuri a crescut, chiar dacă administrația apahideană susține că volumul gropii clandestine de gunoi s-a diminuat.

Iată de ce, situația din zonă a fost adusă la cunoștința Gărzii Naționale de Mediu Cluj, care a avut o reacție rapidă, după ce în prealabil localnicii au sesizat Ministerul Mediului în privința unei noi gropi clandestine de gunoi la nivelul județului Cluj.

Ce a constatat Garda Națională de Mediu Cluj? Ca urmare a sesizării făcute privind depozitări de deșeuri din construcții și deșeuri municipale între localitățile Apahida și Cojocna, precum și în urma controlului efectuat de GNM Cluj, s-a constatat următoarele: în locul unei singure zone cu deșeuri depozitate ilegal au fost depistate trei puncte noi pline de gunoaie.

„S-au identificat 3 zone afectate de depozitări ilegale de deșeuri și anume:

– în zona podului CF spre societatea Baulinie SRL între localitățile Apahida și Cojocna, pe partea dreaptă a DJ 161A – depozitări de deseuri din constructii și demolari.

– între localitățile Apahida și Moriști, pe partea dreaptă a DJ 161A – depozitări deșeuri din construcții și demolări: cca 50 mc, pe o suprafață de 200 mp.

– între localitățile Apahida și Moriști, pe partea stângă a DJ 161A (spre livadă/pășune) – depozitări de deșeuri din construcții și demolări: cca 10 mc, pe o suprafață de 100 mp”, notează reprezentanții GNM Cluj în adresa formulată către administrația din Apahida. 

Chiar și Poliția Locală are atribuții în domeniul protectiei mediului. Conform Art. 9 din Legea poliției locale 155/2010, în domeniul protecţiei mediului, poliţia locală are următoarele atribuţii:


 

Doar că în acest caz, intervenția organelor polițienești pare să fi fost târzie și de prisos, iar asta întrucât Mihai S. a sesizat direct Ministerul Mediului, aspect care a grăbit și intervenția la nivel local a Gărzii Naționale de Mediu.

„Am sesizat problema deșeurilor ilegale din zona localității Moriști Primăriei Apahida, de care aparține terenul cu pricina. Mi s-a comunicat ulterior că au fost trimise câteva mașini care au ridicat din deșeurile depozitate acolo. Culmea, întrucât trec prin zonă frecvent, am putut urmări personal cum volumul gunoaielor a crescut în loc să fie redus. Noroc că am sesizat această problemă și la Ministerul Mediului. Probabil acesta este motivul pentru care și Garda Națională de Mediu din Cluj a reacționat atât de prompt”, notează Mihai S., localnicul care a făcut publică problema deșeurilor ilegale de pe DJ 161A și le-a suspus atenției autorităților competente.

Acum, situația urmează să fie remediată de către administrația din Apahida, conform adresei formulate de Garda Națională de Mediu Cluj.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *