Din oras

O Mare Victorie a Campaniilor ZIAR DE CLUJ Împotriva Nerespectării De Către UNTOLD a Legii Liniștii Publice

Problema zgomotului, a poluării fonice și a disconfortului general creat de festivalul Untold, aspecte asupra cărora Ziar de Cluj a insistat și pe care le-a prezentat în nenumărate rânduri, par să fi intrat, într-al 12-lea ceas, în atenția autorităților clujene. În sfârșit, după îndelungi amânări, reprezentanţii mai multor instituţii au realizat, în premieră, măsurători de zgomot înaintea festivalului Untold de la Cluj-Napoca, pentru reducerea poluării fonice şi prevenirea reclamaţiilor, rezultatele indicând faptul că o parte a valorilor sunt la limita superioară admisă de lege.

CITEȘTE ȘI: S-a deschis ”robinetul” cu reclamații împotriva Untold. Locuitorii Clujului, dar și festivalieri, transmit mesaje dure organizatorilor și lui Boc

Bineînțele, după cum vă puteți da seama, zgomotul nu va dispărea peste noapte.

CITEȘTE ȘIEmil Boc, Marcel Bonțidean, organele de forță ale județului Cluj sunt complicii organizatorilor Untold la încălcarea Legii

Însă, datorită faptului că Ziar de Cluj a semnalat de fiecare dată derapajele în această privință, lipsa de implicare a municipalității pentru rezolvarea optimă a disconfortului generat de un eveniment de amploare, iată că, cel puțin un prim pas în acest sens, poate fi înregistrat.

CITEȘTE ȘIUntold și Electric Castle: sex, zgomot și droguri. În ciuda asigurărilor autorităților că n-a existat consum de droguri, judecătorul Danileț judecă persoane „cu creierii prăjiți”

CITEȘTE ȘIScriitorul clujean Ioan Ciorca, despre Parcul Central, închis în perioada Untold: „Nu poate cineva să vină să confiște un spațiu public pentru a organiza o petrecere!”

Mai exact, faptul că problema poluării fonice a fost recunoscută, iar în acest sens au fost operate primele măsurători de zgomot – aceste aspecte ne fac să credem că mai există căi de rezolvare a problemelor comunității, ținând seama de toate punctele de vedere implicate.

CITEȘTE ȘILegea Ordinii și Liniștii Publice e “veche” și “neactualizată”, ne spune Emil Boc. În rest, înțelegem că de Untold e ca la violul în grup: mai multă lume e mulțumită decât victima

CITEȘTE ȘIUNTOLD 2017, la final. Despre „haterii” de serviciu care latră de după gard, puncte tari, puncte slabe și posibile soluții

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, a declarat joi, că una dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului a fost cea a Spitalul de Copii Cluj-Napoca.

Iar acest aspect a fost semnalat, încă de la prima ediție a festivalului, de Ziar de Cluj.

CITEȘTE ȘIDin nou despre inutila Poliție locală și inutilul sinecurist-pensionar care o conduce, pe numele său Marcel Bonțidean

„Când am început primele discuţii privind organizarea Untold, am specificat nişte cerinţe care nu pot fi negociate şi pe care le-am considerat foarte importante pentru municipiu. Am analizat plângerile înregistrate la ediţiile anterioare legate de disconfortul produs de zgomot şi zonele de unde provin reclamaţiile. Spitalul de Copii Cluj-Napoca era unul dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului, astfel că am cerut celor de la Untold să dispună toate măsurile tehnice pentru reducerea nivelului de poluare fonică în spital şi clădirile din zonă. O altă zonă cu probleme era cea de lângă Hotelul Sport, unde sunt două blocuri de locuinţe. Astfel, am dispus efectuarea de măsurători de zgomot, în premieră, înainte de începerea Untold, cu scopul de a a reduce poluarea fonică şi a preveni reclamaţiile din partea clujenilor”, a spus Cherecheş, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Poliţiei Locale Cluj-Napoca au efectuat măsurătorile de zgomot fiind măsurat nivelul de sunet cu sonometre calibrate.

„Legea spune că în interiorul clădirilor nu trebuie să fie o intensitate a zgomotului mai mare de 35 de dB. Pe strada de lângă Hotel Sport erau anul trecut 49 de dB, iar acum rezultatele măsurătorilor au indicat o încadrare în limitele legale, plus-minus marja de eroare a aparatelor de măsură. Este zgomot, dar nivelul se încadrează în limita superioară admisă de lege. În ceea ce priveşte Spitalul de Copii, măsurătorile au indicat peste 40 de dB înainte de pornirea sunetului, zgomote proprii acestei instituţii, iar după pornirea sunetului, determinările au înregistrat o creştere uşoară cu câţiva decibeli, 5-10%. Am cerut organizatorilor festivalului reducerea volumului cu 5-10% a sunetelor de la scenele amplasate în zona spitalului”, a afirmat prefectul.

CITEȘTE ȘILegea Zgomotului a fost adoptată. Gălăgia din spațiile închise va fi măsurată de Poliție ″după ureche″. Cum este reglementat zgomotul din spațiile deschise?

CITEȘTE ȘICum vor fi afectate festivalurile Untold și TIFF de noua Lege a Zgomotului. Ce prevăd noile reglementări?

Potrivit lui Aurel Cherecheş, pentru ediţia din acest an a Untold, s-au făcut câțiva paşi pentru reducerea poluării fonice, organizatorii amplasând panouri fonoabsorbante sau stabilind un alt mod de dispunere a difuzoarelor astfel încât zonele cele mai afectate anii trecuţi să fie cât mai protejate.

„Vorbim de trei plaje de frecvenţe, joase, medii şi înalte, ultimele fiind relativ uşor de estompat. Am cerut organizatorilor festivalului o analiză numerică pe intensitatea sunetului. Ne dorim o reducere a reclamaţiilor din cauza zgomotului şi vom continua măsurătorile şi pe durata festivalului iar dacă vom constata depăşiri ale valorilor se vor lua măsuri de revenire la normal”, a conchis prefectul Clujului.

Untold are loc la Cluj-Napoca în perioada 2 – 5 august, în perimetrul festivalului fiind amplasate un număr de 10 scene, atât pe stadionul Cluj Arena cât şi în zona Sălii Polivalente şi a Parcului Central.

CITEȘTE ȘIUNTOLD finanțează și anul acesta concediile clujenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *