In vizor

O fetita a murit, dar nimeni nu isi asuma vina pentru asta. Managerul spitalului care a interzis operatia salvatoare spune acum ca nu stia nimic despre cazul ei

O fetiţă, Sara Maria, născută prematur, a murit, la Spitalul Judeţean Cluj, deoarece managerul spitalului nu l-a lăsat pe medicul care a fost solicitat de catre parinti sa o opereze dupa nasterea ei, Constantin Ciuce, să facă intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa. Fetiţa a murit la 200 de metri de Clinica Chirurgie I, unde medicul ar fi putut să o salveze. Acum, conducerea spitalului se scuză spunând că “Profesorul Ciuce nu a solicitat aprobarea pentru acestui caz”.

Conducerea Spitalului Judeţean Cluj a organizat astăzi o conferiţă de presă în care a încercat să explice cazul fetiţei Sara Maria Sendroiu, născută prematur şi cu o malformaţie gravă, care a decedat pe sectia Neonatologie, în prezenta celor de la ambulanta, care trebuiau sa o transporte la Chirurgie Infantila, după ce a aşteptat mai bine de cinci ore un elicopter care, aşa cum a decis Petru Suşcă, trebuia să o transfere la Spitalul de Copii Marie Curie Bucureşti.  

Conducerea a convocat echipa de specialişti neonatologi şi s-au evaluat şansele de supravieţuire ale acestui nou-născut. Soluţia decisă de specialişti a fost că în acest caz să fie transferat la Spitalul de Copii Marie Curie Buccuresti, singurul care dispunea de specialiştii şi dotarea necesară pentru a acordă o minimă şansă de supravieţuire”, au anunţat astăzi medicii prezenţi la conferinţa de presă.

Pe scurt, motivul invocat de managerul Petru Şuscă este că profesorul Constantin Ciuce nu ar fi avut calificarea necesară şi că operaţia ar fi fost ilegală. Şi, cu toate că şi-a demonstrat competenţa şi a salvat sute de vieţi, medicul Ciuce nu avea o diplomă pentru specializarea de chirurgie pediatrică, aşa că i-a fost interzis să opereze. Pentru managerul Petru Şusca nu a contat nici faptul că părinţii şi-au asumat răspunderea pentru operaţia care urmă să fie realizată de medicul Constantin Ciuce. Mai mult, astăzi Şuscă a declarat că nu a ştiut de intenţia profesorului Ciuce de a efectua operaţia.

Decesul copilului s-a produs datorită gravităţii malformaţiei. Profesorul Ciuce nu a solicitat aprobarea pentru operaţia acestui caz şi nu a fost refuzat de conducere. Nu a existat nicio cerere a serviciului de neonatologie către Clinica Chirurgie 1”, a transmis acesta.

Da, au fost copii care au mai fost operaţi de profesorul Ciuce. Dar copii mari, de peste trei kilograme”, a declarat Gabriela Zaharie, şefa Secţiei de Neonatologie de la Ginecologie 1.

În momentul acela, aşa cum a admis atât aceasta, cât şi managerul Şuşcă, nu se punea problema să fi fost nimic ilegal.

Nu îmi amintesc să fi fost cazuri de decese. Până în prezent nu am descoperit să fi fost decese”, a admis managerul spitalului.

Săptămâna această, însă, după 20 de ani de operaţii reuşite în cazuri similare, toate efectuate de Constantin Ciuce, Petru Şuşcă s-a împiedicat de lege şi i-a interzis profesorului să efectueze operaţia care ar fi putut să-i salveze fetiţei viaţa.

Acum a fost acest raport al corpului de control, care a constatat că se fac aceste intervenţii. Ce se întâmpla dacă eu aprobam această solicitare şi acest copilaş murea pe masa de operaţie? Faptul că părintele era de acord nu ne absolvea de vină. Nu am nicio problemă cu domnul profesor, dar dacă a operat de 20 de ani, nu putea să facă o structură în acest sens? Nu putea să îşi facă specialitatea? Altfel, neurochirurgul poate să opereze un apendice, maxilofaciala să opereze chirurgie…”, a mai spus Petru Şuşcă.

Acesta a declarat că a făcut două solicitări, ambele după vizita Corpului de Control al primului ministru, în care cerea lămurirea situaţiei de la Cluj.

Am solicitat ministerului să îmi trasmită dacă e ilegl sau nu să se facă aceste intervenţii. La prima solicitare, Corpul de Control al primului ministru a răspuns că a trimis adresă către Casă de Asigurări de Sănătate Cluj şi către Colegiul Medicilor şi că urmează să primesc un răspuns. Din luna aprilie şi până în prezent nu am primit un răspuns la întrebarea dacă un medic ce nu are specialitatea necesară poate să facă aceste intervenţii”, a declarat acesta.

Fără acest răspuns, nu au mai contat cei 20 de ani de operaţii reuşite, nici faptul că niciunul dintre medicii prezenţi la conferinţă nu şi-au putut aminti un caz în care o astfel de operaţie, efectuată de profesorul Ciuce, să nu fi fost una reuşită. Părinţii copilului au aşteptat ore în şir un elicopter chemat de managerul Petru Şuşcă pentru a-l transfera pe nou-născut la Bucureşti. Sara Maria a murit la câteva ore după ce s-a născut, în prezenta celor de la ambulanta, care trebuiau sa o transporte la Chirurgie Infantila.

Am mai avut copii care s-au născut cu astfel de malformatii la Cluj, care au fost operaţi aici, iar operatiile au fost reuşite. Dar erau copii mari, peste 3,8 kilograme”, s-au scuzat, din nou, reprezentanţii spitalului prezenţi la conferinţă.

Raed Arafat, Ministru Secretar de Stat, s-a arătat revoltat de situaţia în care a fost pusă familia Sendroiu şi fetiţă lor grav bolnavă:

Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepţional. Un om dedicat care şi-a întrerupt nu odată concediile că să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinţi disperaţi. Parcă am înnebunit toţi în ţara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani şi care şi-au dovedit valoarea prin rezultate de excepţie. Hârtia salvează vieţi sau talentul şi dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condiţiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mişcat cu mii de precauţii. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinţii copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viaţa. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetiţa s-a prăpădit, regret profund asta şi transmit condoleanţe familiei prin dumneavoastră„, a declarat pentru Ziar de Cluj Raed Arafat.

Rportul lui Şuşcă

Scandalul de la Cluj a început acum câteva săptămâni, când Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, aflat în vizită de lucru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (SCJUCJ), a fost sesizat de managerul Petru Şuşcă de faptul că profesorul Ciuce ar opera ilegal copii în cadrul Clinicii Chirurgie I, cu încălcarea articolului 380, alin. 1, din Legea 95/2006 care spune că „profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite”.

Mai precis, conform unei componente a Raportului, Şuşcă a susţinut în faţă unor specialişti din Ministerul Sănătăţii că profesorul Ciuce nu ar avea voie să opereze copii, deoarece nu are diplomă de specialist în chirurgie infantilă. Mai mult decât atât, managerul spitalului l-a reclamat pe Ciuce că ar opera în continuare bolnavi cu probleme vasculare, în condiţiile în care există o secţie de profil la Chirurgie II, unde competenta conducere a SCJUCJ a hotărât să se desfăşoare aceste intervenţii.

Fără să-l avertizeze verbal sau scris pe profesorul Ciuce că ar încălca legea în încercarea de a da o şansă la viaţă unor copii aflaţi cu un picior în groapă, Petru Şuşcă a introdus o „notă de relaţie” în Raportul de Control al Ministerului în care arată următoarele:

Cu surprindere, conducerea spitalului a aflat că au existat cazuri de încălcare a competenţelor/specializărilor/atribuţiilor din partea profesorului Constantin Ciuce, simultan în mai multe Săli de operaţie: operaţii de chirurgie pediatrică, plastică, FĂRĂ SĂ AIBĂ TITLUL DE MEDIC SPECIALIST ÎN ACESTE SPECIALITĂŢi sau vasculară în absenţa secţiei. Menţionăm că nu suntem împotriva asigurării asistenţei medicale, în cazuri cu adevărat disperate, dar în actuală conjunctură suntem cu adevărat descoperiţi din punct de vedere legal…”, a subliniat Şuşcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *