Din oras

Nut “Scar” Bogdan, sportivul din Cluj care a speriat luptele MMA din Romania

Are 18 ani, o privire apriga si o vanataie la ochiul drept. Nu poarta ochelari de soare, nu se jeneaza de priviririle mustratoare ale celor din jur. Oamenii nu stiu ca el nu e bataus, ci un campion care a invins  recent intr-o competitie sportiva foarte importanta. Dupa o lovitura care l-a aruncat la podea si l-a facut sa lesine in aer, Bogdan a reusit o manevra neasteptata care l-a infrant pe campionul mondial la kickbox, un sportiv experimentat  in varsta de 31 de ani. 

Tanarul sportiv clujean Nut „Scar” Bogdan (18 ani) a castigat senzational printr-o tehnica articulara meciul de MMA din gala RXF 16 Brasov, intr-un meci urmarit in direct de sute de mii de spectatori, in direct pe sport.ro. Asta a fost stirea de la inceput de saptamana a sportului clujean. 

„Dupa ce a fost pus in dificultate de o lovitura de pumn din intoarcere a adversarului, campionul mondial de kickbox Florin Stan,  a revenit eroic ducand lupta la sol, unde si-a dovedit imediat abilitatile uimitoare, terminand repede un oponent foarte hotarat si agresiv printr-o tehnica articulara dura, asupra cotului.

Astfel, “Scar” reuseste a 2-a victorie spectaculoasa, consecutiva in cusca MMA (arte martiale mixte), alaturi de 10 victorii in kickbox si multiple titluri in Brazilian Jiu Jitsu, devenind astfel unul din cei mai apreciati tineri luptatori ai Romaniei”, au anuntat cei de la Centrul Tengu Cluj, unde se antrezeaza alaturi de maestrul Laczko Levente, iar pe partea de lupta la sol de Tudor Mihaita ( Absoluto BJJ) si Vasile Docz.

La prima vedere, Bogdan e un tanar obisnuit, intre cei care in aceasta perioada incearca fiorii apropierii de finalul anilor de scoala. Poate privirea l-ar da de gol: o privire de om mare, trecut prin multe si tintit sa isi atinga telul. 

De la bun inceput precizeaza ca Scar e numele lui de scena, insa nu a fost alegerea lui.

“Numele de scena iti este dat, nu il alegi tu. Porecla ti­-e data de cineva, fie din copilarie, fie din ce ti se  intampla. Scar inseamana cicatrice si are legatura cu loviturile mele din genunchi. Am fost mereu mai inalt decat cei din categoria mea si genunchiul ajunge cu usurinta la cap”, explica el. 

Meciul de la Brasov a fost poate cel mai important din cariera lui. L-­a invins pe Florin Stan, campionul national la kickboxing, un luptator in varsta de 31 de ani. Detaliile iti fac parul maciuca.

“Am cazut jos in prima repriza, de asta am si ochiul vanat. A fost o lovitura surprinzatoare, insa, la final, am castigat. Nu stiu de ce, poate pentru ca am fost determinat. Nu am acceptat o infrangere, chiar si dupa ce am fost lovit. In timpul in care am zburat prin aer am fost inconstient, iar cand am cazut jos mi-am revenit. Am fost cateva secunde lesinat. Mi­-am revenit apoi brusc. Vreo 10 secunde dupa ce m­-am ridicat nu am vazut nimic. Tot ce am facut apoi a fost instinct. A fost un adversar destul de puternic pentru mine, aceea era lovitura lui, semnatura, cum s­-ar spune. E o sansa de 9 din 10 sa loveasca cu ea. Lovitura cu pumnul prin intoarcere este cea mai puternica lovitura de brat pe care o poate da corpul omenesc. M­-a surprins, nu m­-am asteptat”, a povestit baiatul. 

Si totusi, dupa ce s­-a ridicat in picioare, Bogdan si­-a invins adversarul.

“Cand am ajuns in vestiar, l­-am contrazis pe antrenorul meu, eram convins ca m­-a lovit cu croseu. Pana la urma l­-am crezut, eu fusesem inconstient si il respect foarte mult”, a spus el.

Cu o saptamana inainte de meci, adversarul i­a fost schimbat din campionul mondial de judo Dan Fasie in campionul mondial de kickbox Florin Stan, iar meciul a necesitat astfel incadrarea in categoria inferioara de greutate (­65kg).

“Noi nu am fost pregatiti pentru lupta la sol. Eram pregatiti pentru lupta in picioare, insa, acolo pe ring am facut ce am simtit. Adversarul a avut o sclipire de geniu iar eu am simtit ce trebuie sa fac in urmatorul moment. Daca asta te antrenezi sa faci, asta stii sa faci”, a rezumat el.

Lovitura primita de la adversarul sau a fost atat de spectaculoasa, incat se afla intre cele mai apreciate momente inregistrate ale serii. In schimb, lovitura cu care a replicat dupa ce s­-a ridicat de la pamant a fost o tehnica articulara care are ca rezultat ruperea mainii celuilalt.

Bogdan “Scar” Nut si-­a conturat deja menirea, stie care ii este scopul in viata.

“Eu sunt un om al entertainmentului, lupt pentru spectacol, ca sa le placa oamenilor ce vad. Ei vor sa vada spectacol, nu vor sa vada sange, lovituri. De asta sunt eu acolo. Si sangele se poate spune ca face parte din spectacol, dar nu toti merg acolo pentru asta”, subliniaza el.

Reactiile de dupa victorie au fost coplestitoare. 

“Sustinere inseamna sa suni si dupa meci, sa incurajezi. Am ajuns acasa la patru ore dupa meci si am intrat pe Facebook. Aveam in jur de 120 de mesaje noi si telefonul imi suna incontinuu, primeam SMS-­uri intr­una”, a spus el.

Nu s­-a gandit inca ce va face cu suma primita pentru aceasta performanta. Bogdan este clujean, locuieste in cartierul Gruia si mai are o sora mai mica. Face sport de multa vreme, a urmat Liceul cu Program Sportiv , profil de judo, pana in clasa a 12­-a.

“Eu am trei antrenamente pe zi, nu am putut sa invat, asa ca am decis sa renunt la scoala. O sa imi termin si clasa a XII­a, mi­-am propus sa nu uit de asta”, a marturisit tanarul.

Despre momentul in care a ales sportul, Bogdan spune ca “simti pentru ce esti facut in viata”.

“Se intampla acum aproape cinci ani. Copilaria mea, faptul ca am avut parte de alta copilarie decat alti copii m­-au determinat sa invat sa lupt. Ceea ce traiesti cand esti mic, toate evenimentele pe care le traiesti iti modeleaza caracterul pe care il ai atunci cand esti mare. Daca esti modelat ca o arma de distrugere, aceea vei fi”, a subliniat el.

Primul sport practicat a fost taekwondo, dupa care a descoperit Centrul de arte martiale Tengu din Cluj­-Napoca si a inceput antrenamentul cu maestrul Laczko Levente. In clasa a X­-a s-­a mutat la liceul sportiv si astfel s-­a derulat inceputul carierei sale.

Primele concursuri la care a participat erau de ju ji tsu brazilian, adica lupte la sol.

“Am obtinut medalia de aur la categoria mea si la Open la un concurs din Ramnicu Valcea. Titlul se numeste in sportul respectiv double gold, adica dublu aur. M­-am simtit la inaltime. Eu nu am emotii de obicei, sunt un om, dar si un luptator care isi controleaza foarte bine emotiile. Am vazut  atatea lucruri in viata mea, incat nu mai mai surprinde nimic si atunci nu ma mai tem ca se intampla ceva”, a dezvaluit sportivul.

La inceput, familia nu a fost de acord cu alegerea lui. 

“Nici un parinte nu e de acord sa isi trimita copilul la abator, nu il lasa sa mearga sa se bata, sa se umple de sange. Nu a fost cazul meu, dar asa cred ca au vazut lucrurile. Dupa ce au vazut ca am rezultate, m­-au sustinut”, a mai precizat el.

Au urmat multe titluri si medalii la diverse competitii. Intre altele, sportivul clujean a obtinut multiple titluri nationale.

“Am luat aurul la categoria 70 la campionate nationale, titluri la super­fight­uri, am facut knock­-out multi campioni europeni, campioni balcanici si mondiali, am pus jos multi oameni cu experienta in sportul asta. Cam astea au fost marile victorie a carierei mele”,  a rezumat  el.

Bogdan are, in medie, cate 9 antrenamente pe saptamana cand nu are concursuri, deci doua antrenamente pe zi.

“Suntem un centru foarte complex de arte martiale. Se preda kickbox, muai thai, jujitsu brazilian si artele martiale mixte (MMA), o alta ramura a sporturilor de contact, ceea ce fac si eu. MMA este o combinatie a celorlalte, imbinate astfel incat rezulta un alt sport. La jujitsu se loveste la picioare, in kickbox partea de sus a corpului la MMA este vizat tot corpul. Te invata si sa te concentrezi, dar parerea mea este ca asta depinde de firea omului si ce si­-a propus el. Daca esti o fire exploziva, normal ca iesi afara si te bati pana te racoresti”, rezuma baiatul.

Baiatul are numai vorbe bune de spus despre colegii de la centrul Tengu.

“Ei si antrenorul meu m­-au facut ceea ce sunt astazi. Au fost alaturi la bine si la rau. Eu sunt cel mai mic, mezinul. Ceilalti s­-au apucat de sport in timpul facultatii sau dupa absolvire”, a adaugat el. 

Nut Scar Bogdan nu s­-a batut niciodata prin localuri. Se straduieste sa fie un tip echilibrat si prietenos si nu ii agreeaza pe cei care incearca sa il impresioneze povestindu­-i despre abilitatile lor de lupta.

“Omul inteligent isi face prieteni, nu dusmani si incearca sa gestioneze lucrurile in asa fel incat sa nu iasa nimic rau. Evit bataile. Atunci cand ai putere, nu simti nevoia sa o arati. Cei care te cunosc stiu ce poti”, spune el.

Bogdan are o relatie de aproximativ doua luni.

“E o fata foarte frumoasa cu care ma inteleg extraordinar. Ma sustine in cariera mea, e si ea atleta. Ii multumesc”, a tinut sa sublinieze luptatorul.

Nu ii lipsesc nici fanii.

“Cand cobor din cusca ma asalteaza lumea sa dau autografe, abia ajung la vestiar. Nu sunt un nume foarte mare, ci unul in devenire. Acum ia amploare numele de Scar Bogdan”, crede el.

“Cred ca nici o sala de antrenament nu are nivelul de pregatire de la noi si nu vorbesc doar de pregatirea fizica, ci si de daruirea de la noi. Antrenorul e foarte pasionat de acest sport, iar noi il avem ca model pe el”, a mai spus el.

Baiatul asculta diverse genuri muzicale si citeste tot felul de carti. 

“Nu ascult genuri, ci piese. Daca imi place o piesa rock, o ascult, la fel si daca e rap ascult rap. De obicei imi plac foarte mult piesele techno, electro, minimal, minimal house. In ultima vreme am citit Codul Bushido si Jocul Seductiei. Cartile iti dezvolta vocabularul si te dezvolta ca om.  Imi place SF­-ul si cartile care te dezvolta”, marturiseste el.

Despre planurile sale de viitor, Nut Scar Bogdan spune ca vrea sa isi continue cariera sportiva si sa obtina titluri din ce in ce mai mari. A fost la vot, dar nu exclude o varianta in care va pleca din tara. 

“Mi-ar placea sa plec din tara, sa imi fac o cariera internationala. Voi fi oricand mandru sa duc mai departe numele Romaniei si a Clujului”, marturiseste.

“Sunt doua tipuri de respect: din iubire si din frica. In general, luptatorii sunt interlopi, bodyguarzi. Sunt si oameni buni printre ei. Impui ceea ce vrei sa impui. Avantajul acestui sport e ca inveti sa te bati, dar si sa te controlezi, sa fii mai calm”, recomanda tanarul.

Urmeaza o competitie la Cluj, la Sala Sporturilor “Horia Demian”, iar in aprilie tanarul clujean se va bate in promotia care s-a desfasurat si la Brasov, cea mai mare din tara.

Asa numitul “armbar” spectaculos realizat de Scar la Brasov  a fost considerat de Sport.ro „submissionul serii”, video-­ul inregistrand peste 100.000 de vizualizari in mai putin de 12 ore.

Potrivit antrenorului sau, Bogdan este cel mai tanar sportiv de MMA de Romania. 

“L-a ajutat la aceasta competitie in primul rand determinarea lui sa invinga cel mai bun indiferent cu cine lupta. A avut doar trei saptamani de pregatire dupa ce i s-a schimbat adversarul initial. A avut prima lupta de MMA exact in ziua in care a implinit 18 ani si a castigat. A intrat in topul celor mai bune lupte de anul trecut, nici macar nu erau toate meciurile televizate, le-au vazut doar cei care erau in sala. Antrenorul sportivului care e numarul 1 mondial in acest sport m-a sunat sa ma felicite si asta nu e putin lucru.  De obicei, luptatorii care sunt cei mai buni din Romania nu fac fata pregatirii celor de afara. Cand vedem o sclipire cum este cea a lui Bogdan avem speranta ca vom ajunge si noi mai departe”, a declarat maestrul Laczko Levente, pentru Ziar de Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *