Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus a determinat reducerea drastică a numărului de locuri din căminele studențești ale celei mai mari universități din țară, Universitatea Babeș Bolyai.
De asemenea, prioritate la locurile în cămine vor avea studenții anului I, pentru a le facilita integrarea în mediul universitar. De exemplu, Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării a decis că cele 56 de locuri care le-au fost atribuite să le ofere studenților din anul I.
”Atât timp pandemia nu ne permite să revenim la normal, cazările se vor face în condiții maxime de siguranță sanitară. Așadar numărul persoanelor dintr-o singură cameră va fi de maxim 2, iar fiecare cameră va avea toaletă proprie. Căminele care nu beneficiază de toaletă în cameră nu sunt eligibile pentru cazare, din motive de siguranță sanitară, conform deciziei Direcției de Sănătate Publică”, potrivit unui anunț făcut de Facultatea de Științe Politice
De la o capacitate de cazare de aproximativ 5200 de locuri pe Universitate, sunt disponibile doar aproximativ 695 de locuri care pot fi date în folosință, reprezentând cam o treime din totalul locurilor de cazare pe care le are Universitatea.
Aceste locuri au fost repartizate Facultăților care au anunțat că vor începe noul an universitar în sistem hibrid.
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și-a anunțat deja studenții că nu vor primi locuri în cămine, deoarece toate cursurile vor avea loc online. Acele locuri vor fi atribuite studenților care vor avea și cursuri față în față.
”Pe listele ce vor fi afișate vor apărea studenții care vor avea drept de cazare când situația va reveni la normal. În acest caz, când vom fi chemați la activitatea didactică față în față (sperăm că în semestrul 2, dar depinde de evoluția pandemiei). Adică, nu ne vom putea caza în primul semestru al următorului an universitar dacă nu suntem chemați la activități didactice față în față. (Reminder: FSEGA își va desfășura activitatea în acest prim semestru exclusiv online, indiferent de anul de studiu). Având în vedere că suntem în cadrul unei Universități, se prioritizează oferirea condițiilor necesare pentru desfășurarea studiilor. Așadar locurile care nu vor fi date în folosință în acest semestru (pe perioada în care nu sunt chemați studenții la activități didactice față în față) vor fi repartizate către studenții care trebuie să vină la cursurile față în față”, potrivit anunțului făcut de FSEGA.
Nici Facultatea de Drept nu le va oferi studenților locuri în cămine deoarece își vor derula activitatea online. Oricum, Facultatea ar fi beneficiat doar de 25 de locuri de cazare în cămine.
Acestea decizii îi nemulțumesc profund pe studenți care se consideră discriminați. Ei cred că repartizarea ar trebui să fie făcută ca și până acum, indiferent de decizia facultății de a susține cursurile online sau față în față.
Dacă un student obține un loc la cămin pe baza rezultatelor, nu poate beneficia de el “pentru că Covid” și cursuri on-line, în timp ce alt student beneficiază de el doar pentru că va face cursuri normale, desi, poate, după criteriile din regulament nu l-ar fi obținut. Mi se pare discriminare.
Nu știu cum să o spun mai frumos, dar decizia luată în privința cazărilor în cămine, mi se pare complet nedreaptă și fără logică. Pe scurt, “discriminare”pe față.
Nu văd logica după care se acordă locuri în cămin doar celor din anul I, având în vedere că și ei urmează același scenariu: cursuri EXLUSIV ONLINE. Și practic, ei sunt cel mai puțin legați de Cluj și au cel mai puțin nevoie să vină în oraș. Noi restul, anul 2-3, master, avem deja o conexiune cu oamenii din acest oraș și de altfel, ar fi trebuit să avem același drept pentru intershipuri și voluntariat și practică în acest oraș. Mi s-ar fi părut corect să nu le luați acest drept indiferent de forma de desfășurare a cursurilor asupra căreia tot Universitatea a decis, neștiind în ce măsură s-a ținut cont de părerea noastră, a studenților. Trebuia să oferiți un număr egal de locuri pentru fiecare an. Nu conta că era vorba despre 1 sau 5 sau 10 locuri, era vorba despre șanse egale! Cei care au muncit cel mai mult, cei cu medii mari, ei să primească loc! Căci altfel chiar nu mai există nicio diferență între munca depusă de un student și nici între a face facultatea la Cuca Măcaii sau la Cluj! Pe premisa “minte-mă frumos”: “toți avem acest drept teoretic, dar practic nu…. “
Căminele de la UBB care vor putea găzdui studenți:
COMPLEXUL HAȘDEU
Căminul A1-A2
Cămine tip garsonieră, mixt, grad de confort I,
2 locuri/cameră, baie/bucătărie în cameră
Căminul A3-A4
Cămine tip garsonieră, mixt, grad de confort I,
2 locuri/cameră, baie/bucătărie în cameră
Cămin Economica I
mixt, 3 locuri/cameră, baie în cameră, oficiu comun
Cămin Economica II
mixt, 3 locuri/cameră, baie în cameră, oficiu comun
Căminul “Sport XXI”
mixt, 3 locuri/cameră, baie în cameră, oficiu comun
Cămin Teologic I
băieţi, 4 locuri/apartament a câte 2 locuri/camera, 1 baie/apartament, oficiu comun
În acest cămin se cazează studenții Facultății de Teologie Ortodoxă
Scenariul adoptat de fiecare Facultate poate să fie consultat AICI