Anchete

Nu vă luați după zvonuri: niciun copil din Cluj nu a fost răpit sau lăsat fără organe

Legenda urbană a „ambulanţei fantomă” a luat amploare şi s-a transformat într-o adevărată isterie, în mediul virtual. Pe mai multe grupuri de pe reţelele de socializare, care au ca scop schimbul de informaţii între părinţi, au apărut informaţii conform cărora ar exista un grup organizat care pândeşte copiii şi îi răpeşte de lângă locurile de joacă, scopul fiind recoltarea de organe.

Din nefericire, isteria instalată printre părinţi, mai ales cei din Bucureşti, dar şi în Cluj a ajuns „valul”, face că aceştia să sune la numărul de urgenţă, în mod nejustificat, imediat ce copiii le dispar din câmpul vizual.

„Da, am auzit de la o vecină. Cică ar dispărea copii din parcuri şi apar acasă, după 2 săptămâni, fără câte un rinichi”, ne spune mama unui băieţel de 5 ani, care e mult mai vigilentă în ultimele săptămâni.

Alt parc, alt părinte care a auzit ceva.

„Îmi zicea acum ceva vreme soţia că a citit pe Facebook. Eu nu cred, ar fi spus ceva poliţia, apărea la televizor. Sunt mulţi pe net cu mintea odihnită şi se plictisesc, aşa că seamănă panică printre părinţi”, susţine un tată care oricum nu îşi ia ochii de la cele două fetiţe.

Indiferent de varianta care ajunge la urechile părinţilor, aceasta este înfricoşătoare. Iar părinţii iau măsuri care îngrădesc mult libertatea de mişcare a copiilor sau, în cazul celor foarte afectaţi, chiar restricţionează accesul la parc, copiii rămânând să se joace doar în curtea blocului.

Autorităţile infirmă

„Este o nebunie. Prelevarea de organe are lege. Dr. Dirzu se ocupă cu prelevarea de organe adică cu identificare donator, în Cluj. Prelevarea de organe se face numai în Bloc operator, cu echipă de specialiști. Exclus să se poată face în ambulanţe”, este răspunsul ferm şi categoric al Monicăi Costin, reprezentantul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Călin Lazăr, reprezentantul Spitalului de Copii, ne spune că este imposibil, că nu există posibilitatea prelevării unui organ într-o ambulanţă, iar că un pacient are nevoie de îngrijiri într-un salon de terapie intensivă, după o astfel de intervenţie, negând şi dânsul că o astfel de practică ar putea fi posibilă.

Ziar de Cluj a trimis o solicitare inclusiv către Inspectoratul de Poliţie Judeţean. „În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţilor teritoriale de poliţie de pe raza judeţului Cluj, vă comunicăm că nu au fost înregistrate semnalări de genul celei la care faceţi referire.
Conform evidenţelor, în ultimele 6 luni au fost înregistrate 5 cazuri privind dispariţia unor minori cu vârste peste 10 ani, care nu au fost revocate, fiind plecări voluntare din cadrul familiei sau din centre de plasament.
Va asigurăm de întreagă noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţă instituţiei.”

Isteria este încurajată şi de fel de fel de site-uri dubioase, care citează alte site-uri dubioase. Într-un material anterior povesteam despre filtrarea informaţiilor şi căutarea unor surse de informare credibile.  

ambulanta fantoma prelevare de organe ambulanta neagra

Totuşi, deşi colegii de la ProTV au prezentat un material amplu pe acest subiect în urmă cu 5 ani, încă exsta dubii printre părinţi. Din când în când, când cineva găseşte câte o poastare „interesantă” şi o împărtăşeşte şi cunoscuţilor, subiectul este resuscitat. Şi, în funcţie de gradul de absorbţie al informaţiei şi poziţia unora pe scara de influenţă a grupului, este hrănită şi teama părinţilor.

ambulanta fantoma prelevare de organe ambulanta neagra

Ce spune specialistul

Psihiatrul Cristian Puşcaş ne explică de ce părinţii reacţionează atât de ciudat în astfel de situaţii.

Aspectul cel mai important ar fi că omul este mult mai receptiv la informaţiile care reprezintă un pericol. Totul are o explicaţie evoluţionistă, omul a fost nevoit să se apere, iar orice informaţie care „codează” un pericol are prioritate. Un pericol care ar viza copilul este unul iminent. În orice circumstanţă, copilul este pe primul loc şi trebuie apărat. Atenţia focusată şi limitată pe pericol, într-un fel îngustează spectrul de atenţie şi spectrul gândirii omului. Ca urmare, scade şi nivelul de posibilitate de a raţionaliza acest pericol. Pur şi simplu, primeşte informaţia că există acest pericol real sau ireal, stochează informaţia şi nu mai permite să primească alte informaţii asemănătoare sau care ar fi în contradicţie cu informaţia primară. Pericolul acaparează gândirea„, ne lămureşte psihiatrul.

ambulanta fantoma prelevare de organe ambulanta neagra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *