Vocea ta

Nu toti tinerii clujeni au dreptul sa ceara fonduri. Consiliul Judetean, acuzat ca ignora anumite cereri de finantare

Asociatia Tineri pentru Transilvania impreuna cu CS MMA Transilvania Cluj-Napoca au depus la inceputul acestui an proiectul “Clujul Artelor Martiale” catre finantare la Consiliul Judetean (CJ) Cluj. Propunerea nu a ajuns macar intre nominalizarile spre finantare, fara nicio explicatie sau posibilitate de dialog cu oficialii institutiei. 

Proiectul continea mai multe directii: workshopuri, demonstratii de arte martiale, competitii sportive, conferinte cu speakeri din domeniul sportiv deschise publicului larg prin care se urmareste “implicarea si integrarea clujenilor in domeniul sportiv, promovarea personalitatilor sportive in randul tuturor tinerilor din Cluj-Napoca, precum si oferirea de informatii utile referitoare la educatie, disciplina, importanta sportului in viata oamenilor, de ce nu este bine sa consumam droguri si alcool sau  promovarea sportului prin activitati specifice in randul tinerilor clujeni”. 

Joi, 26 martie membrii asociatiei au avut supriza neplacuta sa afle ca proiectul nu a fost nici macar nominalizat spre finantare. 

“Am cerut cateva explicatii celor de la Consiliul Judetean, prin care sa primim un raspuns daca proiectul a fost eligibil, daca a fost citit, care sunt criteriile pentru care a fost respins de la finantare si cine face parte din comisia care aproba proiectele. Din nefericire am constatat ca nu putem sa discutam cu nimeni din comisia care stabileste eligibilitatea proiectelor si ne-am dat seama ca proiectul nostru nici macar nu a fost citit”, se plang acestia,

CS MMA Transilvania, asociatia a organizat in 21 martie evenimentul sportiv GALA UFT – Gala de MMA si Kickbox, eveniment cu peste 2.500 de spectatori. Exact in acelasi timp, la Sala Polivalenta erau prezenti peste 7000 de persoane la evenimentul de handbal – Trofeul Carpati. 

“Pentru GALA UFT Asociatia si Clubul Sportiv nu au beneficiat de nici un sprijin material din partea Primariei, Consiliului Judetean, Federatiei Share sau vreunei alte entitati de gen. 

Vrem sa punem intrebarea: Cum se dau finantarile catre ONG-uri? 

Care este cel mai mare eveniment sau proiect din anul 2015 facut de Federatia Share pana in data de 21.03.2015 ?

A existat vreun eveniment cu peste 2500 de persoane organizat de vre-un ONG finantat de catre Primarie, Consiliul Judetean sau Federatia Share pana la aceasta data?”, intreaba acestia.  

De asemenea,  Asociatia Tineri pentru Transilvania si CS MMA Transilvania cere public sa se faca public persoanele care fac parte din Comisia care a citit si evaluat proiectele depuse si sa se specifice care sunt criteriile de evaluare. 

“Mentionam ca sunt ONG-uri care au primit dubla sau tripla finantare pentru proiecte care se refera la adunari religioase, festivaluri de mici si bere, intalniri anuale intre persoane de un anumit statut, concerte si tot felul de concerte, etc., si multe actiuni care nu au nimic in comun cu valorile si spiritul european al tinerilor.

Se poate primi finantare daca nu esti un ONG care promite si strange semnaturi pentru Campaniile Electorale ale acestor consilieri?
Se mai pot numi ONG-uri aceste entitati care primesc finantare de ani la rand doar pe baza de lobby si interese politice?”, oficialii organizatiei.

Oficialii asociatiei mentioneaza ca asteapta cu interes “un raspuns public privind modalitatea de evaluare a proiectelor depuse si numele persoanelor din aceasta Comisie, impreuna cu CV-urile lor pentru a vedea competenta demna de a face parte dintr-o astfel de comisie”.

“Catre cine se pot face contestatii pentru a reevalua toate aceste proiecte in care multi tineri au depus un efort considerabil?”, intreaba ei. 

Amintim ca Asociatia Tinerilor Crestin Ortodocsi primeste 80.000 de lei pentru co-finantarea evenimentului “Tinerii ortodocsi, impreuna pentru viitorul Europei”. Aceeasi asociatie a beneficiat de o finantare de 500.000 de lei de la bugetul local,  pentru acelasi eveniment. Este cea mai mare alocare acordata anul acesta de CJ Cluj din randul Proiectelor de Tineret. Din suma totala de 700.000 de lei, Asociatia Tinerilor Ortodocsi primeste 80.000 de lei, iar restul sumei a fost impartita intre alte 70 de ONG-uri.

Fot: gazetanord-vest.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *