In vizor

Nu e clar ce firme sau instituții vor primi acești bani: 118 milioane de lei pentru o ”platforma națională de Inteligență Artificială”. Între timp și Ministerul Fondurilor Europene anunță că OSĂ facă un ”Cloud informatic de interconectare pentru reducerea birocrației”

Guvernul Ciucă discută în ședința de miercuri un plan referitor la proiectele de cercetare ce prevede un buget total de 118,1 milioane de lei pentru o platforma națională de Inteligență Artificială, potrivit unui document aflat pe agenda executivului.

  • E vorba despre o informare privind planul ce cuprinde proiectele/programele concrete cu măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării cu încadrarea în limitele bugetare aprobate pentru anul 2023. Informarea e semnată de Tudor Prisecaru, Secretar de stat în Ministerul Cercetării.

Documentul oficial prevede că până la jumătatea acestui an, guvernul ar urma să cheltuiască pentru această platformă suma de 95,5 milioane de lei.

  • Documentul nu detaliază pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani. Nu sunt trecute nici proiecte finanțate, nici instituții sau companii care vor primi acești bani.

Planul de cheltuieli mai arată că sumele pot proveni atât din fonduri europene, cât și din bugetul național.

În noiembrie 2022, guvernul Ciucă adoptase un memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a unor Iniţiative privind domeniul Inteligenţei Artificiale în România.

Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

”Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România. Va include un Consiliu Ştiinţific şi de Etică în Inteligenţa Artificială, un Consiliu de Educaţie în Inteligenţa Artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operaţional Competitivitate POCIDIF şi, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială, în machine learning, la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligenţă artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuţiilor, societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu”, a declarat în noiembrie Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

Între timp, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a participat marți la o întâlnire de lucru organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru a pune bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Care OSĂ fie un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, fundamental pentru transformarea digitală.

  • Cică în cadrul şedinţei de lucru, s-a decis efectuarea demersurilor pentru înfiinţarea unei Agenţii Regionale de Investiţii şi Inovare, în regiunea Nord-Vest.
De restul am avut parte de vorbe bombastice despre cum acest ”cloud” OSĂ fie ”inima care bate pentru digitalizare”

”Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevărata digitalizare se poate realiza dacă reuşim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităţilor publice locale pentru a dezvolta infrastructura şi serviciile software. Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu cloud-ul guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Digitalizării. În final, în relaţia cu instituţiile locale, cetăţenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi şi nu se vor mai deplasa la instituţii pentru a obţine documente. Dacă vreţi, este încă un mod clar prin fondurile europene simplifică şi îmbunătăţesc viaţa oamenilor. Apreciez şi salut implicarea şi deschiderea tuturor Consiliilor Judeţene de la nivelul regiunii Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

La şedinţă, găzduită în Sala Mare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, au participat preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, preşedintele CJ Satu Mare, Csaba Pataki, preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan, vicepreşedintele CJ Sălaj, Szilagy Robert Istvan, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj, experţi din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Alin Tișe și Emil Boc tușeau dacă erau prezenți – asta ne arată cam care e valoarea acestei întâlniri de lucru.