In vizor

Noua lege RCA, frecție la picior de lemn în cazul daunelor psihice?

Primul act normativ care face diferența explicit între prejudiciile fizice și cele psihice suferite de victima unui accident a intrat în vigoare în luna septembrie. Noua lege RCA le permite clujenilor care ajung victimele accidentelor de pe șosele să primească despăgubiri și pentru traumele psihice, pe baza documentelor eliberate de un psiholog.

Avocații clujeni spun că deși legislația permitea și până acum victimelor să ceară plata daunelor morale suferite, puțini clujeni solicitau despăgubiri pentru acest tip de traumă din cauză faptului că în mentalul colectiv primează ideea că paguba materială sau cea fizică contează. Avocatul Ciprian Păun susține că riscurile ca victima unui accident auto să abuzeze de legea RCA pentru a se îmbogăți sunt destul de mici, iar în caz contrar, totul va depinde de judecător la proces.

“Legea este un lucru pozitiv și normal, nu face altceva decât să armonizeze prevederile care erau în legislație cu jurisprudența instanțelor. Într-un accident nu doar paguba materială contează. Dacă în SUA la orice tip de accident, victima se duce la medic și își mobilizează gâtul și zice că a suferit daune morale, noi nu suntem caracterizați de comportamente de genul acesta. Dar nu știu dacă e neapărat un lucru pozitiv. Ar trebui în anumite situații să se ia mai multă atitudine. Dacă vor exista abuzuri, judecătorii au destul discernământ. Momentan legea RCA are doar avantaje, din punctul meu de vedere”, a declarat Ciprian Păun pentru Ziar de Cluj.

Noua lege RCA vrea să facă dreptate celor care rămân cu sechele psihice și nu încurajează escrocheriile pe seama victimelor accidentelor, susține și avocatul Sergiu Bogdan. 

“Legea respectivă nu face altceva decât să prevadă expres ceea ce era de bun simț. Nu era o interdicție până acum să faci lucrul acesta, doar că firmele mari se protejau suplimentar să nu dea bani, iar statul întotdeauna avea grijă ca cetățeanul să fie pe ultimul loc. În momentul în care legea prevede expres că se pot cere despăgubiri, îi încurajează pe magistrați să fie atenți și la subiectul acesta.

Înșelătoria întotdeauna e posibilă, dar legea asta nu încurajează sau descurajează tipul acesta de escrocherii. Puteai să îți inventezi consecințe și până acum. Judecătorul întotdeauna verifica și dacă nu e credibil, evident nu i se dădeau bani. Dacă asiguratorul constată că e risc de fraudă, nu plătește banii și atunci se judecă”, a explicat Sergiu Bogdan.

Noua lege RCA vine, însă, la pachet cu o veche problemă – nu se schimbă perioada de așteptare a banilor. Victimele unui accident sunt nevoite să aștepte până la finalizarea procesului penal – luni de zile sau chiar ani – până să primească plata daunelor morale.

“Chestia asta îi încurcă pe cei care trebuie să primească repede bani. Despăgubirile în materie de asigurări se plătesc după trei ani la noi, mult după ce ai nevoie de bani. Procesul penal durează și până nu se termină procesul penal nu dau banii. Legea RCA nu va schimba timpul de așteptare”, a mai precizat avocatul Sergiu Bogdan.

Valoarea daunelor se calculează pe baza probelor cu caracter medico-legal și se raportează la salariul minim pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *