Politica

Noua Lege a asociațiilor de proprietari intră în vigoare. Ce schimbări aduce pentru clujeni?

Noua Lege a asociațiilor de proprietari va intra în vigoare peste două zile, începând cu data de 28 septembrie 2018. “Instituția vecinului” va deveni astfel literă de lege. De asemenea, o serie de alte modificări vor intra în vigoare, precum înființarea asociațiilor de chiriași sau instituirea ipotecii în cazul proprietarilor restanțieri. Începând cu aceeași dată, vechea lege, Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, precum și H.G. nr. 1588/2007 pentru aplicarea Normelor de aplicare a Legii nr. 230/2007 vor fi abrogate.

Încă din luna iulie, atunci când proiectul de lege primise votul decisiv al deputaților și se afla în promulgare la președintele Iohannis, Ziar de Cluj a prezentat noile prevederi ce vor fi aplicate asociațiilor de proprietari și administrării condominiilor.

CITEȘTE ȘI: Noua lege a asociațiilor de proprietari aduce o serie de schimbări: de la formarea asociațiilor de chiriași, la ipoteca instituită în cazul proprietarilor restanțieri

Recent, Primăria Cluj-Napoca a recomandat administratorilor asociațiilor de propietari din municipiu ca până la sfârșitul lunii noiembrie 2018, să  depună prin registratură „Formularul de actualizare a bazei de date” privind conducerea asociației de proprietari, conform noilor prevederi legale în vigoare. 

Utilitatea acestei legi va putea fi verificată în curând, având în vedere faptul că aplicarea acesteia va aduce vânzoleală și hârțogăraie în plus. Ce-i drept, municipalitatea clujeană se laudă cu funcționarii virtuali (Antonia), care vor trebui să-și demonstreze utilitatea. Va reduce Antonia din costurile pe care le vor suporta asociațiile de proprietari? Sau din cele pe care va fi nevoită să le cheltuiască administrația locală?

Cert este că, în mod automat vor intra în vigoare câteva prevederi cu caracter obligatoriu, care se referă la:

obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment. 

obligația pentru fiecare asociație de proprietari de a deține un cont bancar care va fi cunoscut tuturor celor din condominiu pentru a putea plăti în acest cont diversele cheltuieli ale asociației.

chiriașii din blocuri vor putea și ei să formeze asociații.

Astfel, asociațiile de chiriași vor putea fi formate, în principal, pentru reprezentarea intereselor membrilor lor în relația cu proprietarii.

De asemenea, antreprenorii cu activități în „firme de apartament” se vor confrunta cu reguli mai stricte prin noua Lege a asociaţiilor de proprietari. În plus, printre modificările aduse prin intrarea în vigoare a Legii, se numără și cele referitoare la schimbarea destinației clădirii. Aici intră, printre alții, proprietarii cu diverse puncte de lucru ale unor firme stabilite în apartamente.

CITEȘTE ȘI: “Instituția Vecinului”, întărită prin Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *