Două investiţii de infrastructură din judeţul Cluj sunt în mare întârziere. Centura de Sud a comunei Floreşti şi Podul Traian din Cluj-Napoca fac ca la orele de vârf traficul auto să fie insuportabil în cele două localităţi. Marii liberali Emil Boc şi Horia Şulea au promis în urmă cu un an, în timp ce se gudureau pe lângă votanţi, că cele două lucrări vor fi terminate în maxim 6 luni ceea ce urma să ducă la o creştere a gradului de confort pe drumurile din oraş, respectiv din comună. Cum politicienii trăiesc în lumi paralele cu realitatea, cele două proiecte au depăşit cu mult termenul anunţat. Cei care au de suferit sunt din nefericire şoferii care sunt nevoiţi să petreacă zeci de minute în trafic pentru a traversa oraşul de la un capăt la altul.
În 10 mai anul trecut, primarul Horia Şulea anunţa în cadrul unei conferinţe de presă că a semnat contractul de realizare a Centurii de Sud a comunei Floreşti. Lucrarea urma să fie finalizată, conform contractului, în maxim 6 luni de la semnarea ordinului de începere al lucrărilor. Nici până în prezent utilajele nu au intrat în brazdă fapt ce duce a o întârziere de cel puţin un an de zile a proiectului.
„După cum ați văzut, am convocat această conferință de presă cu ocazia semnării contractului de execuție a lucrărilor pentru șoseaua de ocolire pe partea de Sud a Floreștiului, un proiect la care s-a muncit mult și s-a muncit bine având în vedere faptul că am ajuns în această fază, de a semna contractul pentru execuția lucrărilor. Firma Diferit a fost desemnată câștigătoarea acestei licitații. Eu nu pot să le doresc decât spor la treabă. Sper ca la sfârșitul celor 6 luni de zile din momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor pe care probabil îl vom face în următoarele 5-6 zile, să reușim ca până la toamnă Floreștiul să mai aibă o șosea de legătură cu municipiul Cluj-Napoca, astfel încât și prin această investiție să contribuim la decongestionarea traficului dintre Florești și Cluj pentru că după această investiție mai urmează încă una, cât de repede, este vorba despre asfaltarea fostului drum de exploatație agricolă, drumul de pe partea de Nord a Floreștiului care face legătura dintre zona străzii Balastierei – Barajul Florești și strada Donath din Cluj-Napoca. Pentru aceste două proiecte personal am depus eforturi cum poate n-am depus pentru alte multe proiecte avute în derulare în ultimii 4 ani și ca o încununare a eforturilor noastre se pare că de data aceasta avem de partea noastră inclusiv Uniunea Europeană și Guvernul României pentru că acel segment de autostradă urbană care face legătura între Nodul de Autostradă de la Gilău – Luna de Sus și municipiul Cluj-Napoca, Mănăștur Vest, va intra la finanțare în prima tranșă în ceea ce privește masterplanul de transport la nivel național”, a afirmat Horia Sulea în 10 mai 2016.
Campania electorală a trecut, credulii şi-au oferit votul, însă pe drumul care ar fi urmat sa fie finalizat pană în toamna lui 2016 nu a lucrat nimeni timp de un an de zile. Motivul neînceperii execuţiei Centurii de Sud a fost faptul că din partea Consiliului Judeţean Cluj nu a fost eliberată autoriaţia de construire. Ulterior acestei probleme a apărut una şi mai greu de gestionat din partea administraţiei floreştene şi anume problema exproprierilor.
“Centura de ocolire Sud a comunei Floresti deţine un certificat de urbanism însă nu are eliberată autorizatie de construire”, au afirmat în reprezentantii CJ Cluj.
Drumul de ocolire sud porneşte din strada Tăuţiului şi face joncţiunea în Cluj-Napoca cu Drumul Sfântul Ioan. Valoarea proiectului este de 28.400.447,67 lei cu TVA inclus iar lungimea sa este de 2,685 km pe firul principal, la care se adaugă încă doi kilometri de bretele. Durata de execuţie conform caietului de sarcini ar fi trebuit să fie de 6 luni de la emiterea autoriaţiei de construire de catre CJ Cluj. Cu toate acestea fix la un an de zile de la semnarea contractului dintre primăria conusă de liberalul Şulea cu firma Diferit niciun fir de praf nu s-a mişcat pe centură.
Mai la est de Floreşti, Emil Boc a demonstrat că nici administraţia pe care o conduce nu este mai brează în gestionarea problemelor legate de trafic. Refacerea podului Traian are o întârziere de 4 ani dacă e să luăm în calcul faptul că în 16 mai 2013 acesta s-a surpat iar procedurile administrative în vederea organizării licitaţiei au prelungit agonia şoferilor din trafic mai bine de 3 ani.
“De 1 Iunie, copiii vor desena cu creta pe asfaltul de pe podul Traian”, a afirmat în acceastă primăvară Emil Boc.
Ordinul de începere a lucrărilor la podul Traian a fost dat de Emil Boc la 1 iulie anul trecut. Organizarea de şantier a fost făcută abia în 22 august 2016, la final de vacanţă. Termenul de execuţie anunţat de administraţia clujeană a fost de şase luni, perioadă la care se adaugă pauza din perioada de iarnă de 90 de zile. Astfel, totul trebuia să fie încheiat înainte de 30 mai. Potrivit însă muncitorilor de pe şantier şansele privind finalizarea proiectului până la sârşitul acestei luni sunt destul de mici. Cel mai probabil că pentru concursul de desene pe asfalt podul Traian va fi gata însă pentru trafic clujenii vor trebui să mai aştepte până în toamnă.
Licitaţia pentru refacerea de la zero a podului Traian a fost câştigată de societatea Diferit SRLcare a avut o ofertă financiară de 6,5 milioane de lei+TVA. Podul urmează a avea patru benzi de circulație, fiecare de câte 3,5 m, două piste de biciclete, a câte 1,6 m, și două trotuare cu lăţimea variabilă, între 2,25 şi 3,5 m.
Singurul numitor comun la cele două investiţii majore de infrastructură este societatea Diferit la care se adaugă perioada de un an de zile întârziere la Centura de Sud şi cei 4 ani la Podul Traian.