In vizor

Nesimţire: Nici până azi primăria Floreşti nu a solicitat autorizaţie pentru deschiderea unei rampe de transbordare a deşeurilor

Patru comune din judeţul Cluj sunt îngropate sub munţi de gunoaie. Autorităţile locale sunt depăşite de situaţie şi nu realizează nici în ceasul al 12-lea posibilitatea apariţiei unor epidemii. Pentru comunele Floreşti, Gilău, Căpuşu şi Măguri Răcătău situaţia financiară precară a firmei de salubritate Quatro Eco Salub a dus la aşa zisa criză a gunaoielor. În timp ce locuitorii stau cu deşeurile în putrefacţie sub ferestre, săptămâni la rând, autorităţile nu s-au sinchisit nici măcar să solicite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Cluj emiterea unei autorizaţii în vederea amenajării unei rampe de transbordare, astfel încât programul de ridicare a gunoaielor de la populaţie să fie respectat. Comitetul pentru situaţii de urgenţă Cluj nu va declara starea de alertă solicitată de primarul Horia Şulea. 

Prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan a afirmat pentru Ziar de Cluj că problema deşeurilor din comuna Floreşti, deşi este una destul de delicată, nu poate duce la declararea stării de alertă invocată de primarul Horia Şulea. În urma întrunirii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a ajuns al concluzia că situaţia este o problema economică între operatorul de salubritate Quatro Eco Salub şi operatorul rampei de depozitare, Salprest Rampă.

“Cei de la Floreşti au cerut declararea stării de alertă. Am întrunit, conform legii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) unde s-a dezbătut problema deşeurilor din Floreşti. Instituţiile abilitate au prezentat un raport asupra situaţiei întâlnite în cea mai mare comună din România. Pentru declararea stării de alertă, aşa cum e definită de lege, după cum a prezentat şeful ISU, nu erau îndeplinite contiiile. S-a constatat că este vorba un conflict de natură economică între prestatorii de servicii şi această societate de la rampă de transfer privată. Firma din Floreşti nu şi-a plătit facturile, cei de la rampă au spus că dacă nu îşi paltesc facturile nu îi mai lasă să depoziteze. Noi am fost dezinformaţi. Ni s-a spus că rampa de depozitare e plină, că societatea de salubritate şi-a plătit datoria, dar de fapt, vor să îşi facă ei o rampă separată de transfer. Fiind o problemă de natură economică, s-a şi văzut că, din cele 48 de persoane prezente din CJSU doar 4 au votat pentru declararea stării de alertă”, a afirmat Gheorghe Vuşcan.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Cluj au confirmat încă o dată că pentru obţinerea unui acord de mediu parcurgerea tuturor etapelor poate să dureze până la jumătate de an. Totodată la sediul ANPM Cluj nu s-a depus până la ora publicării materialului nicio solicitare din partea primăriei Floreşti în vederea deschiderii unei rampe de transfer pe rază comunei. Cu toate acestea, terenul pe care la începutul lunii august firma Quatro Eco Salub a depozitat ilegal gunoiul, fapt sancţionat de către Garda de Mediu, a fost îngrădit semn că până al urmă cu sau fără stare de alertă, Florestiul se pregăteşte să deschidă o rampă de transfer a deşeurilor. 

“Administraţiile locale ale unei comune, oraş sau municipiu sunt direct responsabile pentru managementul deşeurilor prin operatorii cu care au încheiate contracte de salubritate. Doar la nivel de discuţii a ajuns la noi informaţia că Florestiul şi-ar manifesta interesul pentru deschiderea unei platforme de transfer a gunoaielor. Până la această ora, la ANPM Cluj, nu s-a depus nicio cerere, nicio documentaţie în acest sens. Pentru ca nu avem nicio solicitare in vederea eliberarii unui acord de mediu pentru o rampa de transfer in Floresti, nu ne putem pronunța. Pentru eliberarea unui acord de mediu în acest sens există o procedură standard care poate să dureze până la 6 luni”, au afirmat reprezentanţii ANPM. 

Potrivit prefectului Gheorghe Vuşcan problema cu care în prezent se confruntă cetăţenii comunei Floreşti este una asemănătoare cu cea de anul trecut de la Cluj-Napoca. Atunci primarul Emil Boc a ridicat tarifele suportate de populaţie pentru serviciul de salubritate pentru ca operatorii economici să facă faţă costului transportului deşeurilor la Oradea. În acelaşi timp, a iniţiat demersurile necesare pentru autorizarea actualei rampe de depozitare temporare de la Pata Rât, administrată de RADP. În opinia prefectului, adevărata miză pentru obținerea stării de alertă la Floreşti ar fi de natură economică, pentru că astfel nu mai trebuie  îndeplinite toate condiţiile necesare pentru desemnarea operatorului în cazul deschiderii unei rampe de transbordare a gunaoielor, iar costurile unei investiţii nu mai trebuie să urmeze toate etapele necesare în cazul achizitiilor publice.

“La Floreşti este exact aceeaşi situaţie întalnită şi la Cluj-Napoca cu ceva timp în urmă. Emil Boc şi-a dat seama atunci  că acea rampă privată de la Pata Rât nu le satisface necesităţile lor, a strâns din dinţi o periaoda de timp. A evacuat deşeurile în alte judeţe, dar în acest timp şi-a pregătit rampa şi a autorizat-o. Dacă la Floreşti, din primăvară când a început scandalul gunoaielor, Horia  Şulea ar fi depus documentaţia pentru obţinerea unui acord de mediu, demult era autorizată staţia de transfer. Situaţiile astea de urgenţă, respectiv starea de alertă, îţi dă libertatea să iei decizii în care nu contează cât costă şi cine intră pentru operare. Poţi să alegi, nu mai trebuie să urmezi toate procedurile de licitaţie şi achiziţie directă”, a mai declarat Gheorghe Vuşcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *