Din oras

Nepasarea pune bomboana de pe coliva copiilor supraponderali din Cluj

Ziua Mondiala a Diabetului aduce o veste proasta pentru Cluj. In judet nu exista niciun program de preventie a diabetului in scoli. Situatia e cu atat mai grava cu cat aproape 10% din elevii clujeni cu boli cronice din evidentele Directiei de Sanatate Publica (DSP) a Judetului Cluj sunt supraponderali, iar obezitatea este unul din factorii declansatori ai diabetului la copii. 

„Judetul Cluj se afla peste media pe tara in ceea ce priveste obezitatea infantila. In aproape 10% din cazurile de boli  cronice avem copii supraponderali. Statistica nu e foarte precisa pentru ca medicii de familie nu raporteaza DSP-ului cazurile”, au aratat reprezentantii DSP Cluj, pentru Ziar de Cluj.

Situatia e cu atat mai grava cu cat la nivelul judetului Cluj, singurul program destinat educarii nutritionale a elevilor a functionat doar 2 luni, iar medicii sustin ca preventia e singura modalitate de contracarare a diabetului.

„Intre obezitate si diabet exista clar legatura. Sunt foarte multe mecanisme extrem de complexe. O acumulare de tesut gras, adipos, determina o rezistenta la actiunea insulinei, cea secretata de organism, astfel incat insulina nu-si realizeaza efectelul asupra controlului glicemic si, in timp, desi se secreta in mod compensator mai multa insulina, nu exista eficienta actiunii ei acolo unde trebuie sa fie la nivel de celula. In timp apare o crestere a glicemiei si dezvoltarea diabetului zaharat”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, conferentiar Gabriela Roman, vicepresedinta a Societatii Europene de Obezitate.

La copiii din Romania a inceput sa apara si diabet zaharat de tip II, specific adultilor.

„Este foarte important sa existe o grija speciala pentru copiii care sunt cu probleme de greutate, care trebuie sa fie preluati in programe de interventie si mai ales de optimizarea stilului de viata. Este programul national de diabet care va fi reactualizat in viitorul foarte apropiat care include si copiii. Medicii de familie si parintii ar trebui sa fie implicati mai mult in acest proiect, pentru ca ei sunt cei care ar trebui sa se autosesizeze (…) Copiii ar trebui sa aiba o evaluare anuala la medicul de familie, sa le testeze starea de sanatate, in primul rand”, a aratat vicepresedinta a Societatii Europene de Obezitate.

Proiectul „Si Eu Traiesc Sanatos” (SETS) a fost gandit de o studenta stagiara la DSP Cluj, in luna mai, dar nu a mai primit aprobare ca sa fie continuat si in acest an scolar. Programul si-a propus sa ajunga in scoli si sa le explice elevilor din ciclul primar din Cluj cum sa manance sanatos.

„La Cluj am ajuns in 4 scoli si o gradinita cu SETS. Noi am solicitat in martie acordul inspectoratului scolar pentru 5 scoli, insa, din pacate, proiectul nu a mai fost continuat in acest an scolar. Mie mi-ar placea sa fie inclus intr-o programa la nivel national pana in vara. Avem semnale ca va fi continuat in Mures”, a explicat initiatoarea SETS, Alexandra Opris.

In cadrul SETS au fost scoliti 200 de copii, alaturi de parintii lor. Acum, insa, nimeni nu se mai ocupa de continuarea programului ca politica publica.

 „Nimeni nu are suficiente programe de preventie in scoli. (…) Programele acestea sper ca in viitor sa devina tot mai frecvente si mai consistente. Asta inseamna, de fapt, gasirea unui loc potrivit pentru o educatie nutritionala continua in scoli, nu facuta cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului sau cu alte ocazii festive. Educatia nutritionala ar trebui sa devina o materie obligatorie”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si boli Metabolice, conferentiarul Andrei Veresiu.

In judetul Cluj sunt 140 de copii insulino-dependenti.

„Dintre copiii cu diabet insulino-dependenti suntem undeva la 130-140. Suntem pe un loc mediu la nivel national, cand vorbim de tineri de pana la 18 ani cu diabet tip I. Suntem undeva pe la 2.300-2.400 de cazuri asa ca din acest punct de vedere, eu cred ca cifra noastra este medie, insa numarul este in crestere. Am fost multa vreme sub 100 de cazuri, insa numarul a crescut”, a punctat conferentiarul Veresiu.

Pe de alta parte, insa, nutritionistii nu blameaza alimentatia defectuoasa din scoli si sustin programele de alimentatie existente.

„Programul Cornul si Laptele din scoli nu e un program de nutritie. A fost un proiect initiat de un partid politic acum 15 ani care merge mai departe. E un program la care s-au adaugat fructele si care continua, nu ne ferim de el”, a aratat profesorul Nicolae Hancu.

Astazi, la Cluj-Napoca, s-a lansat a V-a ediţie a Campaniei Nationale “Controleaza-ti Diabetul”. In cadrul evenimentului, clujenii au oportunitatea de a-si testa gratuit nivelul glicemiei si a hemoglobinei glicate, timp de 2 zile, intr-un cort special amenajat in Piata „Mihai Viteazu”, in zilele de 14 si 15 noiembrie, intre orele 09:00-16:00

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *