Editorial

Mulțumită eunucilor, la Cluj s-a votat PNL și a ieșit UDMR!

PNL i-a dat UDMR Prefectura Cluj. Mă întreb ce le-o fi trebuit udemeriștilor Clujul și de ce au renunțat la Harghita? Mă rog, treaba lor, nici o problemă, să le fie de bine. Poate e un lucru bun căci, este știut, ungurii sunt de departe mai serioși și mai gospodari decât românii. Mergeți numai prin Covasna și Harghita, căscați bine ochii și veți vedea că e așa. Prin urmare numirea tânărului avocat Istvan Tasnadi ca prefect de Cluj s-ar putea dovedi benefică.

Alta este, însă, problema. Și anume, felul în care se iau deciziile în PNL. Una se vorbește, una sunt declarațiile publice, una se înțeleg și alta se face. Din nou s-a văzut că democrația în PNL este doar o formă fără fond, că deciziile se iau la centru, ca la comuniști. Din nou s-a văzut cum conducerea de partid se consultă cu organizațiile din țară, așa, de formă, să păstreze aparențele democrației. În fapt, cei de la centru își au socotelile lor și decid peste capul organizațiilor locale după cum, zic ei, dictează interesele de partid. Care interese de partid, zic eu, nu sunt decât interese personale și de gașcă. Pentru că, mă întreb, ce interes de partid dictează să lași una dintre cele mai puternice organizații liberale din țară fără prefect?

Organizația PNL Cluj a mai luat un șut în cur de la Orban și ai lui. I s-a promis funcția de secretar general al Guvernului pentru actualul prefect Mircea Abrudean. Cu promisiunea a rămas. Până la urmă, Abrudan va fi, dacă între timp nu se răzgândește Orban, sau Cîțu, secretar general adjunct. Dar, decât nimic… bun și osciorul ăsta. Tot e ceva, nu?

De ce? Pentru că organizația PNL Cluj este condusă de eunuci și mameluci. Ce să te aștepți de la Buda și Boc, la mai mult decât „Să trăiți, am înțeles!”? Ăștia doi fac ce știu ei mai bine și ce au făcut și în PDL: dau bine la stăpân, se strecoară, supraviețuiesc, capătă funcții și demnități. Singurul cu sânge în instalație, cu boașe, este Alin Tișe. Dar, cum spuneam, e singur și mare lucru în afară de a-și spune oful nu poate face. Că este așa, o dovedește declarațiile celor trei la aflarea veștii cu prefectul de la UDMR.

Alin Tișe: „Mă deranjează mecanismul de luare a deciziilor în PNL. Mă încearcă o lehamite profundă, nu mă surprinde ceea ce au decis, pentru că nu am nicio așteptare de la actuala conducere a Partidului Național Liberal. Deci, nu sunt surprins de nici o decizie pe care ei o iau. Aștept ca partidul să intre într-un proces de congres în acest an, pentru a se decide ce se întâmplă cu acest partid. Se va merge în continuare pe acest sistem de luare a deciziilor și de impunere a lor sau se va merge pe o altă echipă, pe o altă gândire a viitorului pentru următorii ani. Voința majorității va decide, și atunci fiecare dintre noi vom ști pe ce drum mergem din punct de vedere politic pe mai departe”.

Daniel Buda: „Suntem într-o coaliție de guvernare iar acest lucru presupune desigur o partajare a responsabilităților în actul de guvernare și implicit împărțirea funcțiilor de demnitate publică la nivel național și județean. În condițiile în care PNL Cluj are un post de ministru din cei 10 care-i revin în structura guvernamentală, persoane cu rang de secretari de stat în diverse structuri dar și alte numiri ce urmează să fie făcute, s-a ajuns la această situație legată de funcția de prefect. Cred că, dincolo de împărțirea funcțiilor, este important să ne manifestăm responsabil în actul de guvernare. Într-o perioadă dificilă, cu multe provocări legate nu doar de stăvilirea noilor valuri ale pandemiei dar și de absorbția fondurilor europene, sunt convins că este important să ne asigurăm că viața de zi cu zi a românilor este mai bună. Dincolo de toate aceste aspecte, desigur, în cadrul forurilor statutare ale partidului, se va spune ce este de spus”.

Emil Boc: „N-am pierdut nicio alegere la nivelul județului Cluj și a primăriei municipiu reședință de județ. E greu să le explici colegilor de partid că această organizație nu poate să mențină funcția de prefect, în condițiile în care avem un prefect foarte bun care a reușit să mențină sub control pandemia într-un oraș greu. (…) Pe de altă parte, nu sunt absurd și știu că viața de coaliție nu e ușoară. Totuși, criteriile cred eu că n-au fost cele mai potrivite și care să recompenseze performanța politică.

Și noi, la rândul nostru, trebuie să dăm explicații colegilor de partid care au stat spate în spate cu noi, am câștigat toate alegerile. Suntem și noi întrebați cum este posibil. Și noi o să întrebăm mai sus”. Cui „mai sus”, n-a mai îndrăznit să spună, să nu supere.

Deci, ce avem noi aici? Tișe a fost bărbat și și-a exprimat dezacordul cu privire la modul în care se iau decizii la vârful PNL, lăsând să se înțeleagă clar că nu este dispus să mai înghită porcăriile lui Orban și a găștii lui.

Buda a scăladat-o, a întors-o avocățește și s-a arătat mulțumit că, totuși, au mai primit câte ceva de la stăpânire. După care a dat-o cu responsabilitatea guvernării în aceste vremuri grele și l-a luat grija de viața românilor. Cât despre modul în care s-a decis la București pentru Cluj, n-a suflat un cuvințel, nimic. Cică în cadrul forurilor statutare ale partidului, se va spune ce este de spus. A ne scuti. Păi, „se va spune” nu-i tot una cu „voi spune”. „Se va spune” înseamnă că alții vorbesc iar el ascultă cuminte. Nu cumva să-i zboare „Bruxellul” de sub fund.

Boc a fost, și el, cumințel de viteaz. Și-a umflat pieptul cu realizările, după care a mustrat părintește criteriile și a început să se smiorcăie că ce greu o să-i fie lui să le explice colegilor tărășenia. Iarăși, nimic, nici un cuvințel, nici un protest, nici o critică la adresa șefilor.

Una peste alta, dincolo de toată această împărțeală și târguială pe posturi, un lucru este clar: mulțumită eunucilor și mamelucilor locali, la Cluj s-a votat PNL și a ieșit UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *