Din oras

Mos Craciun de Cluj e Mosul Trubadur

E Mos Craciun in Cluj-Napoca, pentru al doilea an consecutiv. Ionut Mangu le duce cadouri celor mici, in ajun si spune ca meseria de Mos Craciun, transformat in Trubadur la Cluj Napoca e, pe cat de distractiva pe atat de interesanta.

“Le aduci bucurie celor mici. Copiii sunt energici, iti dau multa energie. E distractiv”, spune folkistul Ionut Mangu, preschimbat in timpul sarbatorilor de iarna in Mos Craciun Trubadur.

Ideea a venit mai mult ca o gluma la o masa de prieteni in toamna lui 2012. De atunci, Mosul a vizitat peste 1.000 de copii acasa sau la petreceri de firme, pentru copiii angajatilor de Craciun.

“Pe vremea aceea aveam un program de dezvoltare socio-emotionala pentru copiii de gradinita. Se numea “Piratii Veseli” si ne-am gandit de ce nu am extinde lucrul asta si iarna, de sarbatori. De ce nu am putea sa fim Mosi Craciuni si sa le oferim un program copiilor? Incet, incet am inceput sa construim Mosul Trubadur”.

Mosul Craciun e Trubadur la Cluj-Napoca, pentru ca toata echipa, compusa din 6 persoane, are legatura cu partea muzicala.

“Ceea ce propunem noi se leaga de activitatea noastra de zi cu zi. Cu atat mai mult am zis de ce sa nu cante Mosul o colinda? Daca de obicei Mosul este intampinat cu colinde, de data asta e chiar Mosul care intretine atmosfera. De aceea se numeste Mosul Trubadur, pentru ca pe langa programul cu copiii – clasicul Mos Craciun, cel care aduce cadouri – venim si cu un program de colinde”, spune Ionut Mangu, Mosul Trubadur.

Cantecele de Craciun sunt cantata in romana, engleza, iar spiridusii Mosului pot pregati si un program in limba maghiara.

“E un program de aproximativ o ora, in care e o poveste despre Mos Craciun, programul presarat cu  glume, Mosul vine cu cadourile in sac, dar, pe langa sacul de cadouri are si o chitara in spate”, spune Ionut.

Cererile sunt foarte mari pentru datele 23 si 24. Echipa a pornit, initial in numar mai mare: Marius Tinis, Raluca Sas, profesoara la Facultatea de Actorie, care se ocupa de scenariul vizitei Mosului. In proiect mai este Roxana Zapartan, colega de trupa a lui Ionut in Punct si Virgula si mai este un Mos “007”.

“Este un artist care stie sa manuiasca chitara si e alpinist utilitar. E Mos Craciun care intra pe fereastra, pentru cei care si-l doresc mai exotic, sa intre pe geam”, spune Mosul Trubadur.

Arata ca, pentru parinti, e important sa fie un moment vesel.

“Daca parintii vad ca copilul este participativ si bucuros, fericit in momentul repectiv, asta inseamna ca ei vor fi multumiti din prisma copilului. Nu vin cu doleante suplimentare”, arata Ionut Mangu.

Echipa Mosului Trubadur se bazeaza in mod special pe ajutoarele mosului, adica pe parinti.

“Avem doleante catre parinti, sa ne spuna cateva picanterii despre copii: sa ne spuna si partile bune si partile mai rele, sa stie Mosul. Facem o scurta documentare, in conditiile in care avem de-a face cu o petrecere de la 1 la 10 copii si cand avem o comunicare directa cu ei, spre deosebire de petrecerile firmelor cand participa peste 100 de copii. Acolo rolul Mosului se rezuma la aducerea cadoului. (…) Ne marim echipa in functie de dorintele celor care ne contracteaza, iar programul se extinde pe zona de joaca cu cei mici, povesti specifice cu spiridusii care ii anima pe copii”, dezvaluie Mosul Trubadur.

Alaturi de Mosul Trubadur, pot sa participe la eveniment, si doi actori care il salveaza pe Mos Craciun.

“E un fel de Grinch care incearca sa fure Craciunul, iar copiii participa la activitati prin care il salveaza pe Mos Craciun, iar intr-un final Mosul ajunge la destinatie cu cadourile mult dorite si mult asteptate”, arata Mosul Trubadur.

Cadourile sunt achizitionate de parinti sau de firme, iar activitatea in sine joaca un rol educativ in viata copiilor vizitati de Mosul Trubadur.

“Foarte multi parintii se foloseau de Mos pentru a le atrage atentia copiilor pe diverse chestii pe care nu le fac: nu ajuta la curatenie, nu spala vase, nu se spala pe manute, tot felul de chestiuni de genul asta cu care au de furca si apeleaza la Mos Craciun sa se lege de acest aspect, in modul personal”, spune Ionut.

Mosul Trubadur spune ca activitatea nu e nici rentabila nici nerentabila si ca, dintre toate, cea mai importanta e bucuria copiilor.

“Pana la urma, ramanem in urma experientei cu bucuria copiilor si cand vezi cum se bucura copiii de momentul respectiv, parca nu mai conteaza foarte mult partea financiara. E drept ca e o suma pentru care lucram, insa nu o facem la nivel strict de business. Nu ne raportam la chestia asta ca la un business, noi avem partea cu Mosul Trubadur. Noi nu ne-am ostenit foarte tare pe partea de promovare, pentru ca am facut-o la nivel de gluma si poveste, care ulterior a luat o amploare mai mult din vorba in vorba”, explica Ionut Mangu.

Din pacate, unii copii nu cred in Mos Craciun si-l mai tachineaza.

“Chiar alataieri am avut o fetita foarte prezenta in eveniment. Intrerupea povestea Mosului cerand-o pe cea cu Pinocchio. A fost foarte interesanta. A trebuit sa leg, cumva povestea Mosului de povestea lui Pinocchio si a lui Gepetto ca sa-i satisfac si ei doleanta. Nu s-a lasat pagubasa desi a primit un cadou, a venit sa mai ceara unul si daca a vazut ca nu primeste al doilea cadou a inceput sa ma traga de barba. Ca norocul barba e bine pusa la punct si nu se dezlipeste foarte usor. Fetita era foarte insistenta pana ce i-am spus ca ma doare barba, sa nu mai traga de ea”, arata Mosul Trubadur.

Ionut Mangu este folkist si canta in trupa Punct si Virgula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *