Diete

Monodieta cu suc de citrice

Este o monodieta recomandata pentru orice inceput de primavara. Pentru proprietatile depurative sangvine ce le sunt comune si accesibilitate, ne vom opri la portacala, lamaie si grepfrut.

 

Durata: cura se efectueaza 30 de zile consecutiv.
Conditii: Este esential sa se procure citrice cultivate ecologic. Extragerea sucului se va face chiar inainte de a-l consuma. Nu stocati si nu extrageti sucul cu o zi inainte de a-l consuma, deoarece se vor pierde vitamina C si vitaminele hidrosolubile din grupa B. In plus, sucurile pregatite dinainte se oxideaza.
Mod de efectuare: Micul dejun. Pe stomacul gol, cu ½ h inainte, se bea un amestec de suc din doua portocale, o lamaie si un grepfrut, fara zahar. Se poate adauga putina apa minerala, dar e mai bine sa se consume simplu. Asteptati o jumatate de ora inainte de a servi micul dejun, intrucat citricele sunt biochimic acide si anihileaza actiunea enzimei salivare, ptialina, care initiaza digestia amidonului ce intra in componenta micului dejun. Pranzul. Tot cu ½ h inainte, beti un pahar mare de citrice (amestec), fara zahar. La ora 17. Un pahar mare de suic de citrice: o portocala, o jumatate de lamaie, un grepfrut, fara zahar si fara a manca in acelasi timp alimente solide. Nu depasiti ora, deoarece unele persoane sunt sensibile la actiunea dinamizanta a vitaminei C si ar putea adormi cu greu mai tarziu.

 

Variante. Din potive personale ce tin de digestie sau pur si simplu de gust, puteti sa separati citricile si sa practicati o monodieta cu un singur tip de fruct. In functie de fructul ales, veti proceda dupa cum urmeaza:
*   Suc de portocale – 30 de zile consecutiv. Un suc proaspat din 3 portocale, pe stomacul gol, cu o ½ h inainte de micul dejun; un suc proaspat din 3 portocale, cu ½ h inainte de pranz; un suc proaspat din 2 portocale, in jurul orei 17(dar nu mai tarziu).
*    Suc de lamaie – 4 saptamani. Incepe cu sucul unei ½  de lamaie zilnic, pe stomacul gol, diluat in jumatate de apa minerala, fara zahar. Treceti apoi la 1 lamaie pe zi, 2 lamai, 3 si asa mai departe, pana la 10 lamai pe zi. Incepand cu 3 lamai pe zi, repartizati sucul pe durata intregii zile: dimineata pe stomacul gol, cu ½ h inainte de pranz si in jurul orei 16-17. Dupa care reveniti la 9 lamai zilnic, apoi 8, 7 si asa mai departe, ajungand in ultima zi la ½ de lamaie pe stomacul gol.
*    Suc de grepfrut – 30 de zile consecutiv. Un suc proaspat din 2 grepfrut (roz, galben sau rosu) pe stomacul gol, fara zahar cu ½ h inainte de micul dejun; un suc proaspat din doua grepfrut cu ½ h inainte de pranz; un suc proaspat dintr-un grepfrut, nu mai tarziu de ora 17.

 

Cockteil de citrice: Reteta pentru gurmanzi. Stoarceti manual 2 portocale, 1 lamaie si 1 grepfrut. Aruncati samburii si folositi pulpa in scopuri estetice. Turnati sucul intr-un pahar mare, presarati vanilie sub forma de praf, putina nucsoara si putin cardamom (planta tropicala ale carei seminte au gust piperat). Amestecati incet si beti.
Pentru cei care suporta greu gustul acru dimineata, mirodeniile dulci pot constitui un paliativ placut pentru acest inconvenient si vor putea beneficia de proprietatile lor digestive comune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *