De cartier

Modernizarea zonei Piața Mărăști rămâne pentru viitor: Execuția lucrărilor este programată în 2023 + termen de finalizare incert  

Modernizarea Pieței Mărăști nu e poveste. Proiectul tinde să devină unul legendar – execuția lucrărilor de reamenajare a zonei este rostogolită spre anul 2023. Mai mult, în anul electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri – locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale – Clujul va fi marcat de prefaceri șantieristice considerabile – zona Pieței Mărăști va fi remodelată, malurile Someșului săpate, parcurile înverzite de arbori cu baloți, săpături centrale pentru metrou, dar și lucrări masive de infrastructură pentru mult-visata centură ocolitoare – toate acestea reprezentând proiecte «multi-anuale», altfel spus planuri de acțiune transferate dintr-un mandat într-altul.

CITEȘTE ȘI: Planwerk a câștigat proiectarea zonei Piața Mărăști. Valoarea acordului cadru este de 900.000 lei

Asemenea unui alt proiect legendar, făcut pe hârtie ca la carte – cartierul Sopor, și amenajarea Pieței Mărăști+zonei Expo Transilvania reprezintă o reală provocare pentru administrația locală, antrenată în procesul birocratic de descâlcire a studiilor de fezabilitate de planurile urbanistice zonale ș.a.m.d.

Va fi gata în viitor. Dar nu se știe când…

„Pentru zona Mărăști – proiectul de reabilitare și modernizare, inclusiv Aleea Bibliotecii, reprezintă o suprafață de 100.000 mp.  

Durata de realizare este de 18 luni, în octombrie 2021 am făcut și o dezbatere publică.

Estimarea pentru studiul de fezabilitate – la mijlocul acestui an.

În 2023 – lansarea licitației pentru execuție.

După această etapă vom putea avansa termene – când va fi gata, care este termenul de finalizare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul intervenției radio locale de marți.

Zona supusă restructurării cuprinde o suprafață de cca 11,4 ha și vizează străzile Bdul 21 Decembrie 1989/parțial, str. Fabricii /parțial, Aleea Bibliotecii, str. Crinului, str. Ciocîrliei și incinta Dorobanților nr 105.

În februarie 2022, Primăria elibera certificatul de urbanism pentru „Elaborare studiu de fezabilitate cu elemente de DALI, reamenajarea zonei Piața Mărăști și a zonei adiacente”.

CITEȘTE ȘI: Un nou pas birocratic pentru modernizarea zonei Piața Mărăști, unde va crește „calitatea vieții” și prețul/mp util – Primăria a eliberat certificatul de urbanism

Însă mai e mult până să vedem, în zona Pieței Mărăști, un nou șantier pe care se va construi „calitatea vieții” clujenilor și, mai ales, a dezvoltatorilor imobiliari, care vor putea vinde mult mai scump metrul pătrat construit.

Tema de proiectare prevede: 

Reabilitarea și reorganizarea rețelei de spații publice din zonă, cu accent pe favorizarea modalităților sustenabile de mobilitate: transport public, biciclete, pietonal + realizarea unui parcaj public subteran cu minim 250 de locuri în zona Aleii Bibliotecii.

Mai multe detalii AICI.

Spre exemplu, reabilitarea zonei Expo Transilvania din cartierul Mărăști figurează pe lista priorităților Primăriei la capitolul „Lucrări și obiective de investiții pentru care se realizează documentaţiile tehnice necesare (concurs de soluții, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentaţii de urbanism, exproprieri etc.) în vederea organizării procedurilor de licitaţie proiectare/execuție lucrări”. Vezi AICI.

Autoritățile anunță re-amenajarea zonei Piața Mărăști încă din noiembrie 2020.

În 2019, administrația locală demola toate chioșcurile aflate vizavi de piață, iar trotuarul a fost redat pietonilor.

Deocamdată, reprezentanții Primăriei nu au anunțat un termen real de execuție pentru acest proiect de modernizare din zona cartierului Mărăști.

Chiar dacă nu se știe când, proiectul va fi gata în viitor.