De cartier

Modernizarea Parcului Primăverii intră în Consiliul Local. Se demolează benzinăria și se vor face plantări masive de arbori

Modernizarea Parcului Primăverii și a zonei vecine ajunge săptămâna viitoare în Consiliul Local. În ședința din 7 martie vor fi votați indicatorii tehnico economici. Valoarea investiției este de 33,2 milioane lei plus TVA. Durata estimată de realizare a investiției este de de luni.

Suprafața totală amenajată prin proiect 34.183 mp, fiind alcătuită din următoarele suprafețe:

  • Parcul Primăverii – suprafață amenajată 18.660 mp;
  • Zona adiacentă parcului – suprafață amenajată 8.075 mp;
  • Tronson strada Ion Meșter, tronson strada Emil Cioran – 7.448 mp.

Potrivit caietului de sarcini, modernizarea Parcului Primăverii presupune reabilitarea și introducerea parcului în circuitul spațiilor publice verzi integrate ale orașului și crearea de piste pentru biciclete.

„Un prim obiectiv preconizat prin realizarea amenajării acestor spații ar fi îmbogățirea zestrei de spațiu public de calitate al Municipiului Cluj-Napoca, spațiu public cu specific determinat de poziția zonei în centrul celui mai mare cartier de locuințe colective, construit în perioada socialismului de stat.

Un al doilea obiectiv ar fi crearea unor legături firești, confortabile și sigure între diversele zone de interes ale cartierului, prin intermediul Parcului Primăverii. În acest sens, prin proiect se dorește reîntregirea suprafeței inițiale a parcului, prin eliminarea tronsonului străzii Almașului și relocarea funcțiunii de benzinărie auto de pe actualul amplasament”, scrie în proiectul de horărâre.

Pentru modernizarea parcului se vor demonta toate piesele de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi etc.), se vor deplanta toate corpurile de iluminat și împrejmuirile existente, se vor desface toate aleile, se vor demola benzinăria și grupurile sanitare.

De asemenea, se desființează parcarea de pe strada Emil Cioran, iar suprafața va fi redată parcului.

După ce vor fi demolate toate construcțiile amintite anterior, se vor face plantări masive de arbori, locuri de joacă pentru copii, locuri cu aparate de fitness. Va fi creat și loc de joacă pentru câini.

În proiect este prevăzută și realizarea a trei pasarele pietonale.

„Amenajarea în ansamblul său va oferi un spectacol vizual armonios în fiecare anotimp, prin combinarea diferitelor specii de arbori – foioși și rășinoși – cu vegetația perenă”, scrie în proiectul de hotărâre.

S-a luat în considerare și prezența în parc a pârâului Calvaria, canalizat la o adâncime considerabilă și dificil de adus la suprafață, dar care va fi marcat sub forma unei fâșii umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie își asumă, pe de o parte, calitatea de element compozițional structurant al grădinii publice și pe de altă parte principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.