Sanatate

Mit sau adevăr. Persoanele cu tatuaje pot dona sânge?

De multe ori am auzit expresia „Nu merg să donez sânge căci am tatuaje”. Este adevărat sau nu acest aspect? Sunt sau nu periculoase tatuajele? Pentru donatorii de sânge există reguli clar stabilite de Ministerul Sănătății, în acest regulament fiind incluse referiri și la persoanele cu tatuaje.

În spitalele din Cluj există deficit de sânge și e nevoie de donatori cât mai mulți. Se fac campanii pentru încurajarea donării de sânge pentru a mobiliza cât mai multă lume. Rezultatele sunt vizibile, da apoi când nu mai sunt campanii scade fluxul de donatori.

De multe ori există informații contradictorii cu privire la donarea de sânge de către persoanele cu tatuaje. De exemplu, un bărbat cu tatuaje, din Cluj care a decis să facă un gest nobil și să doneze sânge ne-a spus că a luat legătura cu angajații Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Cluj pentru a se interesa cât este adevăr și cât este mit referitor la faptul că persoanele tatuate nu au voie să doneze sânge pentru că în tușul cu care se fac desenele pe piele ar exista metale grele.

Angajatele de la Centrul de Transfuzii i-au precizat că trebuie să treacă cel puțin un an de la tatuaj.

„Mi-au spus că dacă este vechi de câțiva ani, se poate merge la donare de sânge. Apoi mi-au spus că trebuie să treacă cam un an de la facerea tatuajului”, a declarat bărbatul.  

Reporterul Cluj 100% a luat legătura cu un artist tatuator de profesie care este la rândul său un donator de sânge. El spune că cerneala aplicată pe stratul de piele nu ajunge în sânge, iar tușurile folosite sunt naturale, nu mai sunt chimice ca în urmă cu zeci de ani.

„Atâta timp cât ai analizele făcute la zi și acolo nu se spune nimic, nu există absolut nicio problemă. Tușul nu intră în sânge. Tușul intră în primele trei straturi ale pielii. Pielea e formată din mai multe straturi de piele la rândul ei și nu are nici o treabă cu sângele. Eu nu am avut probleme la donat sânge în România. Aș zice că nu e logic ca tatuajul să aibă o legătură cu donarea de sânge. Oamenii vorbesc în necunoștință de cauză. Dacă mergi la un doctor și el îți spune că nu poți să donezi sânge pentru că ai tatuaje, atunci nu știu dacă îl pot numi pe acesta doctor. Acum sunt doar tușuri bazate pe extracte naturale, nu mai e nimic chimic”, a explicat Marius, artist tatuator la Salonul Bass Tattoo din Cluj-Napoca.

Adriana Sime, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Cluj a declarat că persoanele cu tatuaje pot dona sânge, dar trebuie să treacă o anumită perioadă de timp de la ultimul tatuaj.

“Intră în criteriile de eligibilitate a donatorilor de sânge. Trebuie să treacă șase luni de la orice tatuaj. Întrebarea este în chestionarul donatorilor de sânge, dacă în ultimele 12 luni ai avut tatuaje”, a punctat Adriana Sime.

Atât informațiile furnizate de reprezentanții Centrului de Transfuzii Cluj, cât și informațiile care circulă pe forumuri sau pe paginile de internet sunt confuze. Unii spun că nu se poate dona sânge, alții că trebuie să treacă o anumită perioadă de timp (cât timp este incert – șase luni, un an?). Dacă facem o medie, aflăm totuși că orice persoană care are tatuaje poate să doneze sânge.

Ministerul Sănătății a stabilit o serie de criterii de excludere temporară de la donarea de sânge în cazul persoanelor care nu-și pot da consimțământul pentru că sunt neșcolarizate sau în cazul celor care au suferit anume infecții, precum gripa, febra reumatică. Persoanele care nu pot dona sânge sunt persoanele în cazul cărora au trecut cel puțin șase luni de la examinarea edoscopică, în cazul celor care au suferit leziuni prin înțepare cu ac, transfuzii sanguine și desigur și în cazul persoanelor care și-au făcut tatuaje sau piercing.

Foto: www.reddit.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *