Din oras

Mistere, imbalsamari si incursiuni in piramide. Expozitia Secretele Egiptului antic a atras peste 1.000 de vizitatori

Desi este un proiect nou, History Hacker, prima expozitie interactiv pentru copii care are loc la Cluj atrage zilnic zeci, chiar sute de vizitatori. Copiii sunt fascinati de felul in care sunt antrenati in invatarea unor date istorice, de la incercarea unor costume de faraoni sau preotese, la incursiunea cu lanterne de  mineri intr-o piramida si, mai ales, de masuta unde pot invata pe un manechin cum se facea imbalsamarea. 

Circuitul strabate trei zone principale. Zona A cuprinde istoria si cultura Egiptului Antic. Vizitatorii afla aici informatii generale despre piramide, Sfinx si zeitatile principale ale Egiptului. 

“Avem un exemplu de mormant-piramida unde pot sa intra copilasii. Inainte sa intre primesc niste lanterne, pentru ca sunt niste scrieri si niste reprezentatii simbolice care se pot vedea doar la lumina. Urmeaza intronarea propriu-zisa. Fiecare este faraon, regina sau preoteasa, depinde de copilas. Primesc insemnele si isi dau ordine unii altora”, precizeaza Andreea Marina, ghid al expozitiei. 

Se intra apoi in Zona B, unde se explica procedura mumificarii si de destainuie date despre zeul Anubis care patrona aceasta practica. 

“Copiii sunt foarte incantati de acessta parte a expozitiei. Spre deosebire de parinti, care se sperie de acest decor, mai ales doamnele. Cei mici sunt foarte interesati de imbalsamare, chiar si de organele din borcanele de pe rafurile de langa manechinul pe care se demonstreaza tehnica. Abia unul din 10 se sperie sau sta mai retras. Se uita, miros mirodeniile cu care se curate corpul dupa eliminarea organelor interne la mumificare si pun intrebari”, a dezvaluit ghidul.

Vizita ajunge apoi langa un sarcofag tipic egiptean, cu zeitatile si simbolistica aferenta: semnele puterii, ochiul lui Ra si semnele trecerii dincolo, precum si un mormant aidoma celui al lui Tutankamon.

Aici vizitatorii pot fi infasurati in fasii de panza alba si se pot fotografia apoi intr-un sarcofag, pe post de mumie. 

“Avem aici doua categorii de costume: de mumii sau de faraon si regine pe acre ei si le aleg. Dupa costumare, vin impreuna si cine doreste intra si in sarcofag. Dupa vizxite, mai toti marturisesc ca le-a placut cel mai mult in mormant”,  explica ghidul. 

Intre zona B si C ruleaza pe un ecran un filmulet despre Egiptul modern, furnizat de catre Ambasada Egiptului la Bucuresti. Aceasat este locul preferat al parintilor care vin la manifestare. 

Urmeaza apoi zona atelierelor, incepand cu cel de bijuterii. 

“Copiii isi fac propriile margelute, coliere, lantisoare. Noi lucram cu bilute de lemn. Artistii pot sa isi ia apoi creatiile contra-cost. Cel mai apreciat atelier e cel de amulete, unde sunt prezentate amulete simbolice din care cel mai popular e scarabeul. Costul uneia este de 10 lei”, a mai spus Andreea Marina. 

Ultimul atelier din circuit este cel de hieroglife, unde cei mici invata simboluri si isi scriu numele pe diplomele care se achizitioneaza de la intrare cu 5 lei. 

Desi nu a trecut nici jumatate din perioada in care expozitia poposeste la Cluj, deja au trecut pe la parterul cladirii The Office peste 1.000 de vizitatori. 

“Doar astazi (sambata, 14 februarie, n. r.) am avut 200 si ceva de copiii. Sunt cam trei categorii de copii: unii foarte bine pregatiti, care vin cu toate datele invatate, apoi categoria de mijloc – copiii care stiu animate informatii si vor sa afle restul, intreaba de zeitati si tot ce le trece prin cap si cei care afla noutati. Se face tur in romana, maghiara, franceza si engleza. Am avut saptamana trecuta vizitatori din Franta, Olanda, Elvetia. Au venit din Sibiu, Oltenia si Ramnicu Valcea. Noi suntem chiar impresionati, e prima oara cand se face asa ceva in Transilvania”, a mai spus ghidul. 

Expozitia se desfasura la parterul cladirii The Office intre 30 ianuarie si 30 martie. 

Biletele de intrare costa intre 20 de lei (pentru copiii sub 14 ani) si 30 de lei pentru adulti. Familiile cu trei membri vor plati 65 de lei, cele cu patru membri 80 de lei, iar pentru grupurile de copii se va plati cate 15 sau 20 de lei de fiecare, cu intrare gratuita pentru insotitori. 
Acesta este primul „episod” din proiectul „History Hackers” din acest an. Urmeaza expozitiile „Grecia Antica” si „Secrets of Rome”. 

Manifestarea de la Cluj este organizata de Amprenta Advertising.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *