Sanatate

Ministrul Sănătății dezvăluie adevăratul pericol la varianta Covid – Kraken

Numărul infectărilor cu coronavirus este în creștere, dar cel mai important este dacă varianta Kraken va deveni dominantă, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Nu are niciun fel de importanță dacă sunt două sau sunt zece (cazuri de infectări cu tulpina Kraken – n.r.). Nu este relevant acest lucru. Important este dacă o astfel de variantă este dominantă într-un anumit moment și cel mai important lucru este dacă varianta care este dominată într-un anumit moment, fie că e BA4, BA5, fie că este XBB, produce îmbolnăviri printr-o transmisibilitate mai mare și cel mai important e dacă există mai multe spitalizări”, spune Alexandru Rafila, informează Mediafax.

El precizează că nu există date în prezent privind o gravitate mai mare a infecțiilor cu aceste tulpini noi.

„Numărul de cazuri e în creștere, dar nu avem elemente de îngrijorare apropos de capacitatea de spitalizare, inclusiv în zona de Terapie Intensivă”, încheie Rafila.

Medicul Adrian Marinescu îi liniștește pe români cu privire la varianta Kraken: „Nu este un capăt de țară. Da, trebuie să fim prudenți”

Nu este „un capăt de țară” varianta Kraken a SARS-CoV-2, doar că trebuie să se ia în calcul că vom avea în continuare astfel de infecții, spune medicul Adrian Marinescu despre noua variantă Covid.

„Din păcate acum, fiindcă vorbim gripă și de un trend ascendent, există riscul să avem mai multe cazuri. Nu să fie o explozie. Acum, ce trebuie să știm, sunt două aspecte – în primul rând e că avem nevoie de testare și e bine ca testarea să o facemla dublu, pentru Covid și pentru Gripă, iar în momentul în care avem cele două virusuri simultan, ar fi bine să ajungem la un consult de specialitate, un consult medical. Dacă persoana e și vulnerabilă, există un risc real. Atunci aceste persoane trebuie să fie evaluate, trebuie să fie și monitorizate și în general rămân spitalizate și să primeacă tratamentul antiviral atât pentru gripă, cât și pentru SARS-COV 2. Avem soluții, dar trebuie să avem diagnostic”, afirmă la Antena 3 dr. Adrian Marinescu despre flurona, combinația dintre gripă și coronavirus.

El îndeamnă la vaccinare atât antigripală, cât și împotriva Covid.

Marinescu spune, despre noua variantă de Covid – Kraken, că în momentul în care virusul SAR-Cov-2 rămâne în circulație și rămâne o perioadă lungă de timp, deja de trei ani, el suferă în permanență mutații.

„Vom avea variante noi. Din 2022 când vorbeam de varianta de conviețuirile lucrurile nu s-au schimbat. Faptul că, din datele pe care le avem, această variantă virală se transmite ușor, dar de cele mai multe ori sunt forme ușoare, nu vorbim de virulență, nu vorbim de situația în care agresivitatea să fie diferită. Deci nu ne vom aștepta la un val de început de pandemie. Da, trebuie să fim prudenți. Vor fi mai multe cazuri… E și motivul pentru care discutăm și de flurona și de infecția cu SARS-Cov-2 în continuare… Încă ceva- odată ce o variantă virală ajunge să fie într-un procent mare într-un anumit loc ajunge cam peste tot – în Europa, în România. Nu considerăm că este un capăt de țară, doar că trebuie să luăm în calcul că vom avea în continuare infecții cu SARS-Cov-2”, încheie Marinescu.