In vizor

Ministerul Sanatatii: Clujul nu a fost niciodata scos de pe lista cu spitale regionale

Oficialii Ministerului Sanatatii ne-au remis un comunicat in care sustin ca proiectul construirii unui spital regional la Cluj merge mai departe. Spitalul Regional de Urgenta Cluj nu ar fi fost, astfel, omis de pe lista de prioritati pe 2015, „asa cum gresit a fost inteles in urma unui articol aparut in presa centrala”, au aratat acestia, cu referire la un material aparut pe mediafax.ro.

Lista cu cele trei spitale regionale prioritare pentru minister s-a schimbat intr-o jumatate de an, potrivit unui articol publicat de site-ul citat. Astfel, dupa ce anuntase in septembrie 2014 investitii in Iasi, Cluj si Craiova, ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat recent investitiile cu pricina in Iasi, Timisoara si Craiova. 

Oficialii Ministerului Sanatatii, carora le-a fost trimisa luni, 5 ianuarie o solicitare de informatii in acest context, au remis astazi o pozitie in care sustin informatia nu este adevarata. 

„Spitalul Regional de Urgenta Cluj constituie o prioritate pentru Ministerul Sanatatii, in contextul in care dezvoltarea infrastructurii sanitare constituie una dintre cele mai importante directii de actiune ale institutiei. Construirea unor spitale regionale, primele dupa 1989, este si o prioritate a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu. In repetate randuri, domnul ministru a subliniat necesitatea, dar si decizia Ministerului, de a construi trei astfel de spitale, in trei locatii: Cluj, Iasi si Craiova. Tinand cont de articolele aparute in presa locala din Cluj, subliniem ca Spitalul Regional de Urgenta Cluj nu a fost niciodata scos de pe lista cu viitoarele spitale regionale, asa cum gresit a fost inteles in urma unui articol aparut in presa centrala”, se arata in document. 

Reprezentantii ministerului au tinut sa sublinieze ca „Spitalul Regional de Urgenta Cluj va fi construit, in beneficiul locuitorilor Clujului si ai zonei invecinate”, ca este specificat in Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, aprobata prin Hotararea de Guvern Nr. 1028 din 18 noiembrie 2014. 

„Totodata, va aducem la cunostinta ca Spitalul Regional Cluj este mentionat si in memorandumul semnat cu Banca Mondiala, precum si in documente oficiale agreate de Romania cu organismele internationale, alaturi de cele de la Iasi si Craiova, ca obiective prioritare construibile din fonduri europene. Au fost deja identificate resurse de finantare pentru fiecare etapa a constructiei viitorului spital, de la studii de fezabilitate la constructia propriu-zisa, cu fonduri de la Banca Mondiala, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si din programul bugetar 2014 – 2020 aprobat de Comisia Europeana”, au mai asigurat reprezentantii ministerului. 

Amintim ca proiectul construirii unui Spitalului regional de Urgenta la Cluj a fost mentionat inca din vremea in care Marius Nicoara era presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, in 2004. Se vorbea desre o noua unitate medicala destinata pacientilor din regiunea de nord-vest, construita in satul Campenesti, cu un buget de 150 de milioane de euro, proiect care nu a primit finantare de la guvernul vremii. Proiectul a fost “preluat” si de urmatorul presedinte al CJ Cluj, Alin Tise, proiectat in Floresti, insa, la fel, fara sustinere financiara.

In planurile mentionate in 2014 de premierul Victor Ponta, ipoteticul spital regional clujean ar avea 37 de sectii medicale, o capacitate de 800 de paturi si propriul heliport. 

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *