Este binecunoscut dictonul comun multor tari, potrivit caruia “Un mar consumat zilnic, tine medicul la distanta de casa”. Aceasta constituie o sinteza a observatiilor populare despre efectele benefice sanatatii, obtinute prin consumarea zilnica macar a unui mar.
Cum consumam merele? Pot fi consumate dupa terminarea meselor, pentru implinirea gustului mancarii si pentru curatirea dintilor, fie in scop terapeutic:
– S-a observat, de pilda, ca cei care consuma mere zilnic au dintii mai curati, adica mai albi, si mai rezistenti. Aceasta se datoreaza acizilor organici pe care ii contin merele.
– Din cauza ca au valoare calorica destul de mare, merele pot astampara, la nevoie foamea, mai ales pentru persoanele care s-au hotarat sa slabeasca.
– Sunt varietati de mere, ca renetele si cretestile, care pot fi recomandate si diabeticilor, datorita continutului lor redus de zaharuri.
De ce este marul important? Pentru ca vitaminele si sarurile minerale din mar au efect benefic in mentinerea in stare tanara a tesuturilor si de amanare a imbatranirii lor. In egala masura se poate afirma efectul binefacator al merelor asupra aparatului urinar, incepand cu rinichii prin cresterea diurezei, prin inlesnirea eliminarii calculilor renali si prin combaterea diatezei urice – tendinta de a contracta afectiuni nedorite in sfera aparatului urinar.
Daca continutul marului este slab in vitamina A, in schimb, el contine vitamina B1 (10-100 mg la 100 g), vitamina B sau riboflavina, vitamina PP in partile exterioare ale fructului; coaja merelor contine, mai mult decat dublul miezului, acidul panotenic; in sfarsit, vitamina C –10 mg la un mar de 100 g. Valoarea calorica marcanta: 128 calorii la 100 g.
Cele mai importante proprietati ale marului sunt: tonic muscular si al sistemului nervos (unul dintre cele mai eficace fructe), diuretic uricolitic, antireumatismal, hipercolesterolemiant (prin pectina lui), racoritor, digestiv, stomahic, ocrotitor grastric, antiseptic intestinal, stimulant si decongestiv hepatic, laxativ, depurativ sanguin.
Calitatea si proportiile constituientilor sai confera merelor importante proprietati terapeutice. Ele sunt indicate in: astenia fizica si intelectuala (indicate si sportivilor), surmenaj, convalescenti, sarcina, anemie si demineralizare, reumatism si guta, artritism, litiaza urinara urica si oligurie, sedentarism, obezitate, prevenirea arterosclerozei si infarctului miocardic, diaree si, de asemenea, in constipatie, infectii intestinale (colibaciloza), herpes si stari febrile, ulcer gastric si gastrita, afectiuni bronhice, insomnii, nervozitate si cefalee. Ca depurativ – un mar in fiecare dimineata; ca laxativ – un mar in fiecare seara.
Fruct si compot: ca sa facem un bun compot de mere, adaugam, la inceputul fierberii, sucul unei jumatati de lamaie, iar la sfarsit o bucatica de unt cat o nuca. Fruct data pe razatoare, contra diareelor la copii: 500 g pana la 1,5 kg pe zi, in cinci mese. Contra setei: ceai usor indulcit. Contra enterocolitei si a durerilor care insotesc iesirea dintilor: o cura de doua zile, in cantitati adaptate varstei. Acest mod de utilizare este indicat contra dizenteriilor, dispepsiilor si a colitelor mucoase. Face parte si din regimul ulcerosilor.
Dieta cu mere crude: in caz de gripa indelungata, 0,5-1 kg de mere crude rase, ca singura hrana in timp de 2-3 zile.
Mere la fiecare masa. Consumul merelor tonifica sistemul nervos, fluidifica sangele (prin efect antiplachetar), asigura normalizarea tranzitului intestinal, asigura chiar si inalbirea dintilor marilor fumatori. Modalitati de consum:
– rase sau preparate sub forma de compoturi, gemuri sau marmalade. La copii mici se administreaza rase, pe razatoarea mica, impreuna cu biscuitii de asemenea rasi, sau chiar si in amestec cu morcov ras in afectiunile digestive;
– coapte asigura atat digestia cat si fluidificarea sangelui si fac sa creasca pofta de mancare;
– infuziile preparate din mar si indulcite cu miere, baute caldute si cu inghitituri mici, mai ales seara, sunt eficace mai ales in afectiunile nervoase si in insomnii. Infuzia obtinuta din coji de mere are efect diuretic si este indicata in afectiunile renale ca tratament adjuvant. Daca se prepara un decoct dintr-un mar de talie medie, cu 500 g apa, fiert 30 de minute cu inlocuirea lichidului evaporate, aceasta are efect laxativ.
– In fine, marul ras poate intra in compozitia multor salate (de cruditati) pentru completarea gustului.