Anchete

Menage-a-trois cu gauri: Cluj Arena – ”U” Cluj – suporteri

Universitatea Cluj este cea mai dezavantajată echipă din campionat în privința cheltuielilor cu organizarea jocurilor de pe teren propriu, scrie site-ul NumaiU.ro. Dacă cele mai multe cluburi beneficiază direct sau indirect de ajutorul autorităților locale, Universitatea nu a mai văzut vreun leu din bugetul local de prin 2010. Dimpotrivă, ”U” este cea care plătește comunității o sumă consistentă pentru privilegiul de a juca la Cluj! Cu excepția a două-trei meciuri pe campionat, încasările realizate în urma biletelor vândute nu acoperă toate cheltuielile de închiriere a stadionului.

Cluj Arena e mumă pentru unii și ciumă pentru alții

Aproape toate evenimentele sportive organizate pe cel mai modern stadion din România nu îi costă nimic pe organizatori. Că vorbim despre concursuri de atletism, partide amicale ale diferitelor echipe din ligile inferioare ale județului sau despre meciuri oficiale de rugby sau fotbal disputate de alte echipe, numitorul comun este gratuitatea! Cluj Arena  pune la dispoziție stadionul cu toate facilitățile (inclusiv nocturnă la jocurile internaționale), societatea care administrează stadionul plătind chiar și utilitățile, ei rămânându-i încasările obținute de pe urma vânzării biletelor. De cele mai multe ori vorbim de sume derizorii.
Situația se schimbă când vine vorba de ”U” Cluj. Echipa pentru care a fost construit acest stadion este taxată cu 7 500 de euro plus TVA la fiecare meci disputat pe teren propriu pentru chirie. La sumă se adaugă achitarea utilităților și a celorlalte cheltuieli de organizare, ceea ce face ca nota de plată pentru club să ajungă la 15 000 de euro pe meci.

Vrea egalitate, dar nu pentru căței!

Din cele 17 meciuri pe care le organizează pe teren propriu într-un campionat, Universitatea Cluj face profit din încasări doar la două: cu CFR 1907 și Steaua București, când în conturile clubului pot intra peste 50 000 de euro din încasări. Alte două meciuri de pe teren propriu, cu Dinamo și Rapid, mai pot spera la o balanță ușor pozitivă a încasărilor în raport cu cheltuile, în rest clubul e pe minus. La un meci obișnuit de campionat, ”U” încasează din bilete aproximativ 7 000 de euro și mai trebuie să completeze încă pe atât pentru acoperirea cheltuielilor. Dacă mai intervin (și într-un campionat întotdeauna intervin!) amenzi de la Ligă și suspendări ale terenului din cauza suporterilor, gaura din buget crește considerabil.
Deși au susținut în repetate rânduri că au oferit Universității posibilitatea scutirii de chirie pe modelul aplicat la meciurile din Europa League formației Pandurii Tg. Jiu, când Cluj Arena a suportat toate cheltuielile de organizare și a rămas cu banii încasați pe bilete, administratorii stadionului nu au oferit în realitate această variantă și Universității. Conform unor documente puse la dispoziție de un consilier județean, ”U” a solicitat în luna iulie preluarea tiketingului de către Cluj Arena. Societatea care administrează stadionul a răspuns că este de acord să facă această activitate la meciurile amicale, din Cupa Ligii și Cupa României, urmând ca în iarnă să analizeze dacă este oportună preluarea tiketingului și la meciurile din campionat. Ca o coincidență, singurele două meciuri cu profit garantat din încasări, cu Steaua și CFR 1907, urmează să se desfășoare în retur!

 

Menaj-a-trois cu găuri

E clar că situația actuală nu este una benefică pentru toată lumea. Pentru a echilibra balanța de cheltuieli/ încasări, Universitatea Cluj are nevoie de o reducere a chiriei sau de atragere a unui număr mai mare de spectatori. Cluj Arena, care raportează plusuri contabile din returnări de TVA, ar trebui să arate ceva mai mult interes față de cea mai importantă sursă de venit pentru societate și să nu-și mai trateze clientul ca pe o vacă de muls. Iar suporterii Universității, cu zecile de mii când e vorba de susținere pe net, ar face bine să o lase mai domol cu revendicarea mândriei în alb și negru atât timp cât stadionul e pustiu.
Știți care e paradoxul? Stadionul este cel mai modern din țară, Universitatea este un brand național ce poate atrage peste tot simpatie, iar suporterii se diferențiază ușor de masa insipidă a majorității spectatorilor celorlalte echipe din campionat. Cu toate acestea, relația de menaj-a-trois dintre părți generează doar găuri!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *