In vizor

Medicii epuizați sunt nevoiți să facă triaj în CORTURI unde temperaturile pot ajunge la 45 de grade și tratează pacienții în spitale fără ventilație

După cinci luni de la debutul pandemiei de coronavirus medicii sunt nevoiți să petreacă ore întregi în corturile de triaj amenajate în afara spitalelor. Acestea se transformă în adevărate saune după ce temperaturile ajung la 45 de grade, iar căldura devine greu de suportat în special pentru personalul medical care poartă costume individuale de protecție.

”Normal ar fi fost sa se asigure container cu aer conditionat/caldura pentru la iarna precum si spatii decente in care pacientii sa astepte. Noi la cort dupa ora 9 dimineata murim cu echipamentul pe noi, nu mai vorbesc de colegii din tura de dupa amiaza”, semnalează un cadru medical.

Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția asupra faptului că strategia de triaj și îngrijire a pacienților este greșită în privința locurilor destinate acestor activități. Aceștia stau în corturi la temperaturi foarte ridicate și sunt nevoiți să îi trateze pe pacienți în saloane fără ventilație.

”Costumele individuale de protecție împotriva SARS-CoV-2 generează îngreunează deja, de unele singure, în mod semnificativ activitatea profesională. Obligația de a face triajul în corturi, unde temperatura depășește deseori 45 grade Celsius, sau de-a asigura tratamentul pacienților în saloane neventilate, în care se ajunge la temperaturi de peste 40 grade Celsius, este greșită, alterând extrem de mult condițiile de muncă ale salariaților. După 5 luni de pandemie triajul trebuia să se desfășoare în clădirile spitalelor, nu în corturi. În felul acesta ar fi fost protejați de inutile suferințe suplimentare atât pacienții cât și salariații. După 3 decenii toate spitalele ar fi trebuit să beneficieze de sisteme de ventilație, capabile să asigure un mediu de lucru decent salariaților care poartă echipamentele individuale de protecție”, potrivit Federației Solidaritatea Sanitară.

De altfel, personalul medical recunoaște că aceste corturi de triaj se transformă în adevărate focare de infecție având în vedere că nu se poate face dezinfecție după fiecare pacient, singura metodă de protecție fiind niște sticle cu dezinfectat. 

”Aceste corturi de triaj sunt probabil adevarate focare de infecție. Pacienții stau la grămadă în fața spitalului. Apoi intra in corturi unul după altul. Dezinfecție între pacienți? Ași! Dezinfecție la final de tura? Poate… schimbarea echipamentelor sau macar manusilor la fiecare pacient ? Poate. Spălare pe mâini? Sigur nu. Nu cred ca exista chiuvetă în nici un cort. Probabil niște sticle cu dezinfectant, dar chiuvetă sigur nu…”, potrivit unui alt cadru medical.

În Cluj-Napoca astfel de corturi de triaj au fost montate în fața tuturor spitalelor mari din oraș. În cort se efectuează triajul rapid, cu accent pe ancheta epidemiologică, pentru pacienții care prezintă febră și/ sau simptome respiratorii, cu scopul depistării rapide a cazurilor la risc pentru infecții virale respiratorii, tip gripă/ COVID-19, și pentru a reduce la minimum riscul transmiterii infecției gripale/ COVID-19 la pacienții cu alte patologii (AVC, infarct miocardic acut, politraumă, etc.). Deși din poze și din ceea ce transmit autoritățile aceste corturi sunt dotate cu aer condiționat mobil se pare că acestea nu reușesc să facă față cu brio, în special datorită costumelor de protecție pe care personalul medical este nevoit să îl poarte și care le îngreunează foarte mult activitatea. 

Situația este confirmată și de deputatul Emanuel Ungureanu, cel care confirmă că nimeni nu vorbește despre faptul că medici sunt epuizați din cauza costumelor care trebuie să le poarte zilnic și a condițiile improprii în care sunt nevoiți să muncească. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *