Analiza

Medicii clujeni stau si cate 33 de ore in spital, dar nu se plang

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania a tras un puternic semnal de alarma, publicand rezultatele unui studiu din care reiese ca putinii medici care fac garzi sunt epuizati si sunt mai predispusi erorilor umane, pe motiv de privare de somn si epuizare.
Inca din 2014, federatia a trimis tuturor ministrilor sanatatii care s-au perindat de-a lungul timpului o analiza complexa a naturii juridice a garzilor, insotita de aceleasi rezultate ale studiului efectuat si din care reiese ca media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore).

Medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale; 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana. 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseala datorita actualului program de garzi, aceasta riscand sa afecteze implicit si calitatea serviciilor medicale.

Circa 32% dintre medici au indicat faptul ca actuala forma de organizarea a garzilor are un impact negativ direct asupra calitatii serviciilor medicale (21,5% dintre respondenti indicand ca efect cresterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate). Studiul a fost efectuat in 2013, insa federatia sustine ca situatia nu s-a imbunatatit.

Ziar de Cluj a incercat sa afle care este situatia in cadrul Spitalului Judetean. La intrebarile noastre a raspuns Monica Costin, directorul de ingrijiri.

Aceasta a confirmat ca si in cadrul Spitalului Judetean exista medici care petrec mai mult de 24 de ore neintrerupte in spital. In general, garzile incep la ora 13. “Depinde de organizarea sectiei”’, puncteaza aceasta, insa multi medici vin de dimineata la program, pentru a-si urmari pacientii, la 13 intra in garda si mai pleaca din spital dupa ce o termina, daca nu intra in operatii urgente.

In cadrul spitalului au existat si medici care au refuzat sa faca mai mult de 4 garzi pe luna, mai ales de la sectia clinica Oftalmologie.

„Garzile sunt platite conform Ordinului M.S. nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar cu modificarile ulterioare, care prevede pentru spitale clinice 20 de ore de garda lunar, ca parte a programului de lucru”, sustine Monica Costin.

Conform Legii nr. 284 din 28 decembrie 2010 (*actualizata*) privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, garzile suplimentare, pe langa cele 4 pe luna „obligatorii” nu beneficiaza de un spor mai mare.

Sectia cu cele mai mari probleme in stabilirea garzilor, din cauza lipsei de personal sau al refuzului de a face mai multe garzi este ATI. La Terapie intensiva, multe garzi sunt asigurate cu medici externi spitalului.

Cu toate acestea, la Spitalul Judetean Cluj niciun medic nu a inregistrat vreo plangere, acuzand oboseala sau surmenaj.

Totusi, ministrul sanatatii a declarat ca, incepand cu 1 august, garzile suplimentare vor fi remunerate in baza unui contract separat de cel colectiv de munca, anunta Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *