Sanatate

Medicamentele SE VÂND în continuare la bucată. Radu Oprean: „Probabil că la un moment dat se va ajunge să se vândă doar la unități terapeutice de tip cutie”

La sfârșitul săptămânii trecute o mare parte din presă a făcut publică o informație care a stârnit un val de controverse: „Nu se mai vând pastile la bucată în farmaciile din România!”

Aceasta informație momentan este falsă. În data de 9 februarie a intrat în vigoare directiva medicamentelor falsificate, adică a devenit operațional sistemul național de verificare a medicamentelor.

Mai exact, codul de bare de pe cutie se scanează și se verifică dacă e într-o bază de date comună. Așadar, ambalajul se va verifica la prima deschidere, după care se poate fracționa.

Ana Crupariu, purtătoarea de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, a confirmat faptul că în continuare se vor putea vinde medicamente la bucată.

„Știrea nu a fost corect formulată. În data de 9 februarie a intrat în vigoare, practic, directiva medicamentelor falsificate, adică devine operațional sistemul național de verificare al medicamentelor. Pentru pacient durează o clipă. Pacientul nu va simți decât beneficiile acestei măsuri. Această verificare este de fapt o scanare care durează o clipă, el nu va simți în niciun fel această activitate în plus a farmacistului. În schimb este beneficiul că s-a mai creat o posibilitate de a se evita intrarea unor medicamente falsificate în lanțul legal de aprovizionare cu medicamente.

În continuare se vor putea vinde și fracții dintr-un ambalaj. S-a înțeles greșit și o mare parte din presă a preluat această informație. Ambalajul respectiv este verificat la prima deschidere, când se ia prima fracție”,declară Ana Crupariu

 

Prof.dr. Radu Oprean susține că deocamdată nu există nicio reglementare românească în acest sens.

„Deocamdată informația e falsă. E vorba de cu totul altceva. Era termenul de implementare a unei directive europene pentru decomisionarea medicamentelor, pentru protecția împotriva medicamentelor falsificate.Producătorul inscripționează cutia cu un anumit cod unic, parcurge întreg traseul de la producător până la farmacie, iar farmacia în momentul în care eliberează cutia către pacient verifică dacă acea cutie este reală sau dacă este o cutie care nu se găsește în baza de date. Probabil că la un moment dat se va ajunge să se vândă doar la unități terapeutice de tip cutie, dar deocamdată nu există nicio reglementare românească în acest sens”, spune Radu Oprean.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *