Sanatate

Masuri de prim ajutor in caz de inec

Inecul este o forma de sufocare in care apa sau un alt lichid intrerupe aprovizionarea cu aer a plamanilor. In majoritatea cazurilor, desi nu intotdeauna, sufocarea se produce prin inspiratie de apa in plamani.

Aceasta duce, la randul sau, la asfixie, la pierderea cunostintei datorita unei concentratii prea mici de oxigen si prea mari de bioxid de carbon in sangele care ajunge la creier. Cand creierul este lipsit de oxigen timp de 4-5 minute, urmeaza moartea.

Cauze

Orice cantitate de apa care poate acoperi fata unei persoane este suficienta pentru a produce inecul. S-au inecat oameni in baltoace, in cazi de baie si chiar in lighean. Totusi, de obicei, oamenii se ineaca in lacuri, in rauri si in piscine.

Neglijenta (nesupravegherea indeaproape a unui copil mic aflat in preajma apei, de pilda), accidentele nautice si ranirea (plonjarea in ape necunoscute si lovirea de fund sau de un obiect submers, de exemplu) sunt cauze frecvente. Inecatul poate surveni si ca o consecinta a unei probleme neasteptate de sanatate, aparuta in timpul inotului, cum ar fi crampele, lesinul, convulsiile si crizele cardiace.

Saritul sau caderea intr-o apa extrem de rece reprezinta un pericol potential pentru viata. Aceasta poate produce o moarte subita prin oprirea batailor inimii sau patrunderea apei in plamani. De asemenea, poate produce moartea prin hipotermie, deci cand temperatura corpului scade brusc. Un alt factor care contribuie la decesul prin inec este bautura alcoolica.

Masuri de salvare

Se accepta premisa ca cineva trebuie salvat daca se agita in apa sau face incercari nereusite sa inoate, abia tinandu-si capul la suprafata. Victima unui inec partial poate sa aiba fata, buzele si urechile invinetite. Pielea poate fi rece si palida. Victima poate respira slab sau deloc, poate fi inconstienta sau semiconstienta, cu un puls slab sau absent.

Cand este vorba de un inec, cele doua urgente sunt: chemarea ajutorului medical si scoaterea victimei din apa fara riscuri. Daca sunteti singur si trebuie sa salvati o persoana care se ineaca, apreciati mai intai ca va puneti viata in pericol. Ganditi-va ca nu veti salva pe nimeni daca dvs. sunteti cel care moare primul! Deci orice incercare de salvare nu trebuie sa va puna viata in pericol in mod nesabuit.

Cea mai sigura metoda de a salva un om de la inec este de a ramane afara din apa si de a intinde victimei ceva de care sa se apuce. Doar ca ultima solutie ar trebui ca cineva sa intre in apa sau sa se avante pe gheata pentru a salva o persoana. Salvarile facute prin inot ar trebui intreprinse numai de personalul calificat. In aceste cazuri, apropiati-va de victima, spuneti-i ce vreti sa faceti si ridicati-o de solduri pentru a scoate capul din apa. Intoarceti victima pe spate cu capul inapoi si barbia afara din apa si intindeti bratul peste piept, cuprinzand barbia in mana. Inotati spre mal cu o mana, tinandu-i capul afara din apa si avand grija ca victima sa nu va traga in jos si sa va inecati amandoi.

Daca victima unui inec nu respira, si daca este rece ca gheata si nu are puls nu este neaparat moarta. Deci trebuie sa fie reanimata. De indata ce este posibil, dupa salvarea unui inec partial, chemati ajutorul medical de urgenta si verificati permeabilitatea cailor respiratorii superioare, ritmul respirator si circulatia. Verificati daca victima are leziuni ale capului sau ale gatului. Daca victima nu respira sau respira cu mare dificultate, trebuie sa-i reoxigenati sangele cat mai rapid posibil prin reanimare/respiratie artificiala.

Daca plamanii nu se umplu cu aer in timpul respiratiei artificiale intense este posibil ca victima sa aiba un obstacol pe caile respiratorii. De asemenea, este posibil ca un stomac incordat, plin de apa, sa impiedice plamanii sa se dilate. In astfel de cazuri, tineti victima pe spate si faceti-i manevra Helmilich. Continuati respiratia de salvare fara intrerupere pana cand soseste personalul de salvare. Daca inima bate slab, respiratia de salvare poate mentine victima in viata.

Mentineti victima intr-o stare de liniste si calm. Nu-i permiteti sa se ridice si sa inceapa sa umble sau sa faca exercitii ca sa se incalzeasca, de exemplu. Linistiti-va victima spunandu-i ca ajutorul medical soseste indata. Orice victima a unui inec partial, indiferent daca a inhalat sau nu apa in plamani, trebuie examinata de un medic.

Remedii naturale

Exista cateva remedii naturale, majore care pot fi de ajutor in timpul crizei initiale, dar si mai multe care pot fi benefice in timpul etapei de restabilire. Faceti urmatoarele lucruri, daca acestea nu contravin masurilor de baza pentru restabilirea respiratiei si a circulatiei:

–    Daca persoana este inconstienta, apasati punctul de presopunctura pentru reanimare aflat deasupra buzei superioare. Localizati punctul aflat la doua treimi din distanta dintre buza superioara si nas si apasati-l cu blandete, dar ferm, cu varful degetului mare.

–    Administrati remediul homeopatic Antimonium tartaricum, pilule sau solutie, remediu bun pentru inecul partial, recomandat atunci cand pacientul este rece si vanat, acoperit de o transpiratie lipicioasa si respira cu horcaituri. Nu dati niciodata sa inghita ceva unei persoane inconstiente!

–    Administrati o esenta florala (de pilda, Remediul salvator floral Bach). Daca victima este constienta si respira, puteti sa-i puneti 3-4 picaturi de concentrat din acest flacon direct sub limba. Picaturile se pot dilua intr-un sfert de pahar cu apa, ceai sau suc, amestec ce va fi sorbit la 3-5 minute, cate o inghititura. Cand victima este inconstienta, administrati remediul floral nediluat, fracndu-i buzele sau gingiile, incheieturile mainilor sau in spatele urechilor cu cateva picaturi.

–    Masajul viguros al mainilor, picioarelor si urechilor victimei poate ajuta la inviorarea circulatiei si la reoxigenarea creierului.

Masuri de prevenire

Unele masuri simple ar putea preveni marea majoritate a inecurilor. Iata-le:

–    Abtineti-va de la consumul de alcool cand proiectati sa inotati sau sa faceti canotaj.
–    Mergeti insotit pentru orice activitate pe apa.
–    Retrageti-va la timp inapoi pe mal cand aveti primele semne de oboseala pe apa.
–    Verificati intotdeauna caracteristicile locului unde inotati, plonjati sau va scaldati.
–    Verificati daca mijloacele de salvare (colac, franghie sau prajina lunga) sunt la indemana.
–    Nu inotati singur pe distante mari de apa.
–    Asigurati-va masuri de securitate la piscina din curtea casei.
–    Supravegheati cu atentie copiii mici si nu-i lasati niciodata singuri in apropierea apei.
–    Urmati cursuri de respiratie de salvare si reguli de siguranta in apa.

.ro
Foto: http://www.lifesavingenterprises.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *