Justitie

MARE PĂCAT, a fost singura care s-a ocupat pe bune de cazul proxeneților din Dej: După scandalul de luna trecută, judecătoarea Candidia Cătinean s-a supărat și pleacă în pensie

Judecătoarea Candidia Laura Mărginean-Cătinean de la Judecătoria Dej, prinsă luna trecută într-un scandal media după ce violatorul unei fetițe era să scape pentru că a judecat târziu propunerea de arestare, a cerut eliberarea din funcție prin pensionare. Judecătoarea este în sistem de 26 de ani și are o vârstă de circa 53 de ani.

De văzut dacă secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va aproba cerera de pensionare în condițiile în care este foarte posibil ca Inspecția Judiciară să se fi sesizat după ce toate ziarele naționale au scris despre judecătoarea din Dej care a întârziat la judecarea unei propuneri de arestare preventivă a unui violator, iar măsura reținerii a expirat, astfel că acesta s-a plimbat liber o zi până a fost prins de polițiști.

Procurorul Bogdan Chișu, care a anchetat dosarul, a declarat presei că de la Judecătoria Dej i s-a transmis să nu meargă cu arestarea în data de 1 februarie 2023, deoarece judecătoarea Candidia Cătinean lipsea de la instanță.

”Am vorbit persoanal cu doamna judecător și mi-a spus să vin a doua zi cu dosarul”, a spus procurorul Chișu, conform clujust.ro.

Totuși, conducerea Curții de Apel Cluj a transmis că Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi ”cu numai 54 minute mai devreme de expirarea măsurii reţinerii”, în timp ce Codul de procedură penală prevede minim 6 ore.

Candidia Cătinean și-a început cariera la Judecătoria Gherla, unde a fost numită prin decret al Președintelui României în 1997.

Pe lângă judecătoarea din Dej, mai sunt 12 judecători din țară pe lista cu cererile de pensionare din ședința secției pentru judecători din CSM din 7 martie:

 1. TOMESCU MARIOARA CARMEN – Judecător la Curtea de Apel Craiova
 2. NANEA-PARASCHIV MARIANA-NICOLETA Judecător la Curtea de Apel Alba Iulia
 3. PĂUN STELUŢA MIRELA Judecător la Curtea de Apel Bucureşti
 4. IONESCU REMUS GHEORGHE Judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Gorj, președinte al Secției penale
 5. ONOFREICIUC-DRANCA GHEORGHE Judecător la Tribunalul Suceava, delegat în funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a civile a acestei instanţe
 6. COTOI DIANA-MIHAELA Judecător la Tribunalul Olt
 7. RĂDUCU MIRELA Judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Teleorman, delegată în funcţia de preşedinte al Secţiei conflicte de muncă, asigurări sociale şi de contencios administrativ şi fiscal a acestei instanţe
 8. MUNTEAN CODRUŢA ELENA Judecător la Tribunalul Sibiu
 9. MOŞ PETRINA Judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Braşov
 10. MARA ARTEMIS SIMONA Judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Braşov
 11. DRĂGAN MITUJudecător cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Râmnicu Vâlcea
 12. MĂRGINEAN-CĂTINEAN CANDIDIA-LAURA Judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Dej
 13. BELDIANU DIANA CRISTINA Judecător cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti