Politica

Marcel Ciolacu: Se va veni cu forma pe pensiile speciale după raportul final al Băncii Mondiale

Șeful PSD a explicat care este stadiul blocajelor în realizarea reformelor din PNRR, arătând că în cazul deblocării reformei pensiilor speciale se așteaptă raportul de la Banca Mondială.

  • Șeful PSD a afirmat în privința reformelor catre trebuie îndeplinite în cazul PNRR că proiectul legislativ pentru pensiile speciale sunt o prioritate și se va veni cu forma după ce va fi primit raportul final al Băncii Mondiale. „Și vom veni categoric cu acele măsuri pentru a modifica în Parlament și unde mai era blocajul”, a explicat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum este posibil ca reforma pensiilor speciale să fie discutată de atâtea ori în Parlament și totuși blocată, șeful Camerei Deputaților a susținut că are convingerea că se va rezolva curând. „Sunt ferm convins că astăzi sau mâine o să-mi vină de la Ministerul Justiției ultimul punct de vedere al Comisiei și va fi o modificare”.

Privind legea dezarbonizării sectorului energetic, șeful PSD a explicat că se așteaptă soluția de la Ministerul Energiei, astfel încât să se ajungă la o ordonanță sau uun proiect de lege trecut prin Parlament.

În cazul justiției, Marcel Ciolacu a explicat că se așteaptă de la Ministerul Justiției recomandările Comisiei Europene pe Legea Avertizorului.

„Avertizorul de integritate, la fel, așteptăm din partea Ministerului de Justiției o hârtie, foarte clar, ce vine de la Comisie”, a mai explicat Ciolacu. .

Mediului privat vrea să participe la consultări privind reforma pensiilor speciale din PNRR

Cererea mediului privat de afaceri de a participa la consultările pe tema pensiilor speciale a stârnit ample reacții din partea unor reprezentanți PNL și PSD.

Mediul privat de afaceri a cerut sâmbătă, 18 februarie, în mod public, să participe la consultări privind pensiile speciale, motivând că Guvernul, Parlamentul și Curtea Constituțională s-ar afla în conflict de interese vizavi de subiectul pensiilor speciale.

Romanian Business Leaders (RBL) a făcut un apel pentru formarea Coaliției pentru PNRR, argumentând că „decizia pensiilor speciale nu poate fi doar a Guvernului, a Parlamentului și a Curții Constituționale, aflate într-un conflict de interese evident”.

Cu privire la cererea înaintată, în timp ce reprezentantul PNL din Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor încurajează discuţiile, PSD susţine că singurii parteneri de dialog ai statului sunt patronatele şi sindicatele.

Raluca Turcan, membru al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, susține că Parlamentul și Guvernul își pot da silința să dea o lege a pensiilor bună, însă dă dreptate mediului de afaceri că CCR poate fi în conflict de interese, judecătorii Curţii fiind direct afectaţi. Mai mult, fostul ministru consideră că Ministerul Muncii ar fi trebuit să aibă consultări cu toate categoriile profesionale pe aceste legi.

În prezent, partidele Puterii încă mai caută o formulă astfel încât Legea pensiilor să nu pice testul de constituţionalitate.

Raportul Băncii Mondiale

Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat în urmă cu o săptămână că în PNRR se vorbește despre raportul final al Băncii Mondiale.

„Este vorba despre raportul final, în PNRR se vorbește despre raport final, acesta nu a sosit încă nici la ministerul Muncii, nici la premier. A fost un raport preliminar, în baza căruia a fost realizat proiectul de lege. (…) Marius Budăi ne-a informat ca va avea întâlnire cu reprezentații Băncii Mondiale, astăzi și mâine, împreună cu premierul României. Se așteaptă să primească acest raport final cu ocazia acestor întâlniri. Ce a primit până acum este raportul parțial care este venit de anul trecut”, a explicat acesta.