Opt familii (18 adulţi şi 16 copii) au rămas fără adăpost după ce în incendiul de vineri seara le-au ars barăcile improvizate pe post de locuințe (în orașul de 5 stele). Primăria Cluj-Napoca le-a venit în ajutor cu mâncare şi locuinţe temporare. Cel puțin așa susține primarul Emil Boc din spatele unui microfon prietenos.
„Am dispus, de urgenţă, acordarea de hrană pe o perioadă de 7 zile, atribut pe care primarul îl are la dispoziţie şi de care poate dispune în asemenea situaţii. De asemenea, am dispus anchetă socială pentru inventarierea bunurilor dispuse. Primarul are, la fel, pe baza unui raport al unei comisii de specialitate, dreptul să acorde, în anumite limite de bani, despăgubiri pentru a acoperi o parte din bunurile dispuse. Aştept raportul comisie, să îl am miercuri pe masă. Apoi, în vederea cazării familiilor în cauză, am cerut să fie puse la dispoziţie toate locurile libere din centrele noastre. Avem 150 de locuri, sunt cam 75 ocupate. Foarte puţini au acceptat această variantă, au preferat să meargă la rude. Nu în ultimul rând, avem 5 locuinţe de necesitate. Primăria le ţine în caz de nevoie şi am dispus Direcţiei de Asistenţă Socială să facă anchete sociale şi, dacă există disponibilitate, acele locuinţe vor fi puse la dispoziţia familiilor care au cea mai grea situaţie. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu stă sub cerul liber, niciun copil nu e împiedicat să ajungă la şcoală sau adulţii la locul de muncă”.
Cu această ocazie am aflat că “două sau trei familii” (două sau trei, Maestre?) dintre cele sinistrate fac deja parte din programul de incluziune prin care 35 de familii au primit locuinţe în Apahida, Floreşti, Cluj, prin Asociaţia de Dezvoltare Metropolitană (investiţia aceea pe care s-au tocat 3 milioane de euro din fonduri locale şi norvegiene), însă nu au apucat să se mute până la momentul izbucnirii incendiului de săptămâna trecută.