Din oras

Macarale rad in soare galbenii, manasturenii plang in pumni de suparare

Constructia gigantului de 25 de etaje din Manastur inainteaza cu pasul melcului. De aproape un an, colina pe care Radu Vlas si-a propus sa construiasa doua etaje de subsol, trei de demisol si 25 de etaje e un continuu santier.

Utilajele stau intepenite pe pamantul rece, pazite de un paznic prea ocupat sa vorbeasca la telefon ca sa raspunda la vreo intrebare. De jur imprejurul gardului care pazeste viitoare constructie, sunt puse afise care anunta “accesul interzis”.

“Va dati seama cand o sa fie asta gata? Unde o sa parcheze toti oamenii care o sa se mute aici, ca abia sunt locuri pentru noi. In plus, in jur sunt doar blocuri de patru si 10 etaje. Noi n-o sa mai avem lumina cand se ridica turnul ala”, se revolta un riveran.

Locatarii care-si parcheaza masinile in jurul santierului isi protejeaza automobilele cu huse, pentru ca sapaturile ajung pana la marginea rotilor, iar excavatoarele sunt periculos de aproape.

“Cand mi-am cumparat eu apartament aici, nu era vorba de niciun bloc nou. Sa vina domnul Boc sa vada si sa spuna el cum o sa putem noi trai de gigantul ala. E prea mic terenul pentru un monstru de 25 de etaje”, spun oamenii.

Investitia a fost estimata la 10 milioane de euro, cladirea fiind desenata pentru un teren de 2.773 mp detinut de IDC, firma controlata de Radu Vlas.

Mamutul din Manastur a fost contestat inca din fasa. Locuitorii din zona au depus sute de plangeri la primarie in incercarea de a stopa constructia. 

„Primaria a aprobat, in data 07 Iunie 2012, sub autorizatia de construire nr. 651, inceperea constructiei, respectiv a unui imobil de 25 etaje, pe un spatiu foarte mic si aflat in panta. Noi, proprietarii care locuim in aceste 4 blocuri, consideram ca realizarea acestui imobil este total neadecvata locatiei respective stiind bine ca nici noi nu avem spatiul necesar pentru trai civilizat, parcare sau relaxare”, sustin 220 de familii care sunt inscrise in patru asociatii de proprietari.

Degeaba au iesit oamenii in strada, primaria sustinea ca, in lipsa unui PUG, e legata de maini.

“A trebuit sa emitem autorizatia de constructie pentru ca legea prevede acest lucru. Daca nu emiteam autorizatia, eram pasibili de amenzi in instanta”, a declarat Emil Boc, citat de Stiri de Cluj.

Problema turnului de 25 de etaje nu este una noua. Radu Moisin, primarul interimar al Clujului, a refuzat sa elibereze autorizatia de constructie, intarziind astfel startul lucrarilor. Acum, lucrurile sunt cat se poate de clare si e o chestiune de timp pana cand vom vedea muncitori pe “santierul de vest”, indiferent daca locuitorii zonei vor face un zid uman in fata buldozerelor, asa cum au amenintat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *