Din oras

Mă-ntorc la tine iar și iar, plaja lui Boc! Este igienic să stăm la soare pe malul Someșului?

Scris de 777

Pe lângă puținele ștranduri din oraș, clujenii mai au o variantă de petrecere a timpului liber la soare – plaja lui Boc de pe malul Someșului din Grigorescu. Amenajată în urmă cu zece ani, cu 3 milioane lei, plaja din Grigorescu îi atrage ca un magnet pe clujenii dornici de relaxare. Cu nisipul fin și curat, mai ales în week-end, zeci de copii fac castele din nisip și figurine, iar părinții și bunicii stau liniștiți la soare, pe șezlonguri sau pe cearșafuri. Fie îi supraveghează pe cei mici, fie se bronzează.  

Plaja lui Boc are două toalete ecologice și coșuri de gunoi, însă ceea ce le lipsește cu adevărat clujenilor sunt câteva mici localuri de unde să poată servi băuturi răcoritoare, înghețată sau sandwich-uri.

„Venim în fiecare week-end la plajă cu copiii și de obicei stăm câte două ore cu întrerupere între ele. Tot ce ne-am dori ar fi un băruleț cu suc, apă minerală, ceva răcoritoare pentru copii. Am ales plaja aceasta pentru că eram în zonă și e curat și liniște Copiii sunt mulțumiți că au unde să se joace”, spune o mămică, aflată cu copiii pe malul Someșului.

În această perioadă, a minivacanței de Rusalii, plaja de pe malul Someșului s-a aglomerat, mai ales că temperaturile sunt foarte ridicate. Sunetul Someșului și nisipul par a fi locul perfect pentru a evada din agitația urbană.

Dacă nisipul este curat, apa cristalină și iarba din preajma plajei verde și fără deșeuri, să vedem ce spun medicii despre plaja lui Boc. Cât este de igienic să stai la soare pe malul Someșului și să te bălăcești în râu?

„În principiu este sănătos să stai la soare dacă plaja este făcută dimineața și după-amiaza și dacă nu se fac excese. Iar în legătură cu igiena, sigur că problema igienei nu ține doar de cetățeni, ci ține și de comisiile din cadrul Primăriei. Eu personal nu aș face acolo baie sau plajă, dar dacă autoritățile au decis că este o plajă curată atunci este ok. Nu prea este indicat să faci baie acolo din cauza calității apei din râu. Dacă ar fi curat și oamenii nu ar mai arunca PET-uri nu ar fi o problemă. Dacă sunt reziduri acolo sigur e un risc pentru sănătate”, spune Călin Florescu, medic de familie în Cluj-Napoca.

Că Someșul nu este foarte curat o știe toată lumea. O știu și bunicii și părinții care au venit zilele acestea cu copiii la soare, pe malul Someșului.

„Sunt foarte atentă cu nepoțica mea. Are doar șase anișori și este foarte zburdalnică. Nu o las să se joace pe malul apei că acolo ajung tot felul de PET-uri sau gunoaie aruncate, din păcate tot de clujenii noștri, în Someș. Așa că este riscul mare să se înțepe cu ceva și să se infecteze”, spune Ana, o bunicuță venită cu nepoții la plajă.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 10 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 11 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 13 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE