Din oras

Mă-ntorc la tine iar și iar, plaja lui Boc! Este igienic să stăm la soare pe malul Someșului?

Pe lângă puținele ștranduri din oraș, clujenii mai au o variantă de petrecere a timpului liber la soare – plaja lui Boc de pe malul Someșului din Grigorescu. Amenajată în urmă cu zece ani, cu 3 milioane lei, plaja din Grigorescu îi atrage ca un magnet pe clujenii dornici de relaxare. Cu nisipul fin și curat, mai ales în week-end, zeci de copii fac castele din nisip și figurine, iar părinții și bunicii stau liniștiți la soare, pe șezlonguri sau pe cearșafuri. Fie îi supraveghează pe cei mici, fie se bronzează.  

Plaja lui Boc are două toalete ecologice și coșuri de gunoi, însă ceea ce le lipsește cu adevărat clujenilor sunt câteva mici localuri de unde să poată servi băuturi răcoritoare, înghețată sau sandwich-uri.

„Venim în fiecare week-end la plajă cu copiii și de obicei stăm câte două ore cu întrerupere între ele. Tot ce ne-am dori ar fi un băruleț cu suc, apă minerală, ceva răcoritoare pentru copii. Am ales plaja aceasta pentru că eram în zonă și e curat și liniște Copiii sunt mulțumiți că au unde să se joace”, spune o mămică, aflată cu copiii pe malul Someșului.

În această perioadă, a minivacanței de Rusalii, plaja de pe malul Someșului s-a aglomerat, mai ales că temperaturile sunt foarte ridicate. Sunetul Someșului și nisipul par a fi locul perfect pentru a evada din agitația urbană.

Dacă nisipul este curat, apa cristalină și iarba din preajma plajei verde și fără deșeuri, să vedem ce spun medicii despre plaja lui Boc. Cât este de igienic să stai la soare pe malul Someșului și să te bălăcești în râu?

„În principiu este sănătos să stai la soare dacă plaja este făcută dimineața și după-amiaza și dacă nu se fac excese. Iar în legătură cu igiena, sigur că problema igienei nu ține doar de cetățeni, ci ține și de comisiile din cadrul Primăriei. Eu personal nu aș face acolo baie sau plajă, dar dacă autoritățile au decis că este o plajă curată atunci este ok. Nu prea este indicat să faci baie acolo din cauza calității apei din râu. Dacă ar fi curat și oamenii nu ar mai arunca PET-uri nu ar fi o problemă. Dacă sunt reziduri acolo sigur e un risc pentru sănătate”, spune Călin Florescu, medic de familie în Cluj-Napoca.

Că Someșul nu este foarte curat o știe toată lumea. O știu și bunicii și părinții care au venit zilele acestea cu copiii la soare, pe malul Someșului.

„Sunt foarte atentă cu nepoțica mea. Are doar șase anișori și este foarte zburdalnică. Nu o las să se joace pe malul apei că acolo ajung tot felul de PET-uri sau gunoaie aruncate, din păcate tot de clujenii noștri, în Someș. Așa că este riscul mare să se înțepe cu ceva și să se infecteze”, spune Ana, o bunicuță venită cu nepoții la plajă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *