Din oras

Lupta cu publicitatea stradala ilegala, scapata de sub control. Jumatate se pun fara autorizatie

Ziar de Cluj a atras atentia in mai multe articole asupra faptului ca nu se respecta Regulamentul de publicitate stradala in Cluj-Napoca. Menit sa protejeze zona istorica, regulamentul este ignorat de comercianti, care prefera sa puna mijloace publicitare cat mai mari si mai colorate si deseori fara autorizatie. Chiar reprezentantii Primariei recunosc ca numai in acest an, jumatate din mijloacele publicitare amplasate in zona centrala au fost montate ilegal.

“Inspectorii Serviciului Control Urbanism si Disciplina in Constructii au efectuat verificari cu privire la legalitatea amplasarii mijloacelor publicitare pe imobilele situate in zona de protectie a monumentelor istorice. Au fost identificate un total de 301 de mijloace publicitare, dintre care 132 au fost amplasate in baza unor autorizatii de construire. In urma somatiilor transmise, 150 de mijloace publicitare au fost desfiintate de catre proprietari. Pentru 19 proprietari de mijloace publicitare au fost incheiate procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor conform prevederilor Legii nr. 422/2001 – republicata si actualizata, in valoare totala de 76.000 lei, pentru amplasarea acestora fara autorizatie de construire”, au aratat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 185/2013 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1000 lei „amplasarea afiselor publicitare si a anunturilor de mica publicitate in alte locuri decat pe panourile speciale destinate acestora”.

Un alt fenomen ce pare sa fie scapat de sub controlul autoritatilor este lipirea afiselor ce anunta concerte, spectacole sau diferite alte evenimente peste tot. Reprezentantii municipalitatii sustin ca supravegheaza atent aceasta problema.

“Inspectorii Serviciului Control Protectia Mediului au intreprins actiuni specifice atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte pentru monitorizarea activitatilor de amplasare a afiselor si anunturilor comerciale lipite in locuri neautorizate (ziduri, stalpi, statii CTP (RATUC), mobilier stradal sau alte dotari ale domeniului public). In perioada 2013- prezent, au fost intocmite un numar de 120 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 185/2013 si a prevederilor HCL 130/2009, in valoare totala de 137500 lei. Pe langa sanctiunile principale, prin procesele verbale de constatare a contraventiei au fost dispuse si masuri complementare de indepartare a afiselor amplasate ilegal, in termen de 3 zile. Mentionam faptul ca pe langa toate aceste masuri, pentru a tine fenomenul sub control, a fost constituita o echipa formata din asistati social, a caror misiune zilnica este aceea de a curata afisele”, au mai aratat reprezentantii Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *