Din oras

Luni se dă drumul la banda dedicată pentru transportul în comun pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Primăria vrea să închidă centrul orașului pentru mașini

Peste 80% dintre mașinile care circulă în Cluj-Napoca au o singură persoană înăuntru, arată un studiu. Primăria le-a pus gând rău clujenilor care nu se pot desprinde sub nicio formă de autoturism și va promova transportul în comun.

Inițial, deschiderea benzii dedicate pentru transportul în comun pe ruta bulevardul 21 Decembrie – Memorandumului a fost programată pentru 1 septembrie, dar va fi dată în folosință luni, 21 august. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat, joi, la un post de radio local că Primăria nu va mai fi deloc prietenoasă cu acei clujeni care nu se pot deplasa decât cu autoturismul.

“Trebuie să luăm o decizie importantă. Nu putem fi prietenoși, în același timp, și cu mijloacele de transport în comun și cu bicicliștii și cu pietonii și cu traficul general. Decizia noastră este clară înspre încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun, a mijloacelor alternative, a bicicletelor, motocicletelor, mopedelor și mersul pe jos. În această direcție vom face o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun de la Biserica Sf. Petru până la Primărie. În data de 21 august vom da drumul circulației pe această bandă dedicată. Cu siguranță că mijloacele de transport în comun vor ajunge mai repede decât cei care folosesc mașina personală. Este și normal și firesc. Dintr-un studiu se arată că peste 80% dintre mașini au o singură persoană înăuntru. Și este clar că nu putem merge în ambele direcții pentru că nu avem posibilitatea. Clujul este un oraș între văi, deja sunt clădiri istorice construite care nu pot fi demolate, mutate și atunci trebuie să prioritizăm și să alegem. Am ales dezvoltarea mijloacelor de transport în comun”, a declarat Dan Tarcea.

Un studiu citat de conducerea Primăriei arată că în ultimii patru ani, traficul a crescut în oraș cu 40%. În aceste condiții, este posibil ca centrul să fie închis și să se poată intra doar în anumite condiții. În perioada următoare va urma o dezbatere publică pe această temă.

“Ultimul studiu de trafic pe care noi îl avem ne arată că în cea mai scăzută lună din anul 2017 traficul este la valoarea maximă pe care l-a avut în anul 2013. Practic, din anul 2013 până în 2017 avem o creștere de 40% a traficului. Este foarte posibil să mai crească. Noi trebuie să venim cu un pachet de măsuri. Am anunțat că e foarte posibil ca centrul să fie închis, să poți intra în zona centrală doar cu anumite condiționări, cu o rovinetă sau alte modalități pe care le vom stabili după o dezbatere publică. Înainte de asta trebuie să oferim oamenilor niște alternative. Nu pot să îi închid ruta Florești-Someșeni dacă el nu are pe unde să meargă. Trebuie să facem rute alternative”, a mai spus Tarcea.

Administrația publică locală a început și realizarea unor sensuri giratorii în mai multe puncte de din oraș, pentru a rezolva o parte din problemele din trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *