Justitie

Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj la cererea lui Gyorke Zoltan, pentru refuzul de a-l repune pe funcția de subprefect al Clujului

Fostul subprefect Gyorke Zoltan și-a recâștigat în urmă cu câteva lui repunerea pe funcție, însă premierul Orban a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească obținută de acesta. Gyorke a deschis un proces nou prin care a obținut azi sancționarea prin amendă a premierului. 

Iată soluția Tribunalului Cluj: 

„Admite in parte cererea de chemare in judecată formulată de reclamantul creditor G. Z in contradictoriu cu pârâții debitori Primul Ministru al României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului . Respinge cererea de chemare in judecată formulată de reclamantul creditor G. Z in contradictoriu cu paratul debitor Ministerul Afacerilor Interne. Aplică paratului debitor Primul Ministru al României o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a reclamantului creditor G. Z. in funcţia de subprefect al Judeţului Cluj, stabilită prin sentinţa civilă nr. 249/2020 pronunţată de Tribunalul Cluj in dosarul civil nr. 2392/117/2019, definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia civilă nr. 894/16.07.2020 a Curţii de Apel Cluj. Amenda se va face venit la bugetul de stat. Acordă reclamantului creditor G.Z, in condiţiile art. 906 alin.2 Cod procedură civilă, penalităţi de 1000 lei calculate pe zi de întârziere, începând cu data comunicării prezentei hotărâri si până la data executării obligaţiei de reintegrare in funcţia publică de subprefect al Judeţului Cluj, stabilită prin sentinţa civilă nr. 249/2020 pronunţată de Tribunalul Cluj in dosarul civil nr. 2392/117/2019, definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia civilă nr. 894/16.07.2020 a Curţii de Apel Cluj. Respinge cererea formulată de reclamantul creditor G Z in contradictoriu cu pârâții debitori Primul Ministru al României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului avand ca obiect obligarea acestor pârâti la plata de penalităţi pentru nerespectarea obligației de plată a despăgubirilor , stabilită in sarcina acestora prin hotărârile judecătoreşti mai sus menţionate. Executorie”, se arată în minuta pe scurt. 

Împotriva deciziei, Guvernul României poate depune recurs în termen de 5 zile de la comunicare. 

Fostul subprefect susține a formulat un memoriu către președintele Klaus Iohannis prin care l-a rugat să dispună măsurile necesare pentru ca să se poată întoarce în funcția din Prefectură. 

„Astăzi, 12.11.2020 Tribunalul Cluj a admis cererea mea și a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă. Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020.
Având în vedere rolul Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției României, în 20.08.2020 i-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis un memoriu prin care l-am informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-am rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile. Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată.
Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a declarat Gyorke Zoltan. 

Cine pleacă? 

Instituția Prefectului Județului Cluj funcționează în executiv cu o funcție de prefect și două de subprefect. Pentru ca sentința definitivă obținută de Gyorke să fie respectată trebuie revocarea unuia dintre subprefecții: Irina Munteanu (propunerea PNL-ului) sau Bela Budai (propunerea PMP-ului). Sursele Ziar de Cluj susțin că favoritul care rămâne este Irina Munteanu, ex-liberală care se află în relații bune cu PNL Cluj și premierul. Cu toate acestea, dacă propunerea PMP-ului, subprefectul Budai, este varianta de excludere pentru ca Gyorke să se reîntoarcă pe post, reprezentanții Mișcării Populare vor cere alte funcții publice politice pentru membrii de partid, în baza alianței pe care partidul o are cu PNL-ul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *